Vil begrense lederlønninger til 1,5 millioner

Lønna til byråkrater og ledere i staten bør ikke overstige 1,5 millioner kroner, mener Senterpartiet. Ren symbolpolitikk, kontrer kommunalministeren.

SENTERPARTIET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil begrense lederlønninger i nytt representantforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SENTERPARTIET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil begrense lederlønninger i nytt representantforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I et representantforslag som Senterpartiet vil legge fram for Stortinget denne uka, foreslår partiet å fryse lønna til alle ledere i staten som tjener mer enn 15 G, som tilsvarer nesten 1,5 millioner kroner.

- Det er grunnleggende feil at byråkrater i staten tjener mer enn statsministeren, slo Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

- Lønnsforskjellene har blitt større og større. Nå ser vi et utvikling der ledere i staten får stadig mer i lønn, sier han og viser til at mange statsansatte som jernbanearbeidere og sykepleier tjener 400.000-500.000 kroner i året.

I dag er det 67 ledere i staten som tjener over 1,5 millioner kroner, blant dem Nav-sjefen med 1,9 millioner, veidirektøren med 1,8 millioner og riksadvokaten med 1,7 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg (H) har en lønn på 1,4 millioner kroner.

- Symbolpolitikk

Kommunalminister Monica Mæland (H) mener på sin side at Vedum beskriver et problem som ikke eksisterer.

- Dette er ren symbolpolitikk. Senterpartiet gir inntrykk av at det er vill lønnsfest i staten. Det er det ikke, slår hun fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer