Finanskjendis letter på sløret

Den norske finanskjendisen Thomas Stray - tidligere Thomas Øye – bekrefter at han delte kontoradresse med Daniel Kinahan, som antas å være lederen av Europas mest fryktede mafiafamilier.

SATSET I DUBAI: Thomas Stray - tidligere Thomas Øye - flyttet til Dubai i 2002, etter flere intense år i norsk næringsliv. Nå kan Dagbladet avsløre ny informasjon om den omstridte finansmannen. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog
SATSET I DUBAI: Thomas Stray - tidligere Thomas Øye - flyttet til Dubai i 2002, etter flere intense år i norsk næringsliv. Nå kan Dagbladet avsløre ny informasjon om den omstridte finansmannen. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om jeg kjente til Daniel Kinahan grunnet delt kontorbruk, hadde jeg ingen personlige eller profesjonelle bånd til ham, andre i Kinahan-familien, eller noen assosiasjoner med hans virksomhet. Selv om jeg visste om ham, var jeg uvitende om hans bakgrunn før den ble allment kjent.

Det skriver finansmannen Thomas Stray – tidligere Thomas Øye – i en WhatsApp-melding til Dagbladet Børsen.

Den irske boksepromotoren Daniel Kinahan har i en årrekke levd det som kan framstå som et dobbeltliv: På den ene siden en av de største bakmennene i proffboksing, gjennom selskapet MTK. På den andre siden, ifølge amerikanske myndigheter, en av verdens største narkobaroner.

Kinahan ble i fjor etterlyst av USA, verden over, anklaget for omfattende narkotikasmugling og hvitvasking av penger. USA mener han er en av lederne av Kinahan-familiens narkoimperium, som skal være verdt en milliard dollar - og har derfor utlovet en dusør på fem millioner dollar til dem som har informasjon som bidrar til at Daniel Kinahan blir tatt.

PÅ FLUKT: Amerikanske myndigheter er villige til å bla opp fem millioner dollar til den som hjelper dem å slå kloa i Daniel Kinahan.
PÅ FLUKT: Amerikanske myndigheter er villige til å bla opp fem millioner dollar til den som hjelper dem å slå kloa i Daniel Kinahan. Vis mer

«Supermegler»

På 1990- og 2000-tallet var Thomas Stray en av Norges mest kjente - og omdiskuterte - finansfolk.

Etter å ha startet karrieren som leksikonselger i ungdommen, forteller Stray at han jobbet flere år for Coca-Cola før han slo han seg opp som megler i meglerhuset Norse Securities. Etter noen heftige år endte imidlertid Stray konkurs - med et tresifret millionkrav mot seg.

Kravet ble ifølge Stray gjort opp ved tilbakekjøp av gjelden. Kontroversene rundt Stray toppet seg da han i 2005 ble dømt til 18 måneders fengsel – hvorav 12 måneder betinget – for heleri av fem millioner kroner for David Toska. Stray erkjente sin rolle i saken.

Han reiste til Dubai på begynnelsen av 2000-tallet, der han oppgir å ha hatt 22 lovlydige år. Han har startet flere selskaper innenfor teknologi, krypto og finans, blant dem Endemaj Funds, et finansselskap, og investerings- og blokkjedeselskapet Investech Partners Investment.

Men uten at opplysningene har nådd norsk presse, har koblingene mellom Kinahan-selskaper og Thomas Stray blitt gravd i av uavhengige bokseinteresserte i snart to år.

FANCY: Det averteres fortsatt kontorlokalet i Tower 2, Boulevard Plaza i Dubai - en luksuriøs skyskraper ikke langt ifra Burj al-Khalifa-hotellet. Faksimile: Bayut.com
FANCY: Det averteres fortsatt kontorlokalet i Tower 2, Boulevard Plaza i Dubai - en luksuriøs skyskraper ikke langt ifra Burj al-Khalifa-hotellet. Faksimile: Bayut.com Vis mer

Delte kontoradresse

Store mengder informasjon er spredt via anonyme Twitter-kontoer. Dagbladet har faktasjekket opplysninger som har framkommet på Twitter, og gjort egne undersøkelser.

Utgangspunktet for det hele er en adresse i Dubai: Suite 2101 og 2102 i skyskraperen Boulevard Plaza - Tower 2.

Det var adressen til to selskaper USA nå har ilagt sanksjoner - «Ducashew General Trading» og «Hoopoe Business Brokers» - fordi de skal være knyttet til Kinahan-familien.

GUIDET TUR: Thomas Stray tok i 2008 Dagbladet med på guidet tur i Dubai. Foto: Hans Arne Vedlog
GUIDET TUR: Thomas Stray tok i 2008 Dagbladet med på guidet tur i Dubai. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Delte kontor: Investech, investeringsselskapet til Thomas Stray, har ifølge flere finansnettsteder operert med samme kontoradresse som Ducashew, Kinahan-familiens antatte selskap i Dubai. Investech står oppført med denne adressen også i en brosjyre fra amerikanske finansmyndigheter.

- Det er korrekt at både Investech og Ducashew har operert fra denne adressen, skriver Stray til Dagbladet.

- Men det er vesentlig å presisere at dette ikke var en eksklusiv avtale mellom de to; mange bedrifter deler ofte kontorlokaler. Dette indikerer ikke nødvendigvis et samarbeid eller forretningsforbindelser. Min tid på denne adressen var strengt for profesjonelle formål. Videre er det viktig å nevne at vi forlot denne adressen i 2019. Før det var den bare en midlertidig løsning før vi flyttet til vårt nåværende kontor, som har vært i drift i fire vellykkede år.

VISITTKORT: Thomas Stray bekrefter at han har hatt Ducashew-adressen oppgitt på sitt visittkort.
VISITTKORT: Thomas Stray bekrefter at han har hatt Ducashew-adressen oppgitt på sitt visittkort. Vis mer

Sto på visittkortet

Visittkortet: - Også på et visittkort utstedt i Thomas Strays navn, som Dagbladet har, er det oppgitt samme kontoradresse som de sanksjonerte selskapene. Visittkortet ligger på en nå avstengt side tilhørende et designbyrå i Dubai.

Til Dagbladet sier Stray: - Adressen du refererte til var på visittkortet mitt i en periode der Investech Partners hadde en serviced office-ordning på denne adressen. Dette var bare for å indikere vår tilstedeværelse, og ikke en indikasjon på forretningsforbindelser med andre som delte adressen.

Felles kollega: - Ytterligere et selskap registrert på Ducashew-adressen i Dubai, har ifølge deres nettsider hatt en person i en høy stilling – som har hatt samme jobb i Thomas Strays selskap Endemaj Funds. Personen har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Thomas Stray sier: - Vedkommende har arbeidet med meg siden oppstarten av Investech Partners. Jeg er ikke kjent med noen andre assosiasjoner vedkommende måtte ha utenfor vårt profesjonelle samarbeid.

BOKSEPROMOTOR: Daniel Kinahan samarbeidet tett med den britiske toppbokseren Tyson Fury (t.h.) - som til slutt brøt kontakten med Kinahan. Foto: Steve Marcus / Reuters
BOKSEPROMOTOR: Daniel Kinahan samarbeidet tett med den britiske toppbokseren Tyson Fury (t.h.) - som til slutt brøt kontakten med Kinahan. Foto: Steve Marcus / Reuters Vis mer

Krypto-tilbud

På et tidspunkt ble Thomas Stray kontaktet om et prosjekt som Dagbladet kan dokumentere at kan knyttes til Kinahan.

Prosjektet gjaldt utviklingen av en kryptovaluta kalt KombatCoin – som var rettet mot kampsportfansen; relevant for Kinahan som inntil nylig var en stor bakmann i boksesporten.

Dagbladet har undersøkt kryptovalutaen og selskapet bak, og kan dokumentere at KombatCoin kan knyttes til Daniel Kinahans virksomheter. Konfrontert med dette bekrefter Stray at han ble kontaktet om utvikling av en nettside for kryptoen. Men understreker at prosjektet ikke ble noe av.

- Vi ble kontaktet av en representant fra KombatChain med en forespørsel om potensiell webutvikling, skriver Stray i e-post sendt via John Christian Elden.

TILBUD: Et utkast til KombatCoin-nettside ligger på en arkivert versjon av nettsidene til Strays firma. Han bekrefter at han fikk et tilbud om å lage nettsider for kryptoen, men sier det aldri ble noen avtale. Faksimile: Wayback Machine
TILBUD: Et utkast til KombatCoin-nettside ligger på en arkivert versjon av nettsidene til Strays firma. Han bekrefter at han fikk et tilbud om å lage nettsider for kryptoen, men sier det aldri ble noen avtale. Faksimile: Wayback Machine Vis mer

- Vår kunnskap om MTK og dets involverte parter var på det tidspunktet utelukkende begrenset til organisasjonens anerkjente rolle i bokseverdenen. Det ble aldri inngått noen avtale, verken skriftlig eller muntlig, med KombatChain om utvikling av nettsida eller andre tjenester. Faktisk valgte de å benytte en annen leverandør for dette prosjektet. Det har ikke vært noen forretningstransaksjoner, kontrakter eller betalinger mellom Endemaj og KombatChain eller noen av deres tilknyttede selskaper. Vi ble først oppmerksomme på den bredere konteksten av Daniel Kinahans virksomheter da det ble allment kjent gjennom medierapportering.

Stray fortsetter:

- I lys av dette ser vi ikke at vi har handlet uriktig på noe vis. Vår tilnærming var i god tro, basert på den informasjonen vi hadde tilgjengelig på det relevante tidspunktet.

GOD STEMNING: En smørblid Thomas Stray i London - få timer etter at han sa seg skyldig i heleri i Oslo tingrett i 2005. Arkivfoto: Frank Karlsen
GOD STEMNING: En smørblid Thomas Stray i London - få timer etter at han sa seg skyldig i heleri i Oslo tingrett i 2005. Arkivfoto: Frank Karlsen Vis mer

Bestrider styreverv

Ifølge Kapital har Thomas Stray omtalt seg som styreleder i selskapet Blockchain Technology Capital (BCTC). Det samme framgår i en presentasjon av Stray, fra et investeringsfond på Caymanøyene (pdf).

Til Dagbladet skriver Thomas Stray at opplysningen ikke stemmer:

- I 2018 ble jeg kontaktet angående en mulig rolle som styreformann i BCTC, men dette materialiserte seg aldri. Følgelig har jeg aldri hatt stillingen som styreformann eller noen annen rolle der. Det ble heller aldri reist noen penger til det fondet du referer til.

En av grunnleggerne av Blockchain Technology Capital er en britisk forretningsmann som står bak opprettelsen av flere selskaper innen kryptosektoren. På mannens Linkedin-profil, står det at han siden 2018 har vært daglig leder i et investeringsselskap. Nettsidene til dette selskapet er tatt ned, men via søkemotoren Wayback Machine framgår det at selskapet hadde oppført Ducashew Consultancy og Ducashew Trading som partnere, og at selskapet selv opererte med samme kontoradresse som de to sanksjonerte selskapene i Dubai.

Dagbladet har søkt den britiske forretningsmannen – uten hell.

Ifølge BCTC selv, har de vært rådgiver på et stort prosjekt igangsatt av selveste emiren av Dubai.

Thomas Stray skriver på WhatsApp:

- Jeg har ingen kjennskap til profesjonelle bånd mellom BCTC og de andre enhetene som ble nevnt, og vet heller ikke noe om ytterligere operasjoner eller aspekter vedrørende BCTC.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Ber om varsomhet

Han utdyper:

- Som en viktig bemerkning, selv om Investech har operert fra samme adresse som de andre nevnte enhetene, betyr det ikke at det var problemer med driften av Investech. Jeg vil også understreke at jeg aldri har blitt kontaktet av noen i forbindelse med noen form relatert til det du hentyder til for Investech Partners, verken nasjonalt eller internasjonalt. I mine 22 år i UAE, har jeg verken blitt anklaget for kriminelle handlinger eller deltatt i ulovlige aktiviteter. Jeg har alltid vært opptatt av å drive min virksomhet i samsvar med landets lover og forskrifter.

Til slutt legger han til:

- Jeg anerkjenner pressens rolle og verdsetter undersøkende journalistikk. Men jeg ber dere nærme dere denne saken med nøyaktighet, objektivitet og integritet. Spekulativ rapportering kan unødig skade min persons omdømme og har potensielle juridiske følger.

Boksing og kokain

Til tross for stor medieomtale og at Kinahan-familien var involvert i høyt profilerte straffesaker i flere land, valgte boksemiljøet lenge å fortsette kontakten med Daniel Kinahan.

Domfellelser i flere land knytter Kinahan-familien til omfattende narkohandel. Ifølge irske medier skal 18 mennesker ha blitt drept i Irland som følge av en feide mellom Kinahan-familien og et rivaliserende kartell. Flere personer fra og tilknyttet familien har sonet lange fengselsstraffer.

Samtidig har Kinahan-familien i en årrekke hatt en tett forbindelse til proffboksing. Daniel Kinahan var i en årrekke rådgiver for bokseprofilen Tyson Fury.

Amerikansk UD utlovet i april i fjor en dusør på fem millioner dollar – i dag nesten 50 millioner kroner – for informasjon om hvor familieoverhodet Christopher Kinahan befinner seg. USA ila også sanksjoner mot en rekke selskaper som skal være tilknyttet den irske familien.

SVINDLER FOR MILLIARDER: Dagbladet kan avsløre at hackergruppa Killnet er tilknyttet kriminelle med en formue på over en milliard kroner i kryptovaluta. Penger er blant annet skaffet ved å misbruke navnet til verdens rikeste mann. Reporter: Christina H. Korneliusen/Dagbladet TV Vis mer

- Rømte til Iran

Flere av Kinahan-slektningene skal i en årrekke ha holdt til i Dubai. Da politiet også der aksjonerte mot virksomhetene deres, skal irene ha flyktet til Iran.

Dagbladet har søkt Daniel Kinahan på e-post og telefon, uten hell. I 2021 sa en ikke navngitt advokat, på Kinahans vegne, til BBC:

- Kinahan har ikke noe kriminelt rulleblad, er ikke domfelt for noe og det er ingenting som underbygger anklagene om at han er en mafialeder.

Dagbladet har spurt myndighetene i Emiratene om Blockchain Technology Capital faktisk har jobbet med den offisielle jubileumsfeiringen. Spørsmålet er ikke besvart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer