Europris-Høili selger for millioner på Finn

De siste dagene har mangemillionæren Dag Høili lagt ut seks malerier av Vebjørn Sand, Øivind Sand og Marianne Aulie til en samlet pris av 3,7 millioner kroner på Finn.no.

TRANGT: Jeg har ikke plass til alt på veggene, sier Dag Alexander Høili om storsalget på Finn.no. Foto: Arne-Petter Lorentzen / Se og Hør
TRANGT: Jeg har ikke plass til alt på veggene, sier Dag Alexander Høili om storsalget på Finn.no. Foto: Arne-Petter Lorentzen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Interessen er helt fantastisk. Det nærmeste jeg har sett av tilsvarende interesse er når det legges ut annonse for en virkelig hot bolig, sier Høili (51) til Børsen.

INTERESSE: Skjermdump fra Dag Høili.
INTERESSE: Skjermdump fra Dag Høili. Vis mer

Umiddelbart etter intervjuet sender han et skjermbilde som bevis. Det viser at over 18 000 har kikket på annonsen for det dyreste av maleriene - Vebjørn Sands «Oljemaleri 3 Akter» (215 x 182 cm) til 1,3 millioner kroner.

Alternativt garasjen

De seks originale bildene Høili har lagt ut, varierer i pris fra 99 000 kroner og opp til 1,3 millioner kroner.

- Er du blakk? Trenger du penger?

- Absolutt ikke. Jeg hadde en skattbar formue på over 82 millioner kroner i fjor, og da vet du at det reelt ligger noe over det. Jeg har så jeg klarer meg. Dette salget handler ikke om penger fra min side, selv om jeg vet at dette er et spørsmål folk liker å stille.

- Hvorfor selger du, da?

- Jeg har ikke plass på veggene her. Dette er store malerier, og jeg har 30-35 bilder av denne størrelsen. Alternativet ville være å sette bildene i garasjen, men de hører jo ikke hjemme der, sier Høili.

Ikke så pop hjemme

Det var lokalavisa i Høilis hjemby, Fredriksstad Blad, som først omtalte millionærens uvanlige kunstsalg. Der forteller Høili at han stort sett eier kunst av familien.

- Ja, det stemmer. Mor er søskenbarnet til Øivind Sand, sier Høili, som dermed er tremenning til Vebjørn Sand.

- Ikke alle vil si at alt du nå selger er stor kunst?

- Du har fått med deg at familien Sand har investert 70-80 millioner kroner i New York? De legger ned masse i markedsføring der. De er kanskje ikke så pop her hjemme, men de er betydelig større i USA. Så om jeg ikke får solgt dem, prøver jeg meg kanskje på et salg i USA eller i Tyskland, der de også har et navn. Eller så bare bytter jeg litt om på det jeg har hengende på veggene.

Arving-oppgjør

Dag Høili er sønn av Europris-gründer Terje Høili, som ifølge Kapital er landets 75. rikeste med en formue på 3,7 milliarder kroner. Lavpriskjeden ble solgt i 2012, men seniors formue har ifølge bladet holdt seg stabil det siste året.

Jeg har ikke arvet en krone fra faren min Dag Alexander Høili

Sønnen Dag har tidligere tatt et oppgjør med medias bruk av ordet «Europris-arving».

- Jeg ikke har arvet en krone fra faren min og det er heller ikke sikkert at jeg kommer til å gjøre det heller. Jeg jobbet i selskapet som seinere ble Europris i 23 år, og var den første som bygde opp samarbeidet med kineserne som igjen fikk interessentene til å kjøpe opp selskapet. Jeg har vært i Kina 126 ganger over 20 år, og jeg var den første i selskapet som var der. Jeg er en av co-founderne til selskapet som i dag heter Europris, sa han i sommer til Fredriksstad Blad.

For dem som liker det

- Vil du si at disse maleriene en grei investering?

- En kombinasjon av det og at det er fantastisk kunst for dem som liker den slags. Jeg mener at denne kunsten er helt unik, og det er derfor jeg har sittet på det så lenge, sier Høili.

Han forteller at det siste av de seks maleriene han nå ønsker å selge, ble kjøpt for 14 år siden og at det er 22 år siden han kjøpte det første.

- Hvordan har du fastsatt utsalgsprisen?

- Jeg har lagt på 5 prosent av summen av det jeg selv kjøpte dem for, per år som har gått. Norge er et lite land, men det er masse folk som har penger nok til å kjøpe dette. Men det store markedet deres er nok i USA, sier Høili.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer