Tor Olav Trøim:

DNB er Trøims luksus-hjelper

DNB har finansiert privat luksus i mangemillionklassen for milliardær Tor Olav Trøim. Banken har pant i den norske milliardærens boliger i både London og Miami.

MIAMI-BOLIG: Dette funkishuset i Miami kjøpte Tor Olav Trøims Florida-selskap i 2011. I 2016 ga DNB et lån på 9 millioner dollar til selskapet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/Dagbladet
MIAMI-BOLIG: Dette funkishuset i Miami kjøpte Tor Olav Trøims Florida-selskap i 2011. I 2016 ga DNB et lån på 9 millioner dollar til selskapet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DNB har tatt en aktiv rolle i finansieringen av milliardæren Tor Olav Trøim (60) private luksus. Det viser amerikanske og britiske eiendomsregistre.

Slik Børsen avslørte torsdag 14. september solgte Trøim i juni en leilighet i Londons fasjonable Belgravia-distrikt for cirka 80 millioner kroner. Eiendommen var eid gjennom et selskap i skatteparadiset Liberia.

Før salget hadde DNB pant i eiendommen, som ble kjøpt i 2009.

I en annen gedigen London-leilighet, også eid av Trøim via Liberia, har DNB også tatt pant.

- Jeg er litt overrasket over at leiligheten eies via Liberia. Vanligvis går folk gjennom De britiske jomfruøyer eller Caymanøyene. Liberia har et offshore selskapsregister, men det er definitivt på den mindre respektable enden av skalaen, uttalte administrerende direktør i Tax Justice Storbritannia, Robert Palmer, til Børsen i forrige uke.

Det Trøim-eide selskapet kjøpte leiligheten i 2014 for 18,6 millioner pund - tilsvarende 187 millioner kroner etter daværende kurs.

Begge disse eierskapene ble offentlig kjent da Storbritannia fikk på plass et register over eiendom som er eid gjennom utenlandske selskaper.

Hensikten var å få fram i lyset hvem som er den reelle eieren av eiendom - spesielt i kjølvannet av invasjonen av Ukraina, da det for alvor ble kjent i hvor stor grad russiske oligarker eide britisk eiendom gjennom skjulte eierskapsstrukturer.

- Kan indikere boliglån

DNBs pant i de to leilighetene, på Eaton Square og Manresa Road, ble registrert i juli 2021.

Ifølge en britisk revisor Børsen har snakket med, kan pantene tyde på at banken også har gitt Trøim eller hans selskaper boliglån.

BODDE HER: I dette praktfulle boligkomplekset i Belgravia-området i London hadde Tor Olav Trøim og Celina Midelfart i flere år sitt hjem. Nå er boligen solgt for 80 millioner kroner. Foto: Google Maps
BODDE HER: I dette praktfulle boligkomplekset i Belgravia-området i London hadde Tor Olav Trøim og Celina Midelfart i flere år sitt hjem. Nå er boligen solgt for 80 millioner kroner. Foto: Google Maps Vis mer

«Når det gjelder DNBs involvering og pantene de har sikret i eiendommene, kan dette indikere at DNB har gitt boliglån til disse eiendommene», skriver revisor Denis O’Connor til Børsen.

Dette blir ikke mindre sannsynlig av at Trøim og hans selskaper i mange år har hatt et nært forhold til den norske storbanken.

Florida-selskap

Blant annet skrev banken i 2016 en avtale med et Florida-selskap eid av Trøim, om et lån på ni millioner dollar, med pant i en luksuseiendom i Miami.

Florida-selskapet kjøpte eiendommen i 2011 for 9,35 millioner dollar, ifølge VG for at han og Celina Midelfart skulle kunne bo der med sin nyfødte sønn under sine opphold i USA.

KJENDISPAR: Celina Midelfart og Tor Olav Trøim i investorvenn Christen Sveaas’ 60-årsdag på Theatercaféen i Oslo i 2016. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KJENDISPAR: Celina Midelfart og Tor Olav Trøim i investorvenn Christen Sveaas’ 60-årsdag på Theatercaféen i Oslo i 2016. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Trøim og Midelfart var i en årrekke et mye omtalt par, og bodde i leiligheten i Eaton Square i London. I 2019 meldte Midelfart flytting hjem til Norge.

Midelfart er ikke nevnt som eier i Florida-selskapets årsrapporter. Hun er heller ikke oppgitt som eier i ES Property Inc. og Blue Horizon Property Inc., de Liberia-registrerte eierne av de to London-leilighetene.

Børsen har spurt de to om Midelfart på noe tidspunkt var medeier i boligene i London og Miami, men har ikke fått noe svar på dette.

Kypros-advokater

Børsen har spurt Trøim via hans representanter i Norge og London om bakgrunnen for at DNB i 2021 registrerte pant i de to London-eiendommene - men har ikke fått noe svar.

DNB-DIREKTØR: Kari Vartdal Riise. Foto: DNB
DNB-DIREKTØR: Kari Vartdal Riise. Foto: DNB Vis mer

De to Liberia-registrerte eierselskapene for London-leilighetene ser ut til å ha blitt satt opp av et kypriotisk advokatfirma – for øvrig et selskap som også Trøims tidligere samarbeidspartner John Fredriksen har brukt.

Heller ikke DNB har villet kommentere, med henvisning til taushetsplikt om kundeforhold.

Banken svarer likevel, på generelt grunnlag, på hvordan banken stiller seg til å finansiere eiendomskjøp for selskaper i skatteparadiser.

«DNB har kunder i land verden over, og er en viktig partner for både shipping og energisektoren globalt. Selskaper som er registrert i land med økt risiko håndteres etter strenge regler som alle banker er pålagt», skriver konstituert kommunikasjonsdirektør Kari Vartdal Riise i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer