Annonsørinnhold

Hva betyr 5G for deg? Nå og i fremtiden?

Du har sikkert hørt om eller kjenner til 5G – men hva betyr det egentlig for deg? Akkurat nå og på litt lengre sikt? For å bli klokere har vi snakket med to eksperter på området.

LØSER KRISER? Thanh Van Do tror 5G kan bidra til å løse dagens passkrise. Foto: GETTY IMAGES
LØSER KRISER? Thanh Van Do tror 5G kan bidra til å løse dagens passkrise. Foto: GETTY IMAGES Vis mer

Hva er 5G?

Det kan være greit å vite det grunnleggende først, uten å bli for teknisk: 5G er et fremtidsrettet datanett som tilbyr helt nye muligheter i mobilnettet, og det fungerer både på mobil og via tråd-løst bredbånd. Telenor er i full gang med å bygge ut 5G i Norge og dekker allerede nå nesten 50 % av landet vårt. Utbyggingen skal være ferdig i løpet av første kvartal 2024.

Er det 5G der du bor eller dit du skal? Sjekk Telenors dekningskart Hva er fordelene med 5G?

Det nye 5G-nettet tilbyr enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse. Markeds-sjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad, har en treffende forklaring på hva 5G er:

– Jeg sier ofte at 5G er luftens bredbånd. Det er tilnærmet fiber i luften! Det revolusjonerende er at du ikke lenger er avhengig av en plugg eller kontakt i veggen for å få en fiberlik opplevelse – nå får du det med 5G der det er dekning.

5G vil etter hvert bli tilgjengelig over hele landet – fra de dypeste daler og langstrakte vidder til øysamfunn og store byer:

GLEDER SEG: Markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad, sier det bare er å glede seg over mulighetene med 5G, både nå og i fremtiden.
GLEDER SEG: Markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad, sier det bare er å glede seg over mulighetene med 5G, både nå og i fremtiden. Vis mer

– Du kan sitte midt på vidda og se på TV eller Netflix, eller befinne deg langt ute i skjærgården og game uten forsinkelse. På den måten kan du si at teknologien demokratiserer samfunnet – det blir like muligheter for alle. Du kan gjøre det samme enten du bor langt fra folk eller midt i tjukkeste Oslo.

Utbyggingen av 5G gjør at denne demokratiseringen, eller tilgjengeligheten, av teknologien øker raskt. Men for å kunne ta den i bruk minner Ræstad om følgende:

– Husk at du trenger utstyr som er 5G-klart. Skal du ha ny mobiltelefon, ny PC eller nytt nettbrett, bør du derfor sjekke om disse er klare for 5G. Deretter er det bare å utforske muligheten med det nye nettet!

Dette er de mest populære 5G-mobilene akkurat nå: https://www.online.no/dekning/de-beste-5g-mobilene/

Hvilke muligheter gir 5G fremover?

5G er jo allerede her, og det blir brukt til strømming, gaming, opplasting og nedlasting så det hol-der. Men hvis vi ser noen år fremover i tid – hva vil trolig prege bruken av 5G da? Noen sier det er farlig å spå, men professor II fra OsloMet, Thanh Van Do, er i alle fall svært godt faglig kvalifisert til å mene litt om hva fremtiden KAN by på. Thanh forsker bl.a. på 5G ved Oslo-Met, men har også fast stilling hos Telenor Forskning som Fellow Scientist.

Han påpeker at 5G er det første mobilnettet som er beregnet på enda flere ting enn bare mobiltele-foner:

FORSKER PÅ 5G: Thanh Van Do (til høyre), professor II ved OsloMet og Fellow Scientist hos Telenor forsker på 5G. Her sammen med forskningskollega Boning Feng.
FORSKER PÅ 5G: Thanh Van Do (til høyre), professor II ved OsloMet og Fellow Scientist hos Telenor forsker på 5G. Her sammen med forskningskollega Boning Feng. Vis mer

– 5G-nettet kan støtte utstyr og programmer som er veldig presise og pålitelige – og som må ha lav forsinkelse for å fungere optimalt. At en lege sitter i Oslo og fjernkontrollerer instrumenter på et sykehus i Tromsø, er et fremtidsscenario som nærmer seg. Det er den enorme hastigheten og den minimale forsinkelsen som gjør dette mulig og trygt.

Hva skjer når forsinkelsen i nettet er nær null? Slik vil 5G endre din hverdag

Systemer som snakker sammen sømløst

Sensorer og tingenes internett blir bare mer viktige med 5G. Sensorer er målere eller følere med mikrobrikker. Stadig flere slike er innebygd i produkter som er koblet til nettet, for eksempel smartklokker, kjøleskap, droner, kameraer og biler.

Når disse «tingene» (jf. Internet of Things, IoT) er koblet til nett, kan de koble seg sammen, snakke med hverandre og med omgivelsene. Da kan vi fjernstyre enhetene og samle inn data på en måte som tidligere ikke var mulig.

Thanh har god tro på at 5G vil hjelpe til med å gjøre det mer brukervennlig å betjene disse systemene og få dem til å forstå og snakke med hverandre – uten at brukerne blir frustrerte.

– Tenk deg at du sitter i elbilen og nærmer deg boligen din. Når du er rett rundt hjørnet, kommuni-serer den med alarmen din hjemme og slår den av. Samtidig har ditt nærvær også utløst signaler til døren din – som låser seg opp, og lysene dine, som slås på. Før dette har også 5G-teknologien fått garasjedøren din til å åpne seg, uten at du trenger å løfte en finger. Det er en sånn smooth opplevelse vi ønsker oss, og som kan bli mulig om kort tid, poengterer Thanh.

Vil du vite mer om IoT? Les denne dybdeartikkelen: https://www.telenor.no/bedrift/iot/hva-er-iot/

Om 5 år ler vi av passkrisen

Hvis fjernkirurgi og dingser som snakker sammen, høres ut som science fiction, er det viktig å huske at 5G også kan bidra i mer hverdagslige situasjoner. Thanh bruker de aktuelle problemene med å få fornyet pass som eksempel.

Han har stor respekt for det sikkerhetsmessige som ligger bak produksjonen av pass, og tillit til at Politiet har en god plan for dette. Men samtidig drister han seg til å foreslå at 5G på et eller annet nivå kan bidra til å lage bedre pass, enklere rutiner – og kanskje også gjøre noe med den forhatte passkøen på flyplassen:

– Tenk om passet kunne kommunisere med passkontrollen. Da kunne selve kontrollen vært gjort på forhånd – og dine mobilsignaler ville plassert deg i en dynamisk kø, hvor du bare trengte å sig-nere eller bekrefte digitalt når det var din tur. Om det er å ta bilde av seg selv eller annen biometri som er det sentrale i verifiseringen av identiteten, vet jeg ikke, sier Thanh, men med 5G og en mo-bil er i alle fall alt mulig. Det er altså bare å glede seg til mulighetene med 5G.

Her kan du se flere eksempler på hva du kan forvente i fremtiden: https://www.online.no/dekning/en-ny-verden-med-5g/

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer