Hetty Green ble kalt «Heksa på Wall Street»:

Gjerrigheten kostet sønnen beinet

Hetty Green var fryktet av selv de mektigste finansfyrster. Samtidig minnet hun mer om en stinkende uteligger enn om verdens rikeste kvinne.

MEKTIG: Ved det forrige århundreskiftet ble Hetty Green kjent som «Heksa på Wall Street», en finanshandler som fylte selv den mest arrogante mann med gudsfrykt. Foto: AP/NTB
MEKTIG: Ved det forrige århundreskiftet ble Hetty Green kjent som «Heksa på Wall Street», en finanshandler som fylte selv den mest arrogante mann med gudsfrykt. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et tidspunkt var en gammel, loslitt kjole det eneste klesplagget Henrietta Howland «Hetty» Green eide. Den svarte kjolen hadde fått et eiendommelig grønnskjær, og hun vasket den aldri av redsel for at den kunne gå i stykker. Det eneste hun hadde til å beskytte seg mot vær og vind, var et billig sjal eller en paraply som var i like elendig forfatning som kjolen.

Dette skyldtes imidlertid ikke at hun ikke hadde råd til å unne seg noe nytt og bedre. For mens den vanlige amerikaners årsinntekt på et tidspunkt var på 490 dollar, tjente Hetty Green nærmere sju millioner dollar i året.

- Bare fordi jeg kler meg enkelt og ikke bruker en formue på kjolene mine, så sier de at jeg er grinete eller gal, kommenterte hun.

Greens formue stammet fra 1800-tallets hvalfangst, og hennes imponerende evner som finanshandler gjorde henne til den rikeste kvinnen i sin samtid. Samtidig brukte Green aldri en cent med mindre det var tvingende nødvendig.

Snart ble hun i like stor grad kjent - og beryktet - for sin enorme formue som for sin grenseløse gjerrighet.

Fra skuffelse til øyesten

Historien om Hetty Green startet en iskald vinterdag i 1835 i New Bedford i Massachusetts. 21. november kom det et pikebarn til verden som nyeste medlem av byens rikeste hvalfangerfamilie. Howland Robinson var kvekere, og jenta fikk navnet Henrietta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.