Finansverdens «sjarmørprins»: - En total bløff

Den tidligere toppsjefen gikk under jorda - nå er han tilbake med et gigantsøksmål.

SKREKKFALL: Adam Neumann (41) bygget et milliardimperium. Så kollapset alt. Her sammen med kona Rebekah Paltrow Neumann (42). Foto: NTB Scanpix
SKREKKFALL: Adam Neumann (41) bygget et milliardimperium. Så kollapset alt. Her sammen med kona Rebekah Paltrow Neumann (42). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Da han var på vei opp, malte alle det vakreste bildet av ham. På vei ned ville de bare vise det stygge bildet.

Israelsk-amerikanske Adam Neumann står i sin skrøpelige ettromsleilighet i East Village, New York. Året er 2008 og han har fått en genial forretningsidé. Ti år seinere er drømmen for lengst satt ut i livet, og verdien på selskapet er estimert til svimlende 47 milliarder dollar.

Det ga ham innpass i en verden av luksus. Neumann og kona Rebekah Paltrow Neumann (42) reiste jorda rundt i privatfly, vekslet mellom seks prakteiendommer, og ansatte et team av barnepiker, personlige assistenter og en egen kokk til å ta hånd om dem og deres fem barn.

Så kollapset alt.

Lesevansker

18. september i fjor sto den 41 år gamle gründeren i toppetasjen på en av New Yorks utallige skyskrapere. Et nyhetsvarsel fra The Wall Street Journal lyste opp skjermen på telefonen.

Som dyslektiker, var det krevende for Neumann å lese innholdet. Ifølge Vanity Fair måtte toppsjefens rådgivere skumlese den omfattende reportasjen, og deretter orientere 41-åringen om de mest knusende detaljene.

Slik startet skrekkfallet fra toppen.

- Dominerte rommet

Det var i 2010 at Neumann grunnla WeWork - sammen med sin ektefelle Rebekah og Miguel McKelvey. Selskapet hadde som formål å «revolusjonere» måten mennesker og selskaper arbeider på.

Forretningsmodellen dreide seg om å leie ut kontorplasser til gründere og nyoppstartede selskaper. Det viste seg å være en fulltreffer.

Neumann fikk med seg en rekke investorer, som spyttet inn enorme beløper for å realisere den gullpolerte drømmen.

MEKTIG OMGANGSKRETS: Adam Neumann hadde både milliardærer og superstjerner i sin omgangskrets. Her sammen med skuespiller Ashton Kutcher under et WeWork-arrangement i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix
MEKTIG OMGANGSKRETS: Adam Neumann hadde både milliardærer og superstjerner i sin omgangskrets. Her sammen med skuespiller Ashton Kutcher under et WeWork-arrangement i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge en rekke internasjonale medier, var toppsjefens overbevisende innsalg av produktet en vesentlig faktor. Selskapet startet med ett lokale i bydelen Soho, vokste i formidabel fart, og ekspanderte til 29 land - deriblant Norge.

«Han dro nytte av et vanvittig energinivå. Det er heller ikke et spørsmål om hvorvidt Mr. Neumanns flotte hår og utseende hjalp ham. Han hadde en fysisk tilstedeværelse som kunne dominere et rom», heter det i New York Times' beskrivelse.

Av kolleger og forretningspartnere, er 41-åringen blitt tilegnet egenskaper som «svært ambisiøs, sjarmerende og intelligent». På den andre siden er han blitt sammenliknet med Ikaros - som fløy for nærme sola.

- SJARMØR: Adam Neumann er blitt beskrevet som en karsimatisk forretningsmann. Foto: NTB Scanpix
- SJARMØR: Adam Neumann er blitt beskrevet som en karsimatisk forretningsmann. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Total bløff

I april i fjor ble det kjent at WeWork på bare halvannet år hadde gått fra en verdi på 1,5 til 10 milliarder dollar. Dette var bare måneder før The Wall Street Journal publiserte sin eksplosive artikkel.

På dette tidspunktet hadde finansverdenen så smått begynt å trekke seg unna Neumann. Ifølge Vanity Fair anså Wall Street ham som «giftig».

- Første gang jeg så ham holde en tale, tenkte jeg: «Herregud, denne fyren har fullstendig tro på det». Han var som en televangelist ... Han trodde virkelig på det han sa. Men det var en total bløff, sier en kilde, som tidligere var ansatt i bedriftens ledelse, til New York Post.

Den allerede betente situasjonen, skulle forverres da Neumann i august gikk ut og varslet at han ønsket å få eiendomsselskapet børsnotert. Planene ble imidlertid utsatt, noe som endte med at verdivurderingen på selskapet ble halvert, ifølge Shifter.

SNAKKER: Johan Henrik Andresen er eier og styreleder i Ferd, et selskap som igjen eier Swix. Dagbladet avdekket at sportsselskapet i ti år visste at arbeiderne som lagde fluorsmøring for dem i Italia hadde astronomiske nivåer av fluor i blodet. For første gang svarer Andresen selv om skandalen. Video: Endre Vellene. Reporter: Torgeir Krokfjord Vis mer

- Marihuana-tvang

Selskapet registrerte sakte, men sikkert store tap. Samtidig delte flere sin bekymring knyttet til en utbredt festkultur i bedriften.

Ifølge amerikanske medier, deriblant New York Times, ble ansatte oppfordret til å shotte tequila, jobbe 20 timer i døgnet, og stille på møter klokka to på natta. Avisa skriver også at Neumann skal ha tvunget flere til å røyke marihuana i arbeidstida.

Da The Wall Street Journal valgte å trykke på publiseringsknappen 18. september 2019, var dette blant de urovekkende detaljene som kom fram. Da avisa i tillegg omtalte hvordan Neumann hadde varslet et ønske om å bli president, og at han «skulle leve for alltid», trakk selskapet i nødbremsen.

- Betydelig distraksjon

Bare seks dager seinere kom kunngjøringa: Adam Neumann hadde blitt presset til å fratre stillingen som administrerende direktør i WeWork.

- Jeg er stolt over teamet og dette fantastiske selskapet som vi har bygget sammen det siste tiåret. (...) De siste ukene har granskningen rundt meg blitt en betydelig distraksjon, og jeg har besluttet at det er i selskapets interesse at jeg går av som administrerende direktør, het det i en offentlig uttalelse fra Neumann, gjengitt av The Guardian.

Her kunne historien ha fått sitt endelige punktum.

Rasende etter sluttpakke

15. januar skrev derimot The Guardian at kriserammede WeWork planla å sparke 2000 ansatte i et forsøk på å redusere kostnadene. Ei drøy uke seinere meldte CNN at skandaleombruste Neumann forlater selskapet med en etterlønn på 1,5 milliarder dollar i en såkalt gyllen fallskjermavtale.

Det har ikke uventet ført til harnisk. Ifølge BBC og Business Insider har blant andre en tidligere ansatt gått til søksmål mot selskapet.

Artikkelen fortsetter under:

Neumann har ikke ønsket å kommentere saken. De siste månedene har den tidligere toppsjefen holdt en særdeles lav profil i offentligheten - men returnerte brått til rampelyset denne uka.

Det i forbindelse med et gigantsøksmål mot WeWorks største eier, Softbank, som tok kontroll over virksomheten i fjor høst.

Ifølge Forbes trakk det japanske selskapet SoftBank seg fra en avtale om å kjøpe WeWork-aksjer til en verdi av tre milliarder dollar i april. Som største aksjonær, ble Neumann dermed hindret i hente inn om lag 970 millioner dollar gjennom avtalen.

41-åringen hevder i søksmålet at SoftBank har brutt vilkårene i kontrakten, noe det japanske selskapet avviser. I en uttalelse, gjengitt av CNN, argumenterer SoftBank med at aksjekjøpet var «underlagt visse betingelser som ble avtalt i oktober og at disse betingelsene ikke ble oppfylt» av WeWork.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer