Papirkrisen

Trøbbel for bokbransjen: - Kritisk

Bok- og trykkeri- og forlagsbransjen merker virkningene av pandemien - håper julesalget ikke ryker.

TEXAS: I bokbransjen merker de godt effektene av coronaviruset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
TEXAS: I bokbransjen merker de godt effektene av coronaviruset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er litt «Texas» i bransjen denne høsten. Vi merker godt effektene av covid. Flere ganger i uka meldes det om endringer i utgivelsesdatoer, og forlagene har en stor utfordring med å beregne hvor mye de skal trykke opp til jul, sier markedssjef Caroline Heitmann i Norli.

Hun påpeker at utfordringene er sammensatte. Papir er dyrt og det er vanskelig å få levert nok, fraktkostnadene har gått i taket, og leveringstidene er høyst usikre.

- Kritisk og krevende

Forlagsbransjen snakker om en papirkrise. Flere bokutgivelser er blitt utsatt, to eksempler er Anne-Britt Harsems nye bok «Naboene 22. juli og tiden etter» og Marit Bjørgens «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», ført i pennen av journalist Ingerid Stenvold.

HELT TEXAS: - Utfordringene er sammensatte. Papir er dyrt og det er vanskelig å få levert nok, fraktkostnadene har gått i taket, og leveringstidene er høyst usikre, sier markedssjef Caroline Heitmann i Norli.
HELT TEXAS: - Utfordringene er sammensatte. Papir er dyrt og det er vanskelig å få levert nok, fraktkostnadene har gått i taket, og leveringstidene er høyst usikre, sier markedssjef Caroline Heitmann i Norli. Vis mer

- Situasjonen er kritisk og krevende, sier konsernsjef Håvard Grotheim i Scandbok.

Scandbok er Skandinavias største boktrykkeri av monokromatiske bøker, det vil si bøker med tekst, uten fargebilder. Trykkeriet leverer bøker, i hovedsak romaner, til tolv land - og er en stor aktør i Norge med en rekke forlag.

Tror jula er reddet

- Papirmangel og problemer i bok- og trykkeribransjen er ikke alene et norsk problem, det er en stor internasjonal utfordring. Dansk grafisk virksomhet beskriver situasjonen som kritisk, ikke bare for bokbransjen - men for alle virksomheter som trenger - og jobber med - kartong, papp og emballasje, sier Grotheim.

I USA frykter bok- og forlagsbransjen at det kan gå utover julesalget.

- Jeg tror ikke situasjonen er så dramatisk her hjemme. Men min bedrift ligger etter med en hel del, alt fra én dag til to uker. Om det ikke blir verre, tror jeg det ikke skal gå nevneverdig ut over julehandelen, sier Grotheim.

- Et sammensatt bilde

Å lansere ei bok må planlegges i god tid: med forfattermøter, annonseringer, distribusjon med mer. Derfor er bare dager eller to uker forsinkelse som sand i maskineriet.

Scandbok-konsernsjefen peker på at det ikke bare dreier seg om papir- og tremasse-mangel.

- Dette er et sammensatt bilde, hvor det meste kan tilskrives pandemien og virkningene av den. For det handler om transport, mange bøker blir trykket i utlandet. Vi har trykkerier i Sverige og Litauen. Problemer med frakt er kjent, men også problemer med å skaffe deler til vedlikehold i produksjonslinja, sier Grotheim.

Neppe høyere priser

Hva den internasjonale papirkrisen, som også kjent har ført til vesentlig høyere pris på trevirke og bygningsartikler, gjør med prisen på bøker, er uvisst.

- Vi har avtaler som strekker seg over lang tid.

- Men noen økte utgifter er det blitt. Men akkurat disse utgiftene vil neppe slå noe vesentlig ut på bokprisene til kjøper, sier Grotheim.

Aschehoug forlag er et av forlagene som kan skrive under på at det er leveringsproblemer. Forlaget frykter en krise dersom det utvikler seg til det verre.

- Det er en slags «postcorona»-reaksjon som har rammet oss, sier produksjonsansvarlig Line Noreng Frost i Aschehoug forlag.

For forlagene er det papirmasse og produksjonsutstyr til trykking som utgjør problemet.

Coronaen får skylda

Nybilsalget i Europa har også falt dramatisk, og ramlet i september til det laveste nivået siden 1995. Årsaken er mangel på databrikker, som igjen tilskrives coronapandemiens ettervirkninger.

- Denne bokkrisen har vært varslet lenge, men det er vel de siste to til fire ukene vi har sett det konkret. Det skaper ingen voldsomme problemer, ennå, men hvis mangelen på råvarer og utstyr fortsetter og øker i omfang, så kan det bli et stort problem, sier Frost.

Hun forteller at på det meste er Aschehougs bokutgivelser forsinket ei uke, og det skaper ingen store problemer.

- Hvis det ikke blir verre, så får ikke vi noen vesentlige problemer med det viktige julesalget. Folk kommer til å få kjøpt de bøkene de vel og har planlagt å handle, sier Frost i Aschehoug.

Også bokhandlerne registrerer store endringer i utgivelsesdatoer på bøker som følge av de globale ettervirkningene av covid.

- Lurt å handle tidlig

- Det blir bøker til jul, men i motsetning til tidligere år, må opplag settes tidlig, og det vil i mindre grad enn før bli mulig med hasteopplag av bøker som selger ekstra godt. Det kan derfor være en risiko for at bestselgere blir utsolgt tidlig. Om man vi gi bort en bestemt bok i julegave, kan det være lurt å handle tidlig, sier direktør Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

Kategoridirektør Kari Roll-Matthiesen i Ark Bokhandel tror de skal klare seg godt, men at det med enkelte titler kan bli en utfordringen.

- Alle forlag vi har hatt møter med den siste tiden har naturlig nok snakket om denne utfordringen. Foreløpig har krisen bare ført til noen små forsinkelser, sier Roll-Matthiesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer