Carl Icahn:

«Ett» ord halverte formuen

Store deler av formuen til den tidligere Trump-rådgiveren gikk opp i røyk etter kontroverser.

SKARPT FALL: Carl Icahns livsverk falt brutalt i verdi - og tok halve formuen hans med seg i fallet. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB
SKARPT FALL: Carl Icahns livsverk falt brutalt i verdi - og tok halve formuen hans med seg i fallet. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av knappe to uker «forduftet» 7,6 milliarder dollar fra formuen til investor og tidligere Trump-rådgiver Carl Icahn. Det tilsvarer elleville 80 milliarder norske kroner, i dagens kurs.

Den omstridte og mye omtalte finansmannen har gjort seg bemerket med å gå imot sine egne, og i det siste for å ta et oppgjør med dyrevelferden hos fastfood-kjeden McDonalds.

Han startet konglomeratet Icahn Enterprises i 1987, og har tjent seg søkkrik på å investere i en rekke branser som energi, bil, metaller og eiendom.

«Ponzi-svindel»

Fram til 1. mai var amerikaneren verdt nesten 18,3 milliarder dollar, rett i underkant av 200 milliarder norske kroner.

Så kom analyseselskapet Hindenburg Reseach dagen etter og anklaget selskapets hans for «ponzi-liknende» virksomhet.

Det førte til et brutalt fall på børsen, og investoren, som eier 85 prosent av selskapet, måtte dermed se store deler av formuen fordufte.

Forbes skriver at han 12. mai «bare» var verdt 10,7 milliarder, rundt 114 milliarder norske kroner, og med det var halvparten borte på knappe to uker.

Ponzi-svindel er en form for pyramidespill, og er oppkalt etter den italienske storvindleren Charles Ponzi, som gjorde seg beryktet på starten av 1900-tallet.

Vinansvarlig Ole Strangstadstuen Berg i Furset-gruppen viser fram de eksklusive vinene i kjelleren på ærverdige Grand Hotel i Oslo. Video: Kristin Svorte. Reporter: Torgeir Krokfjord Vis mer

Konseptet går ut på å lure investorerer med elleville avkastninger, som i realiteten kommer fra andres investeringer. Dermed kollapser hele opplegget når mange nok vil ta ut «gevinstene» sine.

Svarer med Blitzkrieg-spark

Hindenberg begrunner påstanden med at Icahn Enterprises er overpriset og oppblåst. Hindenberg har en såkalt short-posisjon i selskapet, som betyr at de kan tjene penger dersom aksjekursen faller brått - noe den nettopp har gjort.

Icahn har avvist anklagene på det sterkeste, og anklager Hindenburg for å forsøke å styrke sin egen posisjon og å tjene penger.

Han foreslo også at selskapet skulle bytte navn til «Blitzkrieg Research», som viser til krigføringstaktikken ved å bruke overraskelsesmoment for å slå ut motstanderen på kort tid.

- Mr. Andersons modus operandi er å kjøre ut desinformasjonskampanjer for å forvrenge selskapers bilder, skade deres omdømme og få dem til å blø de hardt opptjente sparepengene til individuelle investorer, lyder motangrepet, som er rettet mot grunnlegger Nathan Anderson.

Nå ser det ut til at man kommer til bunns i om det er hold i anklagene fra shortselgeren. New York Times skriver at myndighetene har stilt en rekke spørsmål til Icahn Enterprises rundt både lederskap og driften. Icahn lover å samarbeide med myndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer