Annonsørinnhold

NY BOLIGKJØP-TJENESTE:

- Vi ser hvor mye hjelp folk trenger

Hans Christian Espenes er kjent fra «Boligjakten». Det mange ikke vet er at du på samme måte som i TV3-programmet kan få god hjelp av en eiendomsmekler til å kjøpe din drømmebolig.

KJØPSHJELP: Hans Christian Espenes kjenner mange fra TV-skjermen. Nå hjelper han folk med boligkjøp også som megler. FOTO: NTB / PRIVATMEGLEREN
KJØPSHJELP: Hans Christian Espenes kjenner mange fra TV-skjermen. Nå hjelper han folk med boligkjøp også som megler. FOTO: NTB / PRIVATMEGLEREN Vis mer

– Det er fantastisk, det er så gøy å hjelpe til!

Espenes har vært med på samtlige 10 sesonger av TV-programmet der folk melder seg på for å slå kloa i drømmeboligen, ved hjelp av en supermeglers smarte taktikk og velprøvde strategi.

På samme tid er Espenes eiendomsmekler og partner i Privatmegleren i Trondheim. Nettopp Privatmegleren har 75 eiendomsmegler-kontorer i Norge, som alle tilbyr tjenesten «Kjøp» – bare uten TV-kameraer på slep.

Betale minst mulig

Å kjøpe bolig er kanskje ditt livs største investering, og ferden til du står med nøkkelen i hånda kan være en berg-og-dal-bane av følelser. Store summer og tidspress kan også være skummelt og vanskelig.

Det er nettopp der Espenes og hans kjøpsmeglerkollegaer kommer inn. De har holdt med tjenesten «Kjøp» i halvannet år og opplever stadig økende etterspørsel etter kjøpsassistanse i et brennhett boligmarked.

– Vi ser hvor mye hjelp folk trenger. Det er gøy at vi kan hjelpe folk med å betale minst mulig for rett bolig, sier Espenes.

Med 20 år bak seg i boligbransjen vurderer han Privatmeglerenes kjøp-tjeneste som en mulighet til å bringe balanse inn i bolighandlene.

Sparer store summer

– I et boligsalg sitter det en profesjonell part på den ene siden, og forhandler fram en best mulig avtale for en selger. Kjøperen har ofte manglet en rådgiveren på sin side av bordet og det får du med «Kjøp», sier han.

Han forteller at han som kjøpsmegler har hjulpet kunder med å spare store beløp, av og til mer enn en halv million.

– Det skjedde en gang i en budrunde, da det kom et motbud. Jeg ba kjøper ha is i magen. Han endte opp med å betale flere hundre tusen mindre. Kjøpsmegler er et ukjent produkt for mange, men behovet er stort, sier Espenes.

Tre store tabber

På spørsmål om hvilke tabber nordmenn flest gjør i forbindelse med boligkjøp, kommer Espenes umiddelbart på tre ting:

1) Kjøper feil bolig

– Det ene er at de rett og slett kjøper et for dårlig produkt. De har ikke øyene åpne for hele bildet av boligen. Det er gjerne uerfarne kjøpere som ikke ser alle aspektene når de kjøper. De kjøper feil bolig i forhold til behovet sitt. Det er en tabbe!

Han gir et eksempel: En visning kan skje en søndag, når det er stille i et sentralt område i byen.

– Da kan jeg si «denne må du ikke kjøpe», fordi det natt til lørdag og søndag er en nattklubb like ved, og at mange fulle ungdommer går forbi der. Da sier jeg «her er det ikke bra å bo, dette ville jeg ikke kjøpt».

2) Betaler for høy pris

– Den andre er at du betaler for mye. Mange ser ikke mulighetene for å forhandle ned prisen, fordi kompetansen og prisbildet mangler i forhold til hva boligen er verdt.

Han har sett folk betale prisantydning, når han tror boligen kunne vært kjøpt for en halv million under.

– Kjøperne blir enkle ofre for selgers ønske om å få en høyest mulig pris, med megleren på sin side. Derfor betaler man for mye, sier han.

3) Rives med i budrunden

– Den siste største feilen man gjør er å bli revet med i budrunden. Da kriger fornuft og følelser om plassen, med bare én vinner. Hodet blir ikke større når man skal kjøpe bolig, det blir bare mindre fornuft og mer følelser, sier han.

Han har selv et eksempel der han ga råd til en toppidrettsutøver, som satt i en budrunde med kjæresten. De var fast bestemt på å by mer..

– Det beste rådet jeg ga ham var «du får ikke lov å by mer». Jeg sa det var for dyrt. Senere ringte han meg opp og takket, for siden kunne han kjøpe en annen bolig til en lavere pris. En blir revet med i budrunden, fordi en er så giret på å flytte inn.

FRISTELSER: Espenes minner om at det er viktig å skaffe seg dokumentasjon på utbedringer, før en bolig kjøpes. Foto: NTB
FRISTELSER: Espenes minner om at det er viktig å skaffe seg dokumentasjon på utbedringer, før en bolig kjøpes. Foto: NTB Vis mer

Feil og mangler

Hvis Espenes skal trekke fram en fjerde tabbe nordmenn flest gjør, så er det for lite kunnskap til å identifisere en boligs mangler.

– Man er ikke åpen for feil og mangler, og vet ikke hva man skal se etter. Man leser ikke takstmannens forklaring på en kritisk nok måte.

Å kjøpe feil bolig kan gå både på beliggenhet og på selve kvaliteten på objektet. Han forstår godt at uerfarne kjøpere møter veggen når de skal lese seg gjennom prospekt på prospekt eller salgsoppgaver tjukke som bøker.

Og det er nettopp der kjøperen trenger assistanse, av en som kan zoome inn og prikke inn det mest vesentlige.

– Når man har vært på mange visninger så orker man ikke å lese alt, en blar bare kjapt gjennom. Der kommer kjøpsmegleren inn. Vi vet hvor vi skal se, vi kan vurdere om det er noe som er kostbart å utbedre. Slik at du unngår å gå i fella og kjøpe noe med feil og mangler, sier Espenes.

Selv har han sprettet bobler med mange lykkelige boligkjøpere både via Boligjakten og Privatmegleren.

Premium eller Basis

Hvis du ønsker hjelp til ikke bare å kjøpe, men å finne rett bolig, er tjenesten «Premium» midt i blinken for deg. Da kan du bare fortelle kjøpsmegleren hva du ser etter i din neste bolig, og du får hjelp fra A til Å helt fram til overtakelse.

Privatmegleren bruker avansert teknologi som ikke bare kan finne boliger på markedet, men som kan lokke fram nye boliger til salgs i områder som frister kjøper mest.

– Det er en digital måte å banke på døra til folk på, sier Espenes.

Tjenesten «Basis» er slik at du får hjelp med aktuelle boliger du selv finner fram til, med råd og hjelp fra kjøpsmegler i både budprosess, overtakelse og oppgjør.

Alle Privatmegler-kontorer i landet tilbyr de samme gode tjenestene og resultatene som Espenes.

Faglig konsept

– Vi har gode meglere som er godt skolert, som sitter på enorm kunnskap rundt omkring. Vi har et faglig konsept i bunnen som er gjennomarbeidet og trygt.

Når en kjøper bolig finnes det mange spørsmål, som Espenes går gjennom i videoen over.

– Vi ser at vi har signert veldig mange avtaler om kjøpsmegling. Jeg stiller ofte spørsmålet til kundene: «Kjenner du en utrygghet rundt det å kjøpe en bolig?» Svaret er ofte: «Ja, det gjør jeg». Så spør jeg: «Kunne du tenkt deg å ha noen på din side av bordet når du skal diskutere pris, prisstrategi og budgivning?». Da blir svaret: «Ja, gjerne!»

TRIKS: En kjøpsmegler kan hjelpe deg å kikke etter de viktige detaljene ved en bolig. Foto: NTB
TRIKS: En kjøpsmegler kan hjelpe deg å kikke etter de viktige detaljene ved en bolig. Foto: NTB Vis mer

Meglertriks

En fordel med å ha en eiendomsmekler i møte med en annen eiendomsmekler er ganske opplagt.

– Som megler kjenner jeg mine egne triks. Det er et ønske om å fremme alle de positive tingene. Vi vet at følelser har mye å si når du skal kjøpe en bolig, vi anbefaler selgere å påvirke alle følelsene til kjøperen, sier Espenes og trekker fram opplevelsene på visning:

– Vi vet hvilket tidspunkt boligen viser seg fram på sin beste side, når det for eksempel er mest sol på balkongen. At det lukter godt på et baderom, kjøkken eller soverom, slikt gjør at man havner i et positivt modus. Det samme gjelder med musikk og temperatur, alle disse tingene påvirker kjøperen.

På date

En kjøpsmegler vil sørge for balanse, at det negative blir like tydelig som det positive både under visning og i gjennomgang av salgsoppgave eller prospekt.

– Det er som å være på date, hvor noen viser seg fram fra sin beste side. Men hvordan er personen om ett år, er han eller hun like tiltalende da? Da kan det være en idé å ringe eksen? I dette tilfellet her kan man snakke med en kjøpsmegler, som ser boligen fra et mer kritisk synspunkt.

Selv har han flere tilfeller hvor han som kjøpsmegler enten har spart kjøper for penger, eller sørget for at kjøper venter til rett bolig dukker opp.

Spesiell bolig

– Det mest vanlige er Basis-tjenesten, men jeg har gjort flere Premium-kjøp her i Trondheim med meget godt resultat. Da kan det være at man venter på en helt spesiell type bolig, som ikke ligger ute i markedet. Vi ser at det er et solid marked for denne tjenesten, sier Espenes.

Les mer om Privatmegleren | Kjøp

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer