Annonsørinnhold

UT MOT LURERI I STRØMBRANSJEN

Her settes prisen ned: Sjekk ditt påslag

En rekorddyr sommer gjør det enda viktigere å passe på hva selskapene tar for å levere strøm til deg. Har du sjekket påslaget i din strømavtale?

VISER FRAM ALT: Som det første strømselskapet i Norge viser Klarkraft frem alle priser - og gir deg oversikt over hva du faktisk betaler som strømkunde. Foto: NTB
VISER FRAM ALT: Som det første strømselskapet i Norge viser Klarkraft frem alle priser - og gir deg oversikt over hva du faktisk betaler som strømkunde. Foto: NTB Vis mer

Selv om sommeren er på hell er strømprisene fortsatt rekordhøye. For norske strømkunder står dårlige nyheter i kø: Det er lite snø på fjellet og med fortsatt krig i øst forventes det strømrekorder i tiden fremover.

Det går utover din og min lommebok, på tross av strømstøtte i bånn. Og dyrest blir det for de som ikke passer på strømavtalen sin.

For selv om du har såkalt spotpris, kan strømselskapene fortsatt legge til kraftige påslag som sørger for at du ender opp med en dårlig avtale.

Dette vil Klarkraft hjelpe deg med. Selskapet ble startet opp fordi gründerne ble forbanna etter å ha oppdaget lureri på egne strømavtaler. Målet er å utfordre strømbransjen.

– De aller fleste kjenner ikke betingelsene på strømavtalen sin, og mange tror de har en god avtale. Det er akkurat slik strøm-leverandørene vil ha det. Det er ekstra viktig å passe på at du ikke betaler mer enn du må, sier daglig leder Haakon Dyrnes.

UTFORDRER BRANSJEN: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.
UTFORDRER BRANSJEN: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft. Vis mer

Klarkraft har fra 1. mai satt ned sitt påslag enda en gang. Nå er påslaget bare på 0.5 øre/kWh, ned fra 0,8 øre/kWh. Klarkraft har mottoet «velkommen til et strømselskap som ikke juger».

Klarkraft gir forbrukere strømmen til kostpris – og så tar de 35 kroner i måneden for jobben

Dyrnes forklarer i et brev til eksisterende kunder at folk stadig blir lurt til å betale mer enn de bør for strømmen, og at påslaget ofte er kunstig høyt og gjerne kamuflert som lovpålagte elsertifikater.

Slik er det ikke i Klarkraft, som lover at alt av påslag på spotprisen er nøyaktig kostpris for lovpålagte elsertifikater og handelskostnader. Dyrnes forbauses over at Klarkrafts kostpris er mye lavere enn andre aktører.

- Vi holder det vi lover, og setter prisene ned så fort vi får lavere kostnader, sier Dyrnes og leverer et stikk til konkurrentene:

- Det er naturligvis greit å ta seg betalt, men da bør man være ærlig på at man gjør nettopp det og samtidig informere om hva man tar betalt for. Ikke tåkelegge og gjøre det vanskelig for kundene å forstå, sier Dyrnes.

Lei av å bli lurt? Les mer om Klarkraft her

Hos Klarkraft publiseres forrige måneds spotpris slik at du enkelt kan sjekke fakturaen din. Uansett om du er kunde hos Klarkraft eller hos en konkurrent.

STOR FORUK: Unødig høye påslag kombinert med stort strømforbruk skaper store regninger for mange familier i Norge. Foto: Scanpix
STOR FORUK: Unødig høye påslag kombinert med stort strømforbruk skaper store regninger for mange familier i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Klarkraft ble lansert i 2021 fordi Dyrnes og kollegaene ble forbanna på strømselskapene. Selv har han bakgrunn fra mobilbransjen, hvor det er lett å se hva du betaler.

En sjekk hos venner og kjente viste at alle betalte mer enn de trodde for strøm. Samme historie gjentok seg hos andre han forhørte seg med.

– Jeg byttet strømselskap flere ganger. Jeg fikk gjerne en god pris på en ny avtale, men etter noen måneder så jeg at jeg betalte noe helt annet for strømmen. Prisene var hevet, uten at jeg hadde fått beskjed om det.

Siden oppstarten har Dyrnes og Klarkraft hele veien etterspurt strengere regulering av strømbransjen. For til og med Forbrukerrådet har slått fast at «forbrukere blir systematisk lurt når de kjøper strøm». 4 av 10 oppgis å føle seg lurt av strømselskapet sitt, men Dyrnes tror tallet er høyere.

– Det er mange strømleverandører som spekulerer i at kundene ikke vet hva de betaler for strømmen sin, sier Dyrnes i Klarkraft.

Så enkelt bytter du til Klarkraft

OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene ulike strømselskaper tilbyr. Prisene er påslaget til strømleverandøren per måned, dvs. hva leverandøren tar betalt i tillegg til spotpris.
OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene ulike strømselskaper tilbyr. Prisene er påslaget til strømleverandøren per måned, dvs. hva leverandøren tar betalt i tillegg til spotpris. Vis mer

Ifølge Klarkraft er mange av selskapets egne forslag med i regjeringens ferske høringsnotet om strømregulering. Dyrnes peker på at spotpris skal skilles ut på en egen linje i fakturaen som det aller viktigste forslaget.

I tillegg gir han regjeringen tommel opp for at strømselskaper får krav til 30 dagers varsling av prisendringer. Han skulle imidlertid gjerne sett påbud om at dette skjer på SMS eller epost, og ikke gjemmes vekk på «min side» hos strømleverandøren.

Klarkraft liker også forslaget om at alle prisplaner og avtaler må presenteres på selskapenes hjemmesider. Det samme gjelder et krav om merking av avtaler i markedsføring, både påslag og månedsbeløp, samt kraftpris.

LAVT NIVÅ: Fyllingsgraden i norske vannmagasiner har falt i vår, og det påvirker strømprisene. Fot: NTB.
LAVT NIVÅ: Fyllingsgraden i norske vannmagasiner har falt i vår, og det påvirker strømprisene. Fot: NTB. Vis mer

- Mye er derfor bra i denne forskriftsendringen, og det vil bli langt vanskeligere for juksemakerne å lure kundene når dette trer i kraft, sier Dyrnes.

For kunder hos Klarkraft er fortsatt veldig enkelt å se både hva du skal betale, og hva du betaler for, uansett hvor mye spotprisen svinger.

– Uansett om du bruker mye strøm eller lite, så er vår fortjeneste kun 35 kroner hver måned, sier Dyrnes.

Klarkraft har til og med innført det de kaller «omvendt binding», som betyr at Klarkraft garanterer betingelsene kundene kommer inn på. De endres ikke på minst to år, og hvis de endres etter det får du en SMS.

VELG RETT: Med en strømleverandør som Klarkraft slipper du å være engstelig for å bli lurt. Foto: Scanpix
VELG RETT: Med en strømleverandør som Klarkraft slipper du å være engstelig for å bli lurt. Foto: Scanpix Vis mer

– Spotprisene varierer, men påslaget blir ikke på mystisk vis skrudd opp. Kundene skal føle seg 100 prosent trygge på at vi ikke lurer dem.

Lei av å bli lurt? Bytt til Klarkraft

Kortene på bordet

På Klarkrafts nettsider legges det ut en oversikt over gjennomsnittlig spotpris på strøm for måneden før, med egne tall for landsdelene. Der står det også hva elsertifikatet virkelig koster (0,05 øre/kWh), samt strømhandelskostnader (0,45 øre/kWh).

– Vi viser hva ting koster for selskapene. Og da blir det tydelig hva de tar seg betalt av kundene. Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene å forstå om de har en god strømavtale eller ikke.

Her kan du sjekke gjennomsnittlig spotpris for siste måned – og sjekke om strømavtalen du har i dag faktisk er god. Eller om det er på tide å bytte til en strømleverandør du kan stole på.

Så enkelt bytter du til Klarkraft

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer