Henning Solberg

Gården på tvangssalg

- Vi jobber for å finne en løsning, sier Henning Solbergs advokat etter at familiegården ble lagt ut for tvangssalg lørdag.

PRESSES: Den tidligere rallykjøreren Henning Solberg fra et tidligere rettsmøte der han ble begjært konkurs i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PRESSES: Den tidligere rallykjøreren Henning Solberg fra et tidligere rettsmøte der han ble begjært konkurs i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landbrukseiendommen på 419 dekar og et hovedhus på 207 kvadratmeter ble lagt ut på Finn lørdag til 12 millioner kroner.

Gården ble besluttet tvangssolgt av Follo og Nordre Østfold tingrett i november 2022 etter krav fra Askim & Spydeberg Sparebank.

Saken ble først omtalt av Smaalenenes Avis, som kan fortelle at også Sparebank 1 SMN har begjært tvangssalg av eiendommen.

Jobber for løsning

- Det må du nesten snakke med advokaten min om, sier Henning Solberg på spørsmål fra Børsen om en kommentar til saken.

Advokat Hans Kristian Skarpholt bekrefter at han representerer den tidligere rallykjøreren og at han uttaler seg på Solbergs vegne.

LØSNING: Advokat Hans Kristian Skarpholt med sin klient Henning Solberg under rettsmøte i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LØSNING: Advokat Hans Kristian Skarpholt med sin klient Henning Solberg under rettsmøte i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vi jobber for at denne eiendommen ikke skal bli tvangssolgt. Vi syns vi har en konstruktiv dialog med sparebanken, med tanke på å finne en ordning, sier Skarpholt til Børsen.

Begrensninger på eiendommen

Eiendomsmegler Tosif Shahzda Razzak i DNB Eiendom la ut annonsen på Finn lørdag.

- Det er høyere interesse for denne eiendommen enn det som er vanlig for en ordinær bolig, men lavere enn det jeg ville forventet i et normalt marked. Vi pleier å ha noe høyere interesse for landbrukseiendommer av tilsvarende type, men så er det jo både konsesjonsplikt og en odel på gården som ikke er fraskrevet, sier Razzak til Børsen.

Solbergs advokat Hans Kristian Skarpholt sier at odelsretten ligger hos Henning Solbergs barn.

- Det kan bli aktuelt å innløse denne, men vi håper ikke det blir nødvendig, sier Skapholt til Børsen.

- Stor belastning

Skarpholt understreker at det er en tung sak for Henning Solberg.

- Dette er naturlig nok en veldig stor belastning for ham og for hele familien. Både hans foreldre, barn og ektefelle føler på dette. Så vi jobber for å finne en løsning, framholder Skarpholt.

RALLY: Henning Solberg fra glansdagene som rallykjører. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
RALLY: Henning Solberg fra glansdagene som rallykjører. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

Advokaten framholder at både konsesjonsplikten og odelsretten som hviler over gården er begrensninger som i utgangspunktet vil kunne trekke en salgssum ned.

- Hele lokalmiljøet ønsker å beholde familien Solberg, så han kjenner på en god støtte fra nabolaget, sier Skarpholt.

Garasje og verksted

Ifølge annonsen består arealene av 241 dekar fulldyrket jord, 4,7 dekar er innmarksbeite, mens 144 dekar er produktiv skog.

«Eiendommen består av tun, jordbruksarealer og skog, pent beliggende på et høydedrag cirka 7 kilometer fra Spydeberg sentrum», heter det i annonsen.

I tillegg til våningshuset på 207 kvadratmeter, inneholder gården et verksted på 427 kvadratmeter, garasje og redskapshus på 854 kvadratmeter, samt to lysthus og en lekestue.

Flere pant

Smaalenenes Avis skriver at Askim & Spydeberg Sparebank har registrert flere pant på eiendommen, nærmere bestemt ett på 3,5 millioner kroner fra 2004, ett på 2 millioner kroner fra 2007 og ett på 10 millioner kroner fra 2016.

Ifølge Finn-annonsen er det planlagt visning 21. september.

- Normalt kommer det kanskje 40-50 interessenter på en visning av denne type eiendommer, som vi kanskje har ett av i året. Vi ligger ikke helt der ennå, men det kan jo tenkes at dette er såpass ferskt at ikke alle har fått dette med seg ennå, sier DNB-megler Razzak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer