Annonsørinnhold:

Norsk lånemarked i forandring

Nordmenn har over 85 milliarder i utestående forbrukslån og 59 milliarder i rentebærende kredittkortgjeld. Nå har lånemarkedet begynt å snu. Når det kommer til lån uten sikkerhet, er markedet høy på etterspørsel og svært kompetitivt. Lånemarkedet har i mange år vært i sterk vekst og stadig flere tar opp lån. I dag har nordmenn til sammen over 169 milliarder i usikret gjeld, og mange har også flere forbrukslån i flere forskjellige banker.

Norsk lånemarked i forandring

vHele denne artikkelen er annonsørinnhold:

Utfordringer på lånemarked

Informasjon fra Gjeldsregisteret viser at nesten 3,2 millioner nordmenn har usikret kreditt. Majoriteten av disse er menn mellom 40 og 60 år, men det er også mange unge.

Det er flere grunner til at dette tallet er såpass høyt. En av grunnene er hvor enkelt det har vært for forbrukere å få innvilget både forbrukslån og kredittkort tidligere.

Så lenge låner har en økonomi som er stabil er ikke det å sitte på usikret lån eller kreditt i løpet av livet en stor utfordring. Et forbrukslån har også mange praktiske bruksområder, som for eksempel økonomisk fleksibilitet når du trenger det. Problemene oppstår når folk tar opp lån uten evne til å betjene dem.

Veksten i markedet i ferd med å snu

Norge har lenge vært i verdenstoppen når det kommer til forbrukslån per innbygger. I 2019 ble det innført et nytt regelverk for å hindre at veksten på det norske lånemarkedet stiger ytterligere, og at folk uten betalingsevne ikke skal sette seg selv og banken i en uheldig situasjon.

Regulerer markedet

Tidligere har det norske lånemarkedet fungert slik at om en kunde ikke får godkjent den kreditten eller størrelsen på lånet de ønsker i en bank, er det lett å gå videre til neste långiver. Dermed lønner deg seg for banken å innvilge lånet for å ikke miste kunden til en konkurrent - vanlig markedsøkonomisk tankegang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer