Rudy Giuliani

Drukner i gjeld: - Tragedie

Tidligere støttespillere vil ikke hjelpe den tidligere statsadvokaten og New York-ordføreren Rudy Giuliani (79), som står tiltalt for å ha forsøkt å hjelpe Donald Trump med å undergrave presidentvalget i 2020.

I TRØBBEL: Den tidligere statsadvokaten og ordføreren i New York, Rudy Giuliani, står tiltalt for å ha forsøkt å hjelpe Donald Trump med å omgjøre valget i 2020. Nå sliter han med en voksende gjelde. Foto: MANDEL NGAN / AFP
I TRØBBEL: Den tidligere statsadvokaten og ordføreren i New York, Rudy Giuliani, står tiltalt for å ha forsøkt å hjelpe Donald Trump med å omgjøre valget i 2020. Nå sliter han med en voksende gjelde. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Giuliani sa seg fredag ikke skyldig i tiltalen i Georgia hvor han står tiltalt sammen med Trump og 17 andre medtiltalte. Dermed trenger han ikke til å møte i det planlagte rettsmøtet 6. september, skriver AP.

Ifølge tiltalen skal Giuliani ha konspirert med Trump og de andre tiltalte for ulovlig å omgjøre valget Trump tapte mot Joe Biden i Georgia. Giuliani er tiltalt på 13 punkter.

Dette markerer et voldsomt fall for mannen som etter terrorangrepet 11. september 2001 fikk tilnavnet «Amerikas ordfører». I 2008 lå han selv en stund godt an i den republikanske primærvalgkampen for å bli partiets presidentkandidat.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Milliardsøksmål

Foruten straffesaken, er også Giuliani omgitt av søksmål. Tidligere denne uka besluttet en føderal dommer at injuriesaken to valgfunksjonærer i Georgia har gått til, kan føres for retten. Dommeren slår i sin kjennelse også fast at Giuliani har forsøkt å trenere rettsprosessen og dømte ham til å betale saksøkernes advokatutgifter, nærmere 1,4 millioner kroner.

Kjennelsen innebærer at saken mot Giuliani nå vil bli ført for en føderal domstol i Washington. Det blir opp til denne domstolen å avgjøre hvilken erstatning han eventuelt må betale til de to saksøkerne.

Smartmatic, et selskap som lager stemmemaskiner, har også gjort Giuliani til et mål i et ærekrenkelsessøksmål på 2,7 milliarder dollar (snaut 29 milliarder kroner).

SKAL SKILLES: En gang i tida var tonen svært god mellom ekteparet Rudy (75) og Judith (64) Giuliani. Nå tar de skittentøysvasken i full offentlighet. Video / foto: NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Nær blakk

Flere amerikanske medier - blant annet New York Times - rapporterer nå at Giuliani sliter tungt med å betale for de raskt voksende advokatutgiftene. Gjelda ble tidligere i august anslått til 3 millioner dollar (snaut 32 millioner kroner).

Nylig ble også leiligheten hans på fasjonable Upper East Side i New York lagt ut for salg for 6,5 millioner dollar (om lag 69 millioner kroner).

Under et rettsmøte i Smartmatic-saken midt i august sa også Giulianis forsvarere at han praktisk talt er blakk. Som dokumentasjon la de fram nyhetsartikler med overskrifter som «Rudy Giulianis konsulentfirma vil FORTSATT ikke betale regningene sine», «Rapport: Rudy Giuliani er nær blakk» og «Rudy Giuliani legger ut sin leilighet på Upper East Side for salg».

- Det er mange av regningene han ikke betaler: Fra en telefonregning på 57.000 dollar og betydelig mye annet, sa advokaten hans, Adam Katz, ifølge Courthouse News Service.

Giulianis advokatbevilling er også suspendert. Det gjør at mulighetene hans for å tjene penger er begrenset.

- Ender med dritt

Flere av Giulianis tidligere økonomiske støttespillere gjør det nå dessuten klart at de overhodet ikke lenger er interessert i å støtte ham.

- Jeg vil ikke gi ham en nickel (fem amerikanske cent journ.anm.). Jeg er veldig negativ til Donald Trump. Det er en amerikansk tragedie. Rudy var «Amerikas ordfører». Han gjorde en storartet jobb. Og som alle andre som blir involvert med Trump, ender det med dritt, sier milliardæren Leon Cooperman til CNBC.

Det samme gjelder for sjefen for Nascar, Brian France, som heller ikke har noen planer om å hjelpe Giualiani.

- Jeg var en stor tilhenger av Rudy i 2008 og andre ganger. Jeg vet ikke hva som skjedde, men jeg savner den gamle Rudy. Jeg ønsker ham vel, sier France til TV-kanalen.

Også den tidligere støttespilleren og grunnleggeren av Home Depot, Ken Langone, signaliserer også via en personlig assistent til CNBC at han tar avstand fra Giuliani og ikke vil bidra til å dekke advokatutgiftene hans.

Da Trump stilte til valg for første gang som president i 2016, ble Giuliani raskt en ivrig og høylytt støttespiller. Men da Trump faktisk vant valget, fikk ikke Giuliani noen av de prestisjefylte ministerpostene han hadde håpet på. I stedet ble han Trumps advokat.

I den rollen bidro han blant annet til den første riksrettssaken mot Donald Trump, som kom etter forsøk på å presse Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj til å grave opp skitne hemmeligheter om Joe Biden. Deretter hjalp han Trump med forsøket på å få omgjort valgnederlaget i 2020.

Dyr middag

Heller ikke Trump har sagt seg villig til å dekke Giulianis utgifter, men han har gått med på å holde en pengeinnsamlingsmiddag for ham på golfklubben sin i Bedminster i New Jersey 7. september. Her er det mulig å få en plass ved middagsbordet hvis du blar opp 100.000 dollar.

Giuliani-rådgiveren, Ted Goodman, forsvarer også sjefen sin overfor CNBC.

- Jeg vet at det er mer hensiktsmessig å si stygge ting om ordføreren for å holde seg inne med New York-eliten og sosiale cocktailsirkler i Washington. Men jeg vil minne de samme folkene om at Rudy Giuliani er den mest effektive føderale aktoren i amerikansk historie. Han forbedret livene til flere mennesker enn noen annen ordfører i amerikansk historie, og han trøstet nasjonen etter 11. september, sier Goodman.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer