dagbladet-logo-rgb-01.png

ANNONSØRINNHOLD

Font
Font

Dette bør du vite om fondssparing

– Logger du deg inn i nettbank annenhver dag for å sjekke fondsinvesteringene sine, sover du dårlig! Nicolay Egers beste råd er å la tiden hjelpe deg.

Av Aller Concept Store

 – Maten er klar, jenter! 

Nicolay Eger (48) er fondssjef i Nordea. Han er også faren til to jenter på 10 og 12. Nå står hverdagsmiddagen på bordet, og de tre samles for et felles måltid før yngstedatteren skal på håndballtrening, der pappa er med som trener. 

Hjelper mange

Siden 2020 har Nicolay vært daglig leder av Nordea Funds i Norge, og han har lang erfaring i å hjelpe nordmenn med å komme i gang med langsiktig og lønnsom sparing.

Skal du spare i tre år eller mer, vil jeg absolutt anbefale fond. 

Nicolay Eger, Fondsjef

 – Hva er det viktigste å tenke på for en som vurderer å spare i fond? 

 – Begynn med å tenke: Hvorfor sparer du? Hva sparer du til? mener Nicolay. 

– Er det neste kvartals kommunale avgifter, eller er det noe som ligger litt mer fram i tid? Hvis det bare er det første, holder det med en bufferspar-, eller vanlig sparekonto. Men om du har et perspektiv på tre år eller mer, vil jeg absolutt anbefale fond.

Interessert i fondssparing? Les mer her

Fordeler med fondssparing 

  • Gode avkastningsmuligheter over tid
  • Det er enkelt og du trenger ikke være ekspert
  • Spar fra kun 100 kroner og oppover
  • Du kan få hjelp av spareroboten Nora
  • Velg mellom ulike grader av risiko - Nordea har også egne fond med fokus på bærekraft

Les mer her

Gesture, Font
Gir pengene dine deg mindre enn 6,5 prosent i året, taper du kjøpekraft med dagens inflasjon.

Nicolay Eger, Fondsjef

 –Tre år? Så fondssparing er ikke bare for dem som sparer til alderdommen? 

 – Nei, om du sparer til et større oppussingsprosjekt, eller til ny bil for eksempel, kan fond være et godt alternativ. Inflasjonen er på 6,5 prosent, så hvis pengene dine i banken gir deg mindre enn det, taper du i realiteten kjøpekraft. Og med skatt bør du nok ha en verdiøkning på over 8 prosent for ikke å gå i null eller minus. 

Vil du se pengene dine vokse?

Når taket må fikses

Mange av dem Nicolay snakker med, sparer til pensjon. Andre har ikke noe spesielt formål med sparingen og bare ønsker seg best mulig avkastning. Men han møter også dem som sparer til husprosjektet eller drømmereisen de ønsker seg om noen få år.

Tenk over hva du kan tåle å tape.  

– Nicolay Eger

– Jo kortere tidsperspektiv, jo lavere risiko bør du velge. Tenk først over hvor lenge du skal spare, så hva du kan tåle av tap om du må ta ut pengene. Plutselig har du et tak som må fikses, eller du går gjennom en skilsmisse som gjør at du er avhengig av å hente ut sparemidlene. Da må du kunne tåle et tap. 

Artikkelen fortsetter under.

Hva liker du ved artikkelen?

Anbefaler spareavtale

 – Hvor mye penger bør man ha til overs før man setter i gang med fondssparing? 

 – Det kan være fra hundre kroner i måneden. Jeg anbefaler å sette opp en spareavtale, med så mye du har å avsette hver måned. Da slipper du risikoen for å kjøpe deg inn på en topp med alt du investerer. Det gir deg fleksibilitet, og du kan stoppe eller pause avtalen alt ettersom hva som passer deg.

Fondssparing: Slik kommer du i gang

Småsparere får dessverre ofte med seg nedturen - og går glipp av oppturen.

Nicolay Eger, Fondsjef

Et av hans beste råd til fondssparere er: Slapp av. 

 – Logger du deg inn i nettbank annenhver dag for å sjekke fondsinvesteringene dine, sover du dårlig. Du får panikk. Så gjør du den store tabben: «Dette går ikke», tenker de, og selger  – uten å ringe banken, først, så klart. Etter 3-4 dager er de ute, og hva skjer da? Markedet går opp igjen! Så da kjøper de seg inn igjen. Småsparere får dessverre ofte med seg nedturen - og går glipp av oppturen.

Se hvor enkelt og praktisk fondssparing kan være.

Tjener penger på sikt

Hans anbefaling er å kjøpe et balansert fond, og vente på at tiden hjelper deg. 

– «Find and forget» er en bra strategi. Markedet vil svinge, men på sikt vil du tjene penger. 

– Balansert fond? 

– Ja, også kalt kombinasjonsfond. Du kan ha for eksempel 50 prosent i aksjer, og 50 prosent i renter. Hvis det ikke er balansert, og markedet går opp, har du plutselig 75 prosent i fond. I et balansert fond, sørger vi som forvaltere for å holde det på det risiko-nivået du har bestemt deg for. Bare la det stå, ikke følg så mye med på det. Når du nærmer deg slutten av spareperioden, la oss si du har fem år igjen til du går av med pensjon, da kan du begynne å følge med, trappe ned, og sikre deg noe på konto. Fram til da, bare la det stå. Tiden er på din side. 

Investering skal være litt kjedelig.

Fondsjef, Nicolay Eger

– Hva med de som synes det er litt gøy å følge med på investeringene sine? 

– For å sitere investeringsdirektør Robert Næss: «Investeringer skal ikke være gøy.» Det skal være litt kjedelig – og lønnsomt på sikt. De fleste som prøver å følge litt med i markedet, klarer sjelden å slå aksjeforvalteren.

Vil du lære mer om fond? Les dette

Investering skal være litt kjedelig.

Nicolay Eger, Fondsjef

Artikkelen fortsetter under.

Hvor nyttig er artikkelen for deg?

Aktiv forvaltning 

Dersom du skal spare i fond er det viktig å vite forskjellen på aktiv og passiv forvaltning.

Passiv forvaltning følger børsen, mer eller mindre. Det er litt billigere, for da betaler du ikke forvalteren for å følge med for deg, forklarer Nicolay.

Han understreker at det ikke er noen fasit på hva som gir best avkastning.

– Det er ikke alltid forvalteren klarer å slå indeksen. Men jeg vil anbefale aktiv forvaltning. Det en forsikring, å betale en profesjonell forvalter for å følge med for deg. Det er en jobb vi gjør for deg som kunde. For litt siden, da Silicon Valley-banken kollapset, trakk vi ut alle våre investeringer i de aktivt forvaltede fondene før nyheten sprakk. I de passiv forvaltede fondene vil man eksempelvis ikke ha samme mulighet.

– Hvilke myter har vi om fond i dag? 

– Den største myten er at det krever kunnskap, sier Nicolay. 

– Du trenger egentlig ikke vite så mye om markedet. Historien har vist at over tid vil fondssparing være mer lønnsomt enn å sette pengene inn på en bankkonto. Med langsiktig sparing, balansert fond, og aktiv forvaltning reduserer du risiko. En annen myte er at det er risikabelt. Det mest høyrisiko er krypto, så derivater, så spekulative aksjer, så aksjer. Fond befinner seg i lavrisiko-enden av skalaen, før bankkonto. Og du kan velge et fond med (relativt) høy risiko, og med lav.

Den største myten om fond er at det krever kunnskap.

Nicolay Eger, Fondsjef

Spar barnetrygden

Nicolay anbefaler alle som har mulighet til det, til å spare i fond til barna sine. 

– Noen velger å sette inn barnetrygden i fond, eller annen overskuddslikviditet. De pengene kommer godt med når barna skal studere, for eksempel. Men å sette sparingen i barnas navn kan være litt problematisk. De kan få avkortet stipendordning til studier om de har for mye formue. Du kan heller spare i ditt eget navn, og betale for barnas studier. Du får litt formueskatt på det, men de fleste av oss har jo boliggjeld, så det har ikke så mye å si.

Stadig flere ønsker noe mer enn bare å se pengene vokse. De ønsker også å bidra til en bedre verden gjennom. Med bærekraftig sparing kan du være med å påvirke og investere i selskaper som prøver å gjøre noe med klimakrise, global oppvarming, miljøproblemer, dårlige arbeidsvilkår og fattigdom.

Spar i fond hos Norges ledende rådgivningsbank

Selskapene som klarer seg best, er de som klarer å omstille seg.

Nicolay Eger, Fondsjef

Skal ikke koste mer 

– Er det sånn at jeg må velge mellom å tjene penger, eller investere bærekraftig? 

– Absolutt ikke. Jeg er overbevist om at de selskapene som klarer seg best over tid, er de som klarer omstillingen til det grønne skiftet. Og det skal ikke koste mer å investere bærekraftig, det er Nordeas policy. 

Han understreker at det finnes noen bransjer, som for eksempel stålindustrien, som aldri vil være hundre prosent bærekraftig. 

– Her gjelder det å finne de flinkeste i klassen: De som sløser minst vann, og forurenser minst. Vi får ikke bygget vindmøller uten stål. Forvaltere bør påvirke, og bruke makten sin inn i styret, også i de mer «skitne» industriene. Trekker vi oss ut og ekskluderer, ser vi kanskje bra ut på papiret.

Men da kommer det bare en annen investor inn som gir f.. i alt annet enn maks profitt. Det er kundens penger vi investerer, og vi har et ansvar både for å sørge for en god avkastning, og for å bidra til at vi har en verden å leve i på lang sikt.

Trenger du hjelp til å komme i gang med fondssparing? 

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. 

Hva liker du ved artikkelen?

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2023 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler