Det Lego-familien ikke vil at du skal vite

Bak luksusgods og millionhobbyer, skjuler det seg en oppsiktsvekkende historie for en av Danmarks rikeste familier.

STORE PENGER I SMÅ KLOSSER: Lego-familien, med Kjeld Kirk Kristiansen i spissen (nummer to fra venstre), regnes som en av Danmarks rikeste familier. Her sammen med den danske kronprinsfamilien. Foto: NTB Scanpix
STORE PENGER I SMÅ KLOSSER: Lego-familien, med Kjeld Kirk Kristiansen i spissen (nummer to fra venstre), regnes som en av Danmarks rikeste familier. Her sammen med den danske kronprinsfamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lego-familien er antagelig den eneste i Norden som har eksklusive badebilletter til en pengebinge som er større enn onkel Skrues, sier den danske journalisten og forfatteren Søren Jakobsen til Børsen.

De fargerike plastklossene fra Lego har gjennom generasjoner funnet vei til familiehjem verden over. Leketøysuniverset ble grunnlagt av Ole Kirk Christiansen i 1932 og har siden vokst til å bli et milliardimperium.

- Familien Kirk Kristiansen er nå Danmarks rikeste med en privat formue på cirka 230 milliarder danske kroner.

Forretningsmodellen var enkel, men genial. For hver byggekloss som ble produsert, sikret den nå avdøde Ole Kirk Christiansen og hans sønn Godtfred sine etterkommere et liv i luksus og velstand.

- Ubegripelig

Det er her overdådige herregårder, egne jaktslott, en dyrepark, golfbaner og vennskap i kongelige kretser kommer inn.

Siden 2000 har ovennevnte Jakobsen fulgt Lego-familien tett. På den tida har han skrevet to bøker om dem: «Lego-arven» fra 2007 og «Lego-gull» fra 2017. Overfor Børsen peker han på de avgjørende øyeblikkene i familiekonsernets historie, og ikke minst den delen «ingen» ønsker å prate om.

MILLIARDGLIS: Thomas Kirk Kristiansen fikk i 2016 en tydelig rolle i familiekonsernet. Eierskapet er imidlertid likt fordelt mellom ham, far (t.h.) og søstrene. Foto: NTB Scanpix
MILLIARDGLIS: Thomas Kirk Kristiansen fikk i 2016 en tydelig rolle i familiekonsernet. Eierskapet er imidlertid likt fordelt mellom ham, far (t.h.) og søstrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spoler man fram til 2020 ligger makta hovedsakelig hos grunnleggerens barnebarn, Kjeld Kirk Kristiansen (72). Sammen med sine tre barn - Thomas (41), Sofie (43) og Agnete (36) - har firkløveret et likt fordelt eierskap i Lego på 75 prosent via holdingselskapet Kirkbi.

LEGO-FANTAST: David Aguilar ble født med en deformert arm. Takket være hans store entusiasme for lego, fikk han bygget seg en ny arm - helt selv. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Pengesluk

Thomas Kirk Kristiansen fungerer imidlertid som familieimperiets ansikt utad, og tar hånd om daglige beslutninger i eierkretsen. Mellom driften har både far og søsken gjort seg bemerket for dyre hobbyer og investeringsprosjekter.

- Selvfølgelig nyter familien godt av formuen. De lever et liv med stutterier, golf og racerbiler. Det villeste med deres livsstil er nok når Kjeld kjører racerbil - han har smadret et par Porscher.

Ifølge Finans er det Kjelds sønn, Thomas, som har investert store verdier i golf. For noen år siden spyttet 41-åringen inn hele 400 millioner danske kroner i golfbanen Great Northern i Danmark - som attpåtil har et tilknyttet spa-anlegg.

Fram til nå har ikke dette resultert i annet enn blodrøde tall, med et underskudd på 122 millioner danske kroner bare i 2018. Også året før ble det levert negative resultater. Det betyr derimot ikke at 41-åringen lider noen nød.

- Familieformuen har de siste 15 åra økt med gjennomsnittlig 14,3 milliarder per år. I forhold til Kirkbis inntjening i 2018, tok familien beskjedne 200 millioner danske kroner i utbytte og dermed til eget forbruk.

- Samtidig er det verdt å nevne at familien er så mye mer enn bare Lego. Kirkbi har interesser i europeiske eiendommer, vindturbiner, og børsnoterte selskaper som det verdensomspennende rengjøringsselskapet ISS, Falck, og lignende.

Artikkelen fortsetter under:

Kjøpt hester til millioner

Søstera Agnete Kirk Thinggaard (36) har på sin side dyrket lidenskapen for dressurridning. Ifølge danske BT eier far Kjeld to av Danmarks største stutterier, hvor det står hester til en verdi av 185 millioner kroner.

For mange en kostbar affære, men pengedrysset kan sies å ha gitt personlig avkastning. 36-åringen representerte nemlig Danmark under OL i 2016, og har opparbeidet seg en imponerende medaljerekke.

At hestesporten opptar store deler av 36-åringens liv, kommer også tydelig fram på Instagram:

I kongelig selskap

Den tredje Lego-arvingen, Sofie Kirk Kristiansen (43), er også et yndet objekt i danske medier, der særlig vennskapet til det danske kronprinsparet har generert bred omtale.

- Hovedgrunnen til at familien Kirk Kristiansen står tett på det danske kongehuset er at Kjeld Kirk Kristiansen ble utnevnt til kammerherre i 2012 - en tittel som rent rangmessig plasserer ham over en dansk høyesterettsdommer, forklarer Jakobsen.

I 1994 ga Kjeld også en av sine luksushester i gave til prinsesse Benedikte, noe som var med å bygge videre relasjoner.

- Seinere knyttet Sofie forbindelser med kronprinsen og deretter kronprinsesse Mary.

I likhet med resten av Lego-dynastiets arvinger, er 43-åringen natur- og jaktinteressert.

Da hun i 2005 giftet seg med Christopher Kiær Thomsen, fikk paret en eksklusiv landbrukseiendom i bryllupsgave av brudens foreldre.

Ifølge danske BT måtte Kjeld og kona Camilla ut med 87 millioner danske kroner. Det da nygifte paret - som for øvrig skilte seg i 2014 - fikk samtidig et ærverdig jaktslott med på kjøpet.

Mistet kona

Kjeld Kirk Kristiansen regnes nok av mange for å være født inn i velstand, men han skal riktignok ha en stor del av æren for Legos suksesshistorie.

- Det var Godtfred, en av i alt fire sønner, som brakte Lego inn i plastalderen, og det var Godtfreds eneste sønn, Kjeld, som virkelig gjorde Lego til et internasjonalt konsern og påbegynte utbyggingen av Lego-landene i utlandet.

TRE GENERASJONER: Den nå avdøde Edith Nørregaard (midten), var gift med Godtfred. Her er hun avbildet med Kjeld Kirk Kristiansen, hans kone Camilla og barna Sofie, Thomas, og Agnete i 1995. Foto: NTB Scanpix
TRE GENERASJONER: Den nå avdøde Edith Nørregaard (midten), var gift med Godtfred. Her er hun avbildet med Kjeld Kirk Kristiansen, hans kone Camilla og barna Sofie, Thomas, og Agnete i 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om familien tok ut patent på Lego i sin tid, er det en del av historien man gjerne ikke snakker høyt om.

- Ole har - noe uberettiget etter min mening - fått sitt navn i leketøyverdenens Hall of Fame i New York, men det var ikke ham som oppfant Lego-klossen, forteller Sørensen.

Ifølge Store danske leksikon vokste Ole opp på Jylland under enkle kår med svært fattige foreldre. Selv begynte han i lære som snekker, og overtok et verksted i 1916. Forretningen gikk over all forventning, fram til den store depresjonen rammet, og butikken gikk konkurs i 1932. Samme år dør hans kone gjennom 16 år, norske Kristine Sørensen.

Trøst i lekeklosser

Igjen satt Ole Kirk Christiansen, med eneansvar for fire barn. I den dypt fortvilede situasjonen oppsto en idé.

Redningen ble leketøy - først og fremst av tre.

- Lego-klossene er en videreutvikling av en engelsk plastklosse som først ble vist fram på en industrimesse i 1947. Oppfinneren, Hilary Page, hadde imidlertid ikke råd til å søke patent, noe Ole og sønnen Godtfred utnyttet.

Sistnevnte fikk patent på klossen i 1958. Den danske leketøysfabrikanten hadde da endret målene på klossene, og lanserte et liknende produkt. Først i 1981 kjøpte Lego rettighetene til Kiddicraft - som det het - fra etterkommerne av Hilary Page.

LEGO: Skilpadden kunne ikke gå. Da kom løsningen. Video: CNN Vis mer

Skal arve imperiet

Historisk sett har Lego-familien videreført ansvaret til én arving. Ole til sønnen Godtfred, Godtfred til sønnen Kjeld. Sistnevnte har imidlertid brutt med tradisjonen, og gitt alle tre barna likt eierskap.

Da nyheten ble kjent, var familien forberedt på spørsmål om potensiell arvestrid og familiekonflikt i framtida.

- Vi vet godt at hver gang man viderefører noe til neste generasjon, er det stor fare for at det blir problemer. Vi prøver å forsikre oss om at det ikke skjer ved å skape en god relasjon til dem som kommer etter oss. Vi gir dem også en mulighet til å melde seg ut, hvir man ikke ønsker å være en del av dette fellesskapet, uttalte Thomas Kirk Kristiansen til Finans i februar.

Ifølge nettstedet har Thomas Kirk Kristiansen og hans søstre til sammen seks arvinger. Barna, som alle er jenter i barneskolealder, står per nå som rettmessige arvinger i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer