ANNONSØRINNHOLD

dagbladet-logo-rgb-01.png

AALBORG. FOTO: DESTINATION NORD

Changing the world at World’s end trail

Bildetekst: Arcu bibendum at varius vel pharetra vel turpis nunc eget. Feugiat in fermentum posuere urna. Elementum sagittis vitae et leo duis ut diam quam. Diam donec adipiscing tristique risus nec feugiat in fermentum.

Stikktittel inn her

Skriv eller kopier tittelen din rett inn i her

Her setter du ingressen din – husk at dersom du vil endre bakgrunnsbildet her må du bruke menyen til høyre her når du klikker på bildet. ->

Av Aller Concept Store

BESØK DANMARK i FØRJULSTIDEN

Julestemning? Ja takk!

Vi nordmenn koser oss, mens danskene hygger seg. Og det er de veldig gode på. Høsten og juletiden blir mer stas når du legger et besøk innom de danske storbyene Aalborg, Aarhus og Odense.

Av Aller Concept Store

Det beste fra tre verdener: Uansett om dere drømmer om en nostalgisk tur tilbake til jul i gamle dager, en mer moderne, røffere høsttur eller en klassisk storbyferie har Danmark svaret. Kom til Aalborg på toppen av Danmark for å nyte gatekunst og kulturliv i Aalborg, besøk Aarhus for uforglemmelige museumsbesøk – eller legg turen innom Odense for en smak av magisk jul.

Nyt en kort ferjetur – og fyll opp ferietanken med opplevelser fra danskenes tre hyggeligste storbyer: Aarhus, Aalborg og Odense. Og få tre utvalgte reisetips til hver av dem:

Første stopp: Odense

Første stopp: Møt den annerledes storbyen Aalborg

I Norge har forfattere som Kjartan Fløgstad beskrevet industrieventyret, og i Aalborg helt nord i Danmark ligger den industrielle arven like under nåtiden. Det har Aalborg gjort til en dyd – og resultatet er en litt annerledes storbyopplevelse. Et par hakk hvassere, litt røffere i kanten, og veldig sjarmerende. Besøk byens nye havnefront – og gå på oppdagelse i sentrum.

I Aalborg er det å gå gatelangs faktisk en opplevelse i seg selv. Det er ikke uvanlig å overhøre retningsbeskrivelser som høres ut som denne: «Hvis du går til fisken, og så til høyre nede ved gutten, da finner du det». Det skyldes rett og slett mer enn 80 unike street art-verk som i løpet av de siste ti årene har festet sitt grep på byen – og som har funnet en plass i innbyggernes hjerter.

Gatekunst som dette fyller i dag store gavlvegger i byen – ja, de fyller faktisk ganske mange større arealer og vegger – og det er en fryd og en opplevelse å se de store kunstverkene. I all slags vær.

Urban design, Sky, Daytime, Cloud, Building, Window

1

Gå gjennom uvanlige gater!

STREET ART I AALBORG. FOTO: FREDERIK SØRENSEN

Og når dere har kikket så lenge at magen rumler, er det kort vei til sjarmerende C.W. Obels Plads. Her – på en av de koselige kafeene og restaurantene – kan dere slå dere ned, få en nydelig matbit, mens dere ser på de unge og gamle som tar på seg skøytene. Jo: midt på plassen blir det hvert år anlagt en skøytebane. Og den er naturligvis også åpen for nordmenn!

HAVNEFRONTEN I AALBORG. FOTO: THOMAS VILHELMSEN

Temmelig nøyaktig én måned før julaften tennes lysene i det store juletreet midt i Aalborg Zoo. Hele den zoologiske haven er utsmykket med glitrende julelys – og dyrene kan oppleves på nye måter.

Midt i Aalborg finner dere også Gammeltorv, som hver desember forvandles til et stort julemarked med boder, godt til ganen – og til øynene. Gå på vandring mellom juleboder, nyt et par vaskeekte æbleskiver (de smaker rett og slett himmelsk!) og se nisser i alle fasonger.

Sørg også for å få med dere de mange gastronomiske særegenhetene Aalborg byr på. For eksempel stjernerestauranten Alimentum eller på Restaurant Applaus – eller på gatemat-markedet Aalborg Streetfood. Her finner du alt godt fra de fleste verdenshjørner – og garantert noe dere aldri har smakt før!

Food, Tableware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Table, Plate, Dish, Drinkware

ÆBLESKIVER. FOTO: MATHIAS MILTON

2

Gastronomi og julemarkeder

People in nature, Flash photography, Plant, Tree, Lighting, Gesture, Happy

JUL I AALBORG ZOO: Hele Aalborgs zoologiske hage er et førjulseventyr - med lysdekorasjoner og garantert god stemning. Nyt synet av skjønne omgivelser når mørket senker seg. Foto: Daniel Brandt Andersen

Der det tidligere ble produsert elektrisitet til hele byen fra kull, har Aalborg med Nordkraft fått et gigantisk kulturhus. Her arrangeres det konserter på Skråen, det vises kunst i Kunsthal NORD – og Teater Nordkraft byr på skuespill og teaterforestilinger. Her vises det film – for tiden den danske Oscar-vinneren Susanne Biers «Den eneste ene» - og i restauranten Azzurra får dere ekte italienske retter. Nam!

Street light, Urban design, Tower block, Road surface, Building, Sky, Window, Infrastructure, Thoroughfare, Tree

3

Fra kullkraft til kulturkraft

NORDKRAFT. FOTO: KIM MIKAEL JENSEN

AALBORG. FOTO: DESTINATION NORD

ANDRE STOPP: VERDENS MINSTE STORBY AARHUS

Det sies at Aarhus midt i Jylland er verdens minste storby. Og det er ikke ment som noen unnskyldning, men som en beskrivelse av en ganske unik plass. Omgitt som den eldgamle byen er – av frodig dansk skog på den ene siden og havet på den andre – er Aarhus et helt spesielt sted å besøke. Noe av det beste med at byen er relativt liten (det bor drøyt 350 000 mennesker her), er at det stort sett er gåavstand til alt. Og at det å ta seg gjennom byens gater blir en opplevelse i seg selv. Ikke minst nå i høstmørket og når det nærmer seg julestemning. Her er tre gode tips:

Er dere kunstinteresserte vet dere det nok allerede: Aarhus er hjemstaden til kunstmuseet ARoS. Det internasjonalt anerkjente kunstmuseet ble stiftet allerede i 1859 – og byr på en gjennomtenkt, alltid spennende permanent utstilling – der Boy av Ron Mueck og islendingen Olafur Eliassons Your rainbow panorama – en enorm panoramarundgang på toppen av museet – er selvskrevne höjdare. Samtidig er museet veldig flinke til å presentere publikum for helt frisk og fersk kunst – fra hele verden.

Har dere ikke vært i byen før, er det et must å ta trappene eller heisen helt til topps og få … ja, panoramautsikt 360 grader rundt. Oppefra er det også mulig å skimte Salling Rooftop – som også er et besøk verdt. På toppen av det kjente varehuset Salling har man laget en utendørs hage, full av benker, trær og blomster. Et deilig avbrekk fra shoppingturen på Strøget nede på gateplan!

Daytime, Green, Azure, Sky, Architecture, Lighting, Art, Shade, Line, Aqua

AARHUS' UNIKE REGNBUE. FOTO: Robin Skjoldborg/Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum

1

Besøk det råkule kunstmuseet ARoS

Et «hemmelig» bonustips: Selv om panoramaregnbuen på toppen er en fantastisk måte å se Aarhus’ gater på, er det helt i bunnen av museet, på nederste etasje, at noe av den mer spennende kunsten er å finne. I små avlukkede rom, der innholdet veksler, finner du installasjoner av veldig ulik art. Alle liker ikke alt, men plutselig oppdager du et rom som er en helt annen verden, der du føler deg merkelig hjemme. Eller som en fremmed planet. Kjelleren på Aros, altså. Det blir neppe bedre!

Christmas tree, Sky, Building, Plant, Electricity

ALLTID SYNLIG: Uansett hvor i Aarhus dere befinner dere - her sees den store julegranen på Rådhusplassen i forgrunnen - kan ARoS' umiskjennelige regnbue skimtes i det fjerne. Foto: Photopop

FØRJULSUTSIKT FRA SALLING ROOFTOP. FOTO: SALLING ROOFTOP

Vinterbading blir mer og mer populært, og vinterbaderne flere og flere. Om dere allerede er en av gjengen – eller om dere har lyst til å teste det ut for første gang – er Aarhus den perfekte byen å prøve det i. I Aarhusregionen ligger strendene på rekke og rad, et tips er å besøke Aarhus’ egen bystrand Den permanente, men det lettest tilgjengelige stedet å vinterbade ligger på Aarhus Ø. Dette er byens yngste bydel – anlagt der det tidligere var industri og et hav av containere. I dag er det en lekker bydel med et yrende liv – hele året.

I nærheten av Bassin 7 finner du Havnebadet, der det bare er å kaste seg uti det iskalde vannet. Heldigivis ligger saunaene like ved! En perfekt måte å komme ned i kroppen på før julestria er over oss.

Facial expression, Flash photography, Face, Head, Chin, Eye, Happy, Smile

2

Iskald dukkert - og varm sauna!

ET DEILIG AVBREKK. Prøv en tur i saunaen etter isbadet! Foto: Raisfoto

HAVNEBADET PÅ AARHUS Ø. Foto: Vinterbadeklub Aarhus Ø.

Å gå over brosteinene i Møllestien midt i hjertet av Aarhus er en opplevelse uansett årstid. Fra de første solstrålene begynner å varme om våren til langt utpå høsten kryr det av muligheter til å slå seg ned på hyggelige kafeer og serveringssteder. Men vent til julelysene kommer opp når det lakker mot jul!

I Aarhus ligger også friluftsmuseet Den gamle by. Her kan du vandre tilbake gjennom historien i et tempo som passer, og oppleve de ulike tidsepokene som har vært i Danmark. I førjulstiden finner du ikke noe klassisk julemarked med boder så langt øyet kan se. I stedet har de sneket jul inn over alt, enten du kikker på hvordan de levde på 1500-tallet, 1600-tallet eller 1900-tallet.

Et lekkert tips, er å legge turen innom Bagerforretningen, der alle oppskriftene er fra før 1900.

Hat

DEN GAMLE BY. FOTO: Den gamle by

3

En perfekt by for julestemning

JULESTEMNING I LATINERKVARTERET. FOTO: PHOTOPOP

TREDJE STOPP: VELKOMMEN TIL EVENTYRBYEN ODENSE

Gjennom Odenses gater er det lett å følge i eventyrdikteren H.C. Andersens fotspor. Danmarks nasjonalskatt levde sine barne- og ungdomsår i byen, og inspirasjonen til mange av eventyrene hans finnes rundt omkring i byen. Det er ikke vanskelig å gjenkjenne de mange eventyrskulpturene som er plassert i byen.

For shoppingglade har Odense de siste årene løftet seg opp til konkurranse med mye større byer. Gå gjennom de to gågatene, inn i smale smug – eller legg turen forbi Nord-Europas største kjøpesenter Rosengårdcentret. De har et formidabelt juleshow midt i de innendørs handlegatene. Det er også vel verdt et besøk å ta turen innom kunstmuseet Brandts – som ligger midt i hjertet av byen.

GODT, GAMMELDAGS JULEMARKED I ODENSE. FOTO: ANDREAS BASTIANSEN

Hvert år i desember rykker Det Kongelige Teater Balletskolen Odense inn i Odense Rådhus som ligger på Flakhaven midt i byen. Utenfor emmer gatene av julehygge, og tar dere turen inn, er det rett og slett magisk å være vitne til at 120 unge ballettdansere inntar rådhuset - og forvandler hverdagen til et eventyr i en fortryllende time.

I år er det H.C. Andersens eventyr fra 1838 – ”Lykkens galosjer” – som danner bakgrunnen for et heftig møte mellom klassisk ballett og moderne dans. En opplevelse som varer til langt inn i 2024!

Christmas tree, Building, Sky, Window, Plant, Electricity

1

En helt unik juletradisjon

UTENFOR RÅDHUSET: JULEGRANEN. INNE? BALLETT! Foto: Visit Odense.

Performing arts, Fashion design, Happy, Entertainment, Waist, Choreography

BALLETTEVENTYR: Også i år inviterer Det Kongelige Teater Ballettskolen Odense til eventyrlig dans på Rådhuset midt i hjertet av Odense. I år danner H.C. Andersens eventyr rammen. Foto: Anja Panduro.

De siste årene har Odense faktisk blitt helt forvandlet. Der det tidligere gikk en tungt trafikkert hovedvei tvers gjennom byen ligger det nå en splitter ny bydel – stappfull av små, hyggelige kafeer, butikker og arkitektoniske krumspring.

Og stjernen i den moderne fortellingen om H.C. Andersen er det splitter nye H.C. Andersens Hus. Det ligger midt i den nye bydelen. Museet er designet av den japanske arkitekten Kengo Kuma etter H.C. Andersens egen metode: Å få en liten verden til å åpenbare et større univers. Det er et poetisk bygg å gå inn i – og en perfekt miks av moderne måter å fortelle – og de klassiske eventyrene som ligger til bunn.

2

Gå rett inn i eventyret!

Ifølge gode rykter skal utkledningsrommet nederst i museet være vel så populært blant voksne som barn! Jo, det kommer fra sikre kilder. Her kan dere la voksenlivets bekymringer få ligge utenfor en stund – og gi dere hen til fantasifull lek og moro!

H.C. Andersens Hus er ikke et museum i tradisjonell forstand: Her blir besøkende tatt med på en reise vekk fra hverdagen og virkeligheten utenfor dørene. Her finner dere arkitektur i verdensklasse - som blandes med genial fantasi i levende, overraskende rom!

ET MAGISK MUSEUM. FOTO: JONAS LEGARTH

Noen fordeler må man ha, når man er en eventyrby med historikk som strekker seg langt tilbake. Odenses julemarked vet akkurat hva som skal til for å by på klassisk julestemning i gatene. For så vidt er det ikke begrenset til bare ett marked, heller. Det finnes massevis av småmarkeder rundt omkring i byen. Gløgg. Brente mandler fra små boder. Julevarer. Men det største julemarkedet finner dere på Sortebrødre Torv i den eldste bydelen.

Her er stemningen som på 1800-tallet, og her finnes all slags lekre saker. Det er gratis å besøke markedet – og hvert år valfarter tusenvis av gjester for å få med seg julestemningen. Prøvesmak gastronomiske perler, vandre mellom de hyggelige, grankledde bodene – og få hvilepuls og julehygge på ett og samme sted. Midt i byen!

Public space, Sky, Building, Window, City

PÅ JULEEVENTYR I ODENSE. FOTO: Visit Odense

3

Vaskeekte julemarkeder

Road surface, Plant, Sky, Window, Building, Nature, Wood, Sunlight, House, Neighbourhood

JUL I GAMLE GATER: Legg førjulsturen innom det tradisjonelle, råhyggelige julemarkedet på Sortebrødre Torv i den gamle delen av Odense - og nyt en rusletur gjennom de hyggelige, gamle gatene. Foto: Visit Odense.

Road surface, Street light, Window, Building, Sky, Plant, Branch, Door, House

Uansett om Aarhus, Odense eller Aalborg vekket reiselysten, husk at Danmark er et veldig takknemlig land å være reisevant nordmann i: Avstandene er så korte! Det er langt fra umulig å starte dagen i Odense og ende kvelden i Aarhus, eller omvendt. Velkommen - og god førjul!

Les mer om Danmark her!

JULESTEMNING. I den lille, hyggelige storbyen Odense. Foto: Visit Odense

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2023 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler