Fotballspillerens (29) brutale skam: - Kom aldri hjem

Nå deler eks-samboeren sine erfaringer, og etterlyser kraftfulle tiltak.

SKREKKSITUASJON: Anne Bolsø levde et trygt og godt familieliv, sammen med kjæreste og barn. Så falt tilværelsen i grus. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SKREKKSITUASJON: Anne Bolsø levde et trygt og godt familieliv, sammen med kjæreste og barn. Så falt tilværelsen i grus. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at vår historie er unik. Men det er den ikke.

Anne Bolsøs eks-samboer var en lovende fotballspiller. En kjærlig familiefar til to jenter. Sprek, blid og alltid omgjengelig. Derfor var det så ufattelig da lokalavisa en sommerdag i 2017 konstaterte følgende i sort blekk:

«I sjokk etter at fotballspiller (29) ble funnet død».

På det tidspunktet kjente ikke offentligheten til den brutale skammen som hadde herjet i 29-åringens kropp. Om familiens våkenetter. Den konstante angsten. Tillitsbruddene. Om brevet på krakken - eller tekstmeldingen som utløste infernoet.

STERK HISTORIE: I samråd med eks-samboerens øvrige familie, deler Anne Bolsø historien med podkasten Utafor og med Børsen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STERK HISTORIE: I samråd med eks-samboerens øvrige familie, deler Anne Bolsø historien med podkasten Utafor og med Børsen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Kom aldri hjem

Ingen kunne begripe eller ta innover seg hvordan en tilsynelatende frisk tobarnsfar på 29 år så brått var revet bort. Unntaket var Anne Bolsø (32) og nærmeste familiemedlemmer.

- Det startet med at jeg fikk en tekstmelding om at jeg ikke hadde betalt mobilregningen min. På daværende tidspunkt hadde min samboer de fleste regninger på avtalegiro med trekk fra hans konto. Da jeg tok kontakt med ham, beroliget han meg med at det helt sikkert hadde skjedd en glipp - at han skulle fikse det når han kom hjem. Den dagen kom han aldri hjem fra jobb, sier Anne Bolsø i podkasten «Utafor».

ØNSKER Å DELE: Anne Bolsø håper på økt fokus og åpenhet rundt spillavhengighet. Børsen har etter ønske fra familien valgt å ikke identifisere avdøde med navn og bilde. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ØNSKER Å DELE: Anne Bolsø håper på økt fokus og åpenhet rundt spillavhengighet. Børsen har etter ønske fra familien valgt å ikke identifisere avdøde med navn og bilde. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

For samboeren bar på en mørk hemmelighet. Et mareritt som kjentes umulig å våkne fra. I en tekstmelding den høstdagen i 2012, innrømmet familiemannen alvorlig spillavhengighet.

- Han hadde spilt bort utrolig mye penger, og det hadde han gjort over lang tid - i skjul. Det påfølgende døgnet var traumatisk. Jeg husker jeg lå våken hele den natta og kjente hvordan angsten rev i kroppen, sammen med frykten for at han aldri skulle komme hjem.

Hun forteller historien i podcasten «Utafor» og i Børsen i samråd med eks-samboerens øvrige familie. Av hensyn til familien identifiseres ikke avdøde med navn og bilde.

Drastisk grep

Midt i den kaotiske uvissheten, begynte hun å undersøke hva spillavhengighet egentlig innebærer. Overfor Dagbladet tegner Bolsø et bilde av sine funn - et enormt omfang, med flere tilfeller av tragiske utfall.

Det hadde gått nærmere ett døgn siden samboeren forsvant da Bolsø i ren desperasjon tok et drastisk grep.

- Jeg sendte ham et bilde av eldstedattera vår på tekstmelding, og skrev: «Jeg elsker deg pappa, og trenger deg i livet mitt. Vær så snill, kom hjem», forteller 32-åringen i podkasten.

Jeg elsker deg pappa, og trenger deg i livet mitt. Vær så snill, kom hjem Anne Bolsøs bønn på tekstmelding

Ombestemte seg

Hun visste det ikke da. Først seinere skulle Bolsø få vite at samboeren sto på toppen av et fjell - forberedt på å avslutte livet - da navnet hennes lyste opp mobilskjermen hans.

- Det var innholdet i den tekstmeldingen som fikk ham til å snu den dagen.

For Bolsøs samboer fulgte mange runder med behandling og enda flere sprekker. Familien var preget av skakkjørt økonomi og en konstant tyngende følelse av manglende oppfølging og tilbud.

- Mitt livs tyngste valg

I dag finnes det 120 000 nordmenn med et problemfylt forhold til spilling. Når man legger pårørende inn i regnestykket, er antallet berørte oppe i flere hundre tusen.

Til slutt maktet hun ikke mer.

- Før den siste sprekken, besluttet jeg å ta mitt livs tyngste valg. Det var å gå fra ham.

Det var en ekstremt krevende avgjørelse. Litt etter litt kjente imidlertid tobarnsmora at livet begynte å stabilisere seg.

Så skjedde det utenkelige.

- Rev opp konvolutten

Sommerferien var rett rundt hjørnet. Bolsø og døtrene var i ferd med å starte dagen, da hun oppdaget et brev på krakken ved ytterdøra. Hun skjønte umiddelbart at noe ikke stemte.

- Jeg sendte barna i bilen, løp inn og rev opp konvolutten. Da innså jeg at vi var tilbake til samme situasjon som i 2012.

LEVDE I FRYKT: Anne Bolsø etterlyser økt bevissthet og kompetanse - ikke bare for den spillavhengige, men også for dem som står som pårørende. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LEVDE I FRYKT: Anne Bolsø etterlyser økt bevissthet og kompetanse - ikke bare for den spillavhengige, men også for dem som står som pårørende. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Et omfattende søk ble igangsatt. Først tre dager seinere ble fotballspilleren og tobarnsfaren funnet død, 29 år gammel.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at vår historie er unik, men det er den ikke. Det finnes altfor mange som står i spillavhengighet - som ikke får tilstrekkelig med hjelp, tilfeller som ender i selvmord. Når det vi kan tilby spillavhengige og pårørende i Norge ikke er godt nok, bør det gå av en alarm et sted.

Ulovlig

Norske myndigheter oppfordrer alle som spiller på utenlandske nettspill om å være forsiktige.

Trenger du hjelp?

 • Du kan ringe anonymt til Hjelpelinjen for spillavhengige på telefon 800 800 40. Tjenesten er åpen alle hverdager mellom kl. 09:00 og 21:00. Det er gratis å ringe fra fasttelefon.
  Pårørende kan også ringe for å få hjelp.

 • Akutt selvmordsfare: 113
  Legevakt: 116117

 • Mental helse Telefon: 116 123
  Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Her til lands er det kun statseide Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å drive pengespill. Førstnevnte aktør har i nyere tid fått krass kritikk for det som er blitt omtalt som «agressiv» markedsføring. Andre stiller seg undrende til hvorfor et statlig monopol i det hele tatt fremmer kampanjer som «kan tjene på folks uvaner».

Særlig når det for et annet statlig monopol - Vinmonopolet - er ulovlig å reklamere for alkoholholdig drikkevarer.

- Hvorfor reklamere for spill, når man ikke kan reklamere for alkohol? Man må begynne å innse hvor svart og grotesk den avhengigheten er, og hva som kan være konsekvensen for dem som rammes av det, sier Bolsø.

- Urettferdig

Hensikten med et spillmonopol i Norge er å beskytte sårbare grupper mot å bli spilleavhengige. Samtidig går overskuddspengene fra Norsk Tipping tilbake til norsk frivillighet, idrett og kultur. Høsten 2016 innførte Norsk Tipping også en øvre tapsgrense på 20 000 kroner i måneden for hver enkelt spiller.

- Det er flott på sin måte, og Norsk Tipping jobber for å fange opp spillere i faresonen. Samtidig føles situasjonen utrolig urettferdig - sett fra vårt perspektiv. Det er noe med dagens lovverk som rett og slett ikke rimer, sier hun til Dagbladet.

Bolsø er en av dem som etterlyser strengere reguleringer og ytterligere tiltak.

Pengespill på nett

 • Etter tusenårsskiftet har det vokst fram et stort uregulert marked av utenlandske pengespill som kasino, poker, oddspill og bingo på nettet.

 • De utenlandske spillselskapene har ikke tillatelse til å tilby eller markedsføre disse spillene i Norge, men det er ikke ulovlig for nordmenn å spille hos selskapene.

 • Lotteritilsynet har estimert at 250 000 nordmenn spilte hos utenlandske spillselskap i 2018 og de tapte mellom 1,8 og 2,2 milliarder kroner på disse spillene.

  Kilde: Lotteritilsynet

- Det finnes ingen enkel løsning, men ved å rette søkelyset på tematikken håper jeg på økt fokus. Avhengighet er avhengighet, og ofte som pårørende kunne jeg oppleve at andre bagatelliserte situasjonen. At man ikke forstår hvor alvorlig problemet egentlig er.

- Løft problematikken

32-åringen understreker at også dem som spiller har et ansvar. Samtidig peker Bolsø på det hun mener er åpenbare hull, der familien selv måtte kjempe for å få den støtten og hjelpen de hadde behov for.

- Vi møtte mange flotte behandlere som gjorde det de kunne. Blå Kors var helt fantastiske. Ut fra personlige erfaringer, så jeg imidlertid at det er behov for økt kompetanse. Et minstekrav bør være at fastleger kjenner til problematikken, slik at dem som strever blir møtt med forståelse og seriøsitet. Spillavhengighet må løftes innad i helsevesenet.

Foruten rusbehandling, tilbyr Blå Kors skreddersydd behandling til spilleavhengige. Organisasjonen samarbeider med arbeidsgiver, fastlege og NAV, og tilbyr egne behandlingstilbud for pårørende.

- Ventelister

Kjetil Haga, generalsekretær i Blå Kors, informerer at de har opplevd en økende pågang fra mennesker med spillavhengighet og deres pårørende.

- 2018 var det første året der vi opplevde at det ble henvist flere pasienter for spilleproblemer enn for rusproblemer ved vår poliklinikk i Oslo. I 2018 ble det utført 2459 konsultasjoner ved Blå Kors Poliklinikk i Oslo vedrørende spilleproblematikk. Vi har for tida ventelister ved denne poliklinikken.

2018 var det første året der vi opplevde at det ble henvist flere pasienter for spilleproblemer enn for rusproblemer ved vår poliklinikk i Oslo. Kjetil Haga, generalsekretær i Blå Kors

- Hva er den største utfordringen knyttet til spillavhengighet i dagens samfunn slik dere ser det?

- Den største utfordringen ved spilleavhengighet er at det ødelegger unge mennesker og familiers økonomi og framtid. Den aggressive reklamen og store tilgjengeligheten skaper problemer for veldig mange.

Samtidig opplever Haga at norske myndigheter tar spillavhengighet på alvor.

- Dette er et fagfelt og en pasientgruppe som er relativt ny. Det betyr at man vil trenge enda mer fokus på dette feltet i åra framover, innenfor forskning, behandlingsformer, holdningsskapende arbeid og samfunnsdebatter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer