Papirkrisen

Trøbbel for bokbransjen: - Kritisk

Bok- og trykkeri- og forlagsbransjen merker virkningene av pandemien - håper julesalget ikke ryker.

TEXAS: I bokbransjen merker de godt effektene av coronaviruset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
TEXAS: I bokbransjen merker de godt effektene av coronaviruset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er litt «Texas» i bransjen denne høsten. Vi merker godt effektene av covid. Flere ganger i uka meldes det om endringer i utgivelsesdatoer, og forlagene har en stor utfordring med å beregne hvor mye de skal trykke opp til jul, sier markedssjef Caroline Heitmann i Norli.

Hun påpeker at utfordringene er sammensatte. Papir er dyrt og det er vanskelig å få levert nok, fraktkostnadene har gått i taket, og leveringstidene er høyst usikre.

- Kritisk og krevende

Forlagsbransjen snakker om en papirkrise. Flere bokutgivelser er blitt utsatt, to eksempler er Anne-Britt Harsems nye bok «Naboene 22. juli og tiden etter» og Marit Bjørgens «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», ført i pennen av journalist Ingerid Stenvold.

- Situasjonen er kritisk og krevende, sier konsernsjef Håvard Grotheim i Scandbok.

Scandbok er Skandinavias største boktrykkeri av monokromatiske bøker, det vil si bøker med tekst, uten fargebilder. Trykkeriet leverer bøker, i hovedsak romaner, til tolv land - og er en stor aktør i Norge med en rekke forlag.

Tror jula er reddet

- Papirmangel og problemer i bok- og trykkeribransjen er ikke alene et norsk problem, det er en stor internasjonal utfordring. Dansk grafisk virksomhet beskriver situasjonen som kritisk, ikke bare for bokbransjen - men for alle virksomheter som trenger - og jobber med - kartong, papp og emballasje, sier Grotheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer