Annonsørinnhold

Slik blir du «hytteinvestor» på ti minutter

Det norske hyttemarkedet koker. Terskelen for å komme inn på hyttemarkedet er høy. Men med Monner Crowds folkefinansiering har det åpnet seg nye muligheter. Både for privatpersoner og byggefirmaer.

CROWDFUNDING: Hytteutbyggeren MG Eiendomsutvikling på Geilo har fullfinansiert byggingen av ni eksklusive hytter gjennom folkefinansieringsplattformen Monner Crowd.
CROWDFUNDING: Hytteutbyggeren MG Eiendomsutvikling på Geilo har fullfinansiert byggingen av ni eksklusive hytter gjennom folkefinansieringsplattformen Monner Crowd. Vis mer

Hyttemarkedet har eksplodert under koronaepidemien. DNB Eiendom har gått ut og sagt at de ser en «all time high» i hyttesalget. Når nordmenn ikke kan dra til utlandet, drar vi på hytta. Hvis vi har en. Og har vi ikke hytte, kan du være ganske sikker på at mange av oss drømmer om en.

Men å komme inn på hyttemarkedet er ikke bare-bare. Etterspørselen er stor. Til og med innlandshytter - som tidligere var kjent som "billighytter" - er blitt revet vekk det siste året. Å bygge nødvendig egenkapital for å kjøpe seg et hjem nummer to, kan være utfordrende for mange. Og risikoen forbundet med en hytteinvestering kan være høy.

De som har investert i hytter nyter godt av selgers marked, men for de som gjerne vil inn på markedet, er det altså ikke like lett. Eiendomsinvestering på hobbybasis kan også være slitsomt. Det er en rekke momenter man må tenke på, som egenkapital, prisfallsrisiko, lovkrav - og utleieproblematikk. Samtidig dekker ikke nykjøp av hytter nødvendigvis renter og og avdrag som er nødvendig for å investere.

Men det finnes en annen måte å bli med i hytte-boomen i Norge: Folkefinansierte eiendomslån. Norges største tilbyder av crowdfunding av eiendomslån heter Monner Crowd.

Siden 2018 har investeringer gjennom Monner Crowd gitt en gjennomsnittlig avkastning på 7,9 prosent etter at konstaterte tap er fratrukket.

Og selv om du strengt tatt ikke blir hytteinvestor, men investerer i lån til eiendomsutviklere, kan det være en ny og interessant måte å bygge egenkapital på. En investeringsmulighet forbundet med lavere risiko - og forventet avkastning, nemlig renter fra lånet du er med på å finansiere. Crowdlending er en ny måte å forvalte sparepengene på.

Invester i lån til spennende eiendomsprosjekter

HYTTEBOOM: – Hos oss kan du bli med på hytte-boomen i Norge i løpet av et par minutter, sier kommersiell leder i Monner Crowd. Siden oppstarten er mer enn 31 000 investeringer gjort og 350 millioner investeringskroner formidlet gjennom folkefinansieringsplattformen.
HYTTEBOOM: – Hos oss kan du bli med på hytte-boomen i Norge i løpet av et par minutter, sier kommersiell leder i Monner Crowd. Siden oppstarten er mer enn 31 000 investeringer gjort og 350 millioner investeringskroner formidlet gjennom folkefinansieringsplattformen. Vis mer

– Hos oss kan du ta del av hytte-boomen i løpet av et par minutter, sier Marius Dybdahl, kommersiell leder i Monner Crowd.

– Du registrerer deg med BankID og så kan du investere fra fra 1.000 kroner og opp til 20 prosent per lånekampanje, og inntil 1 million i året. Du slipper kjøps- og salgsprosesser – og omkostninger. Samtidig sikres investeringen med pant i eiendommen.

Du kan se de åpne hytte- og eiendomsprosjektene på monner.no/crowd. Monner Crowd legger kontinuerlig ut nye lånekampanjer.

Hytteutvikler på Geilo tredoblet veksten

Folkefinansiert långivning høres spennende ut i teorien, men hvordan ser det ut fra hytteutbyggernes side?

Vi tar turen til Geilo der vi møter MG Eiendomsutvikling AS. Hytteutvikleren kjøper tomter og bygger arkitekttegnede og moderne laftehytter i tradisjonell norsk stil. Hyttemarkedet på Geilo gløder - og det er kamp om de beste hyttetomtene.

Som nyetablert hytteutvikler møtte MG Eiendomsutvikling AS på utfordringer med å få finansiert ambisjonene sine. Etter flere vellykkede hytteprosjekter, økte mengden med potensielle nye prosjekter, men tradisjonell bankfinansiering var uttømt.

– Vi hadde lenge et ønske om ekspansjon og å kunne ha flere prosjekter gående parallelt, sier eier og daglig leder Stein Martin Gaarder.

Men hyttemarkedet er et utfordrende marked å etablere seg på. Ikke fordi finansiering via en vanlig bank er utfordrende i seg selv, men bankens krav om egenkapital, sikkerhet utover pant i det spesifikke prosjektet, og et krav om en viss grad av forhåndssalg av ennå ikke bygde hytter, kan fungere som benspenn for ferske utviklere. I tillegg er det mange hytteutviklere om beinet i et voksende marked.

MG Eiendomsutvikling AS fikk nyss om en helt ny finansieringsform. Crowdlending via Monner Crowd. Og firmaet bestemte seg for å gi den digitale, fleksible finanseringsformen en sjanse. Det har de ikke angret på.

TREDOBLING: Siden hytteutbygger MG Eiendomsutvikling begynte å finansiere hytteprosjektene gjennom Monner Crowd har de tredoblet veksten. – Vi planlegger å fortsette med Monner Crowd, sier eier og daglig leder Stein Martin Gaarder (til høyre).
TREDOBLING: Siden hytteutbygger MG Eiendomsutvikling begynte å finansiere hytteprosjektene gjennom Monner Crowd har de tredoblet veksten. – Vi planlegger å fortsette med Monner Crowd, sier eier og daglig leder Stein Martin Gaarder (til høyre). Vis mer

– Da vi ble kjent med muligheten som ligger i crowdfunding, åpnet døra seg virkelig for ønsket vårt om å ha kjøre flere prosjekter samtidig. De siste årene har vi bygd 16 hytter. Ni av dem er fullfinansierte gjennom Monner Crowd crowdfunding, sier daglig leder Gaarder.

Gjennom folkefinansierte lån via Monner Crowd har hytteutbyggeren fått både markedsvalideringen og finansieringen de trengte for å vokse. De har klart å engasjere mange investorer som har hatt troen på firmaet - og på vekst.

Til sammen har over 800 investorer investert i lån til MG Eiendomsutvikling AS via Monner Crowd.

Kapital til neste prosjekt? Søk om eiendomslån i dag.

SOLID HÅNDVERK: Eksklusive hytter i tradisjonelle materialer går hånd i hånd med den nye folkefinansieringsmuligheten fra Monner Crowd for MG Eiendomsutvikling AS på Geilo.
SOLID HÅNDVERK: Eksklusive hytter i tradisjonelle materialer går hånd i hånd med den nye folkefinansieringsmuligheten fra Monner Crowd for MG Eiendomsutvikling AS på Geilo. Vis mer

Siden bedriften begynte å finansiere prosjektene sine via Monner Crowd i 2018, har selskapet kunnet gjennomføre flere prosjekter og opplevd en tredobbel vekst - fra 9,6 millioner kroner i 2017 til 36 millioner kroner i 2019. 2020 har holdt seg på 2019-nivå til tross for koronasituasjonen. Selskapet er veldig fornøyd med Monner Crowd og har planer om å legge ut nye prosjekter på plattformen.

– Ja, vi planlegger å fortsette med å finansiere våre prosjekter gjennom Monner Crowd, sier Stein Martin Gaarder.

– Lånesøknadene behandles raskt og profesjonelt, og dette gir oss muligheten til å agere. Vi opplever at lånene raskt fylles opp av interesserte investorer. Crowdfunding via Monner Crowd er rett og slett en enklere og mer fleksibel måte å få finansiering på.

Forskjellen på avkastning på vanlig bankkonto og folkefinansiering

Å bli “hytteinvestor” uten plunder og heft ved kjøp og salg, lav risiko og uten krav til høy egenkapital - det høres jo nesten for godt ut til å være sant? Er det ikke slik at alle investeringer har en nedside?

– Det er alltid en tapsrisiko ved å investere i denne typen eiendomslån, sier Marius Dybdahl.

– Men vi har redusert risikoen på flere måter. Siden investeringene ofte er sikret i fast eiendom med pant, reduseres risikoen for at alle pengene tapes. Dessuten deles prosjektene opp i ulike faser, som tomtekjøp, tilrettelegging, ulike byggetrinn, der hver enkelt fase finansieres. Med denne faseinndelingen får vi bedre oversikt over økonomien i byggeprosjektene underveis og unngår store, overraskende overskridelser som vanligvis oppdages når prosjekter nærmer seg ferdigstillelse.

– Men hva med risikoen?

Diversifisering er et nøkkelord også når man investerer gjennom Monner Crowd. Invester i flere lånekampanjer, i ulike typer prosjekter og invester over tid. Vurder også sikkerheten i de ulike prosjektene. Pant i fast eiendom har over lang tid vist seg å være god sikkerhet.

Crowdlending høres spennende ut, men hvordan fungerer det egentlig, sammenlignet med å la sparepengene yngle på en vanlig bankkonto?

– I Norge er bankinnskudd opp til to millioner sikret gjennom Bankens Sikringsfond, og har ingen risiko. Men dessverre også en dårlig avkastning i form av lav rente. Fordelen med å investere i prosjekter gjennom Monner Crowd er at renten er kjent og fast. Investeringene har 12-18 måneders horisont og man får utbytte, det vil si renter utbetalt hver måned. Investerer man denne renten i nye prosjekter, får man til og med renters rente. Å investere via Monner Crowd har historisk gitt en snittavkastning fire til fem ganger bankinnskudd.

– Men å binde midler i hytteinvestering på denne måten kan kanskje virke avskrekkende for noen, for hva hvis markedet endrer seg?

9 AV 16: Gjennom Monner Crowd har MG Eiendomsutvikling fullfinansiert ni av de 16 splitter nye hyttene som firmaet har oppført på Geilo. – Crowdfunding er en enklere og mer fleksibel måte å få finansiering på, sier daglig leder Gaarder.
9 AV 16: Gjennom Monner Crowd har MG Eiendomsutvikling fullfinansiert ni av de 16 splitter nye hyttene som firmaet har oppført på Geilo. – Crowdfunding er en enklere og mer fleksibel måte å få finansiering på, sier daglig leder Gaarder. Vis mer

Det er alltid en risiko for svingninger i markedet. Mitt tips er å se på sikkerheten i de ulike eiendomsprosjektene. Hvis lånet for eksempel er under 80 prosent av estimert salgsverdi, betyr det at investeringen tåler en nedgang i markedet opp mot 20 prosent uten at du taper din investering.

Les mer om Monner Crowds folkefinansiering her.

Gjennomsnittlig nettorente på monner.no/crowd er 7,9 % p.a. Avkastningen for investorer er avhengig av hvilken risiko man ønsker å ta og sammensetningen av lånene man velger å investere i. Dette får hver investor sin egen oversikt over på monner.no/crowd. All investering medfører risiko for tap, og historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer