ANNONSØRINNHOLD

Font
Font
Font, Rectangle
Font

– Skummelt å pushe grensene så mye

Kjetil Jansrud er vant til å stå på ski i 150 kilometer i timen. Men på BMWs kurs i avansert kjøreteknikk var han virkelig på glattisen.

AV ALLER CONCEPT STORE

– Det er helt umulig ikke å få et kick av dette!

Med 123 millioner liter av is under seg, på Tisleifjorden mellom Gol og Hemsedal, kjører alpinhelten Kjetil Jansrud rundt i en BMW. Med rå hestekrefter og et speilblankt vinterføre får han virkelig kjørt seg. Som videoen lenger ned i artikkelen viser, går det også galt en gang …

BMW har invitert 30 deltakere til en adrenalin- og fartsfylt dag på isbanen på den frosne innsjøen Tisleifjorden.

Her får bilforhandlere, kunder og andre BMW-entusiaster (som Kjetil Jansrud) øvd seg på hvordan tryggest mulig bremse, svinge og få kontroll på bilen under ekstreme forhold. De får også kjenne på hvor lang bremselengden er når de kjører i 90 kilometer i timen på isen. Som er lengre enn de fleste tror!

– Kjøreinstruktørene imponerte med sin stødighet og fagkunnskap, og jeg kjente at de pushet meg utenfor komfortsonen. Spesielt når det kom til øvelsen «shakedown» med ordentlige piggdekk, innrømmer Kjetil.

– Gønna skikkelig på

I denne øvelsen kjørte han gjennom en avansert bane på 2,7 kilometer hvor han hele tiden ble utfordret gjennom svært tekniske svinger og partier, veiledet av instruktøren i passasjersetet.

Iskjøring på Golsfjellet
BMW M Town: On Ice

  • Kurs i avansert kjøreteknikk
  • En dag med fartsfylte opplevelser på Tisleifjorden
  • Arrangeres av BMW
  • 30 deltakere
  • Øvelser: Brake Away, Drift Happens, Shake Down, Electric Avenue, Boost og Taxi Taxi. 
Jeg hadde tillit til instruktøren, men det var skummelt.

Kjetil Jansrud

– Jeg synes selv jeg ga gass, men instruktøren gønna skikkelig på og ba meg gi på mer – og det selv om jeg kjørte litt ut eller havnet utpå kanten. Jeg hadde tillit til instruktøren, men det var skummelt å pushe grensene så mye i en setting jeg normalt sett aldri hadde turt. Så lenge jeg fulgte rådene de ga, gikk det fint.

Men i én øvelse på glattisen, der han kjørte uten instruktør, gjorde det ikke det.

Se video: Her går det galt!

Ellers følte han at han, stort sett, klarte å håndtere bilene på en god måte, og at han fikk mye frihet underveis.  

Over alle forventinger

– Jeg så for meg at det skulle være gøy, men det har jo vært helt utrolig gøy! Jeg visste at jeg ville lære noe, men jeg har lært mye mer enn forventet.

Det er mange likheter mellom alpint og vinterbilkjøring. 

Kjetil Jansrud

–  Hva har vært det mest overraskende?

–  Bortsett fra hele opplevelsen: Hvor store krefter som det finnes i disse bilene! Og hva man gjøre med piggdekk på is. Man får sjelden anledning til å teste slikt føre til vanlig.

–  Hvordan vil du sammenligne denne glattkjøringen her med å suse ned en alpinbakke på ski i 150 kilometer i timen?

–  Den eneste akselerasjonen på ski er tyngdekraften, og den prøver vi å utnytte så mye vi kan. Det er sjeldent vi må bremse. I bil har du samspillet mellom det å faktisk få det til å gå fortere selv, og så bremse ned, så sånn sett er det mer komplisert i en bil. Men det er også mange likheter, som linjevalg, sporvalg, det å løfte blikket og se langt frem.


Artikkelen fortsetter under.

Hva synes du om artikkelen?

Uunngåelig adrenalinkick

Det største adrenalinfølelsen kjente han på i øvelsen «Taxi taxi». Da fikk han sitte på med en proff instruktør på banen.

Vi snakker om sykt store krefter.

– Kjetil Jansrud

– Her fikk vi virkelig kjenne på alle kreftene til bilen. Du tror det er gøy å kjøre selv, men å sitte på med en relativt erfaren instruktør er på et helt annet nivå. Vi snakker om sykt store krefter, og de som kjører er helt fantastiske fagfolk. Det er helt umulig å ikke få et kick av det. Det var fascinerende å sitte på med noen som faktisk kan kjøre bil på dette nivået og vet hva som må til for å holde seg på veien.

Olav har vært kjøreinstruktør siden 2008. Dette er hans tiende år på isbanen på Golsfjellet for BMW. I løpet av alle disse årene har alle kommet trygt fra det.

Kan gå galt

– Den største utfordringen her, er kunder som mener at de er utlært og kan alt fra før, og som ikke ønsker tilbakemelding. Vi som er instruktører, har kjørt ganske mange runder på anlegget, og vet hva som fungerer for å lykkes. Hvis man velger heller å basere seg kun på egne ferdigheter, kan det jo gå gærent, sier instruktøren.

Han understreker at denne typen kursdeltakere hører til sjeldenhetene.

– De aller fleste kommer hit for å lære og er mottakelige. Det har ikke skjedd noen store ulykker. Vi har hatt noen utforkjøringer, men vi kjører på en flat bane, så det skal litt til for at det skal bli alvorlig.

Overdreven selvtillit

Og hovedårsaken til de små ulykkene som oppstår? For høy fart, rett og slett.

Basert på Olavs lange erfaring, er hans inntrykk at mange nordmenn har en overdreven tro på egne kjøreferdigheter på vinterføre.

Bremser du midt i svingen, går bilen rett frem og ut av veien.

Kjøreinstruktør Olav

– De fleste, ofte menn, vil si at de er over snittet gode til å kjøre bil. Mange som er født i Norge og er vant med snø på veiene, ser ut til å tro at det er en slags medfødt egenskap å kjøre på glatte veier – noe som ikke stemmer.

Bremser for sent

– Hva er de vanligste tabbene norske bilister gjør?

– Det vanligste er at folk kjører litt for fort i forhold til forholdene. En annen ting er at de er for sene med å bremse inn før veien kurver, som gjør at du kommer for fort inn i en sving. Det folk ofte gjør da, er at de føler de har kjørt for fort i svingen, så da begynner de å bremse midt i svingen. Det har vi jo erfart litt av i dag: Bremser du midt i svingen, går bilen rett frem og ut av veien.

– Hva kan man gjøre for å holde hodet kaldt i en slik situasjon? Det føles jo naturlig å skulle bremse?

– Ja, det vil føles naturlig. For når du får en skrens, ønsker du jo å stanse hastigheten. Det lønner seg å dra på et glattkjøringskurs for å friske litt opp i minnet hva slags grep man egentlig burde gjøre.

Holder du øynene mot grøfta, havner du og bilen der også. 

Kjøreinstruktør Olav

Blikket styrer bilen

Han sier den store overraskelsen mange bilister får på kurset, er hvor stor betydning blikkbruk har.

– Se den retningen du ønsker at bilen skal gå, så retter du automatisk opp rattet etter hvilken retning du ser. Da går det som regel bra. Holder du øynene mot grøfta, havner du og bilen der også.

Vinterkjøring: Husk dette!

  • Tilpass fart til forhold
  • Ikke overvurder kjøreferdighetene dine
  • Brems før svingen, ikke i svingen
  • Fest blikket langt frem

En stor overraskelse både for Kjetil Jansrud og de andre deltakerne, var bremselengden på glattisen.

SE VIDEO: Hvor lang er bremselengden egentlig?

– Den bremselengden er jo bare helt dustete! utroper Kjetil lettere rystet.

Hadde det vært et menneske der … jeg hadde ikke hatt sjans!

Kjetil Jansrud

– Her kjører jeg i 90 kilometer i timen, som er det jeg ligger og ratter på i en vanlig 90-sone. Her får man virkelig respekt for fart og forhold. De sonene der det står 60 på veien, har en funksjon!

Blitt en bedre sjåfør

Etter å ha fått dagens lengste bremselengde med 160 meter, er han preget av alvoret som kunne ha vært i situasjonen:

– Det der var maks bremsing. Hadde det vært et menneske der … jeg hadde ikke hatt sjans til å stoppe!

Jansrud kjente at han lærte noe gjennom hver øvelse:

Dette er råd som kan redde livet ditt.

Kjetil Jansrud

– Mot slutten av dagen kjente jeg at, ja, jeg har blitt en bedre og tryggere sjåfør av dette. Både teknisk, og bedre til å ta risikovurderinger.

– Ikke noe kosebrems

– Jeg har tatt med meg mange praktiske tips, som for eksempel at hvis du bremser en bil, så er det fullstendig bråstopp, ikke noe kosebrems. Dette er råd som kan redde livet ditt hvis det skulle oppstå en situasjon på glatt føre. Her fikk vi leke oss og lære oss i en trygg setting, så vi skjønner hva som funker i trafikken. Uansett hvor mange sikkerhetssystemer som er rundt deg, så vil det aldri erstatte din egen årvåkenhet og hvor du plasserer blikket og bilen.

Øvelsen «Brake Away», med brems og sving samtidig var en øyeåpner:

–  I 60 kilometer i timen var det null stress, i 70 var det vanskelig og i 80 var det helt umulig. Her fikk vi mange sjanser, men med for høy fart gikk det ikke å kjøre mellom kjeglene. Da begynte jeg å kjenne på at ute på de virkelige veiene, så hadde jeg faktisk ikke klart å svinge unna hvis det hadde stått et menneske i veien.Det var en realitycheck, absolutt.

Kjører saktere hjem

– Blir du fristet til å drive med mer ekstrem bilkjøring, Kjetil?

– Nei. Å kunne mestre en bil med så store krefter er jo en glede, så jeg prøver meg gjerne litt på banen. Men mest av alt gir det meg motivasjon til å gjøre det motsatte i trafikken. Jeg tror helt ærlig at jeg kommer til å kjøre saktere hjem enn jeg gjorde opp hit til Golsfjellet. Du vet aldri hvem du møter langs veien heller, og da vi skled under landeveiskjøringen her i dag, merket vi hvor utrolig fort ting kan snu, selv med alle sikkerhetssystemer på, sier Kjetil.

– Jeg drar herfra passe ydmyk og veldig glad!

Hva synes du om artikkelen?

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler