Det Lego-familien ikke vil at du skal vite

Bak luksusgods og millionhobbyer, skjuler det seg en oppsiktsvekkende historie for en av Danmarks rikeste familier.

STORE PENGER I SMÅ KLOSSER: Lego-familien, med Kjeld Kirk Kristiansen i spissen (nummer to fra venstre), regnes som en av Danmarks rikeste familier. Her sammen med den danske kronprinsfamilien. Foto: NTB Scanpix
STORE PENGER I SMÅ KLOSSER: Lego-familien, med Kjeld Kirk Kristiansen i spissen (nummer to fra venstre), regnes som en av Danmarks rikeste familier. Her sammen med den danske kronprinsfamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lego-familien er antagelig den eneste i Norden som har eksklusive badebilletter til en pengebinge som er større enn onkel Skrues, sier den danske journalisten og forfatteren Søren Jakobsen til Børsen.

De fargerike plastklossene fra Lego har gjennom generasjoner funnet vei til familiehjem verden over. Leketøysuniverset ble grunnlagt av Ole Kirk Christiansen i 1932 og har siden vokst til å bli et milliardimperium.

- Familien Kirk Kristiansen er nå Danmarks rikeste med en privat formue på cirka 230 milliarder danske kroner.

Forretningsmodellen var enkel, men genial. For hver byggekloss som ble produsert, sikret den nå avdøde Ole Kirk Christiansen og hans sønn Godtfred sine etterkommere et liv i luksus og velstand.

- Ubegripelig

Det er her overdådige herregårder, egne jaktslott, en dyrepark, golfbaner og vennskap i kongelige kretser kommer inn.

Siden 2000 har ovennevnte Jakobsen fulgt Lego-familien tett. På den tida har han skrevet to bøker om dem: «Lego-arven» fra 2007 og «Lego-gull» fra 2017. Overfor Børsen peker han på de avgjørende øyeblikkene i familiekonsernets historie, og ikke minst den delen «ingen» ønsker å prate om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer