John Fredriksen:

222 millioner rikere hver dag

John Fredriksen er fortsatt øverst på Kapitals liste over Norges rikeste. Ifølge tidsskriftet har han blitt 222 millioner kroner rikere hver dag siden i fjor.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skipsrederen er desidert øverst på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer. Han er ifølge tidsskriftet nå god for 205 milliarder kroner.

Nummer to på listen, hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen, er god for 63 milliarder kroner.

Den samlede verdien på listen utgjør nå 1 876 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 1 884 milliarder kroner i fjor, tilsvarende et fall i verdiene på 0,5 prosent. Det er det største fallet på femten år.

Det har imidlertid blitt færre milliardærer. Finansnettstedet skriver at det i år er 417 personer med en formue på over en milliard - 27 ned fra i fjor.

Samlet har også de 400 milliardærene på lista tapt 8 milliarder i formue. Trekker man fra John Fredriksen, er fallet på hele 89 milliarder kroner.

Flere av formuene styres også fra utlandet, sammenliknet med fjorårets liste. Nå er det 75 av milliardærene som bor utenlands, sammenliknet med 41 i fjor.

Første fotballspiller

Fotballspilleren Erling Braut Haaland har også seilt opp på lista over Norges rikeste. Med en formue på 1,8 milliarder kroner har rogalendingen havnet på en 240. plass.

Manchester City-spissen er Norges første fotballmilliardær.

I en utgreiing presiserer Kapital at de har vært tilbakeholdne med beregningene av Haalands formue. Utenlandske medier har tidligere anslått fotballspillerens formue til å ligge på mellom 2,1 og 2,6 milliarder kroner.

Erling Haaland debuterer på milliardærlista. Foto: Mike Egerton / Pa Photos / NTB
Erling Haaland debuterer på milliardærlista. Foto: Mike Egerton / Pa Photos / NTB Vis mer

Haaland sparket seg i år til en 32. plass på Forbes’ liste over verdens best betalte idrettsutøvere.

Årets liste har 28 nye navn fra i fjor. Blant dem er kjendisinvestor Atle Brynestad, som gjør et comeback - og havner på 274. plass. Det er også tre kvinner flere enn i fjor - og totalen utgjør 51. Blant dem som har gjort et stort hopp er kosmetikkarving Celina Midelfart, som gjorde comeback på lista i fjor. Nå har hun hoppet 91 plasser, og er nå Norges 300. rikeste.

Norges rikeste kvinne heter Rannfrid Rasmussen, som er hovedaksjonær i Rasmussengruppen. Hun er på 39. plass på lista, og skal være god for 9,05 milliarder kroner.

Milliardtap for Røkke

Tor Olav Trøim, tidligere høyre hånd for John Fredriksen, har også fått et hopp på lista. Kapital anslår formuens hans til å ha steget med hele 25 prosent, og han skal være verdt 2,7 milliarder i 2023.

Børsen skrev forrige uke at rederen solgte luksusleilighet i London for tilsvarende 80 millioner norske kroner.

Kjell Inge Røkke utløste et flytteras til Sveits i fjor. Til tross for at flyttingen gjør at han vil spare mye i formuesskatt, har formuen hans gått betraktelig ned. Røkke er verdt 38,4 milliarder i 2023, ned hele 6,9 milliarder. Det skyldes en nedgang i aksjekursen til Aker. 65-åringen beholder imidlertid sin 7. plass på lista.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

På lista er det bare tre personer under 30 år, inkludert Haaland. Julie Bonnevie Rasmussen (29) er deleier av familieselskapet Rasmussengruppen, som driver med investeringer i finans, offshore og eiendom. Hun er verdt 2,25 milliarder, og hopper 27. plasser opp fra i fjor, til en 193. plass.

Også Bettina Burud er arving - hun og broren Joakim er Kiwi-arvinger og deleiere i NorgesGruppen.

Barnehagetopper ble milliardærer

En som har hatt et veldig godt år er sønnen til Trond Mohn. Frederik Wilhelm Mohn har doblet hele formuen fra fjoråret, og er nå verdt 8,7 milliarder kroner. Ifølge Kapital har han snudd papirtap på milliarder til gevinst på ti milliarder i løpet av de siste par åra.

Nye på lista er også barnehagetoppene Randi og Hans Jacob Sundby. Selskapet Læringsselskapet sørger for at de to har en anslått formue på 1,15 milliarder hver.

SVEITS-MILLIARDÆRER: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVEITS-MILLIARDÆRER: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De to flyttet til Sveits i november i fjor, til sterk kritikk fra Rødt. Hege Bae Nyholt, leder i utdanningskomitéen på Stortinget, anklaget de to for å ha tjent seg søkkrike på felles verdferdspenger, og for å nekte å bidra til fellesskapet ved flyttingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer