Luksusmegleren om: «Nei-kunder», tabber og opprivende skilsmisser

Han eide null og niks. Nå ringer kongelige, kjendiser og finanstopper Torbjørn Ek når de trenger ny lekegrind.

MILLIARDMANNEN: Eiendomsmegler og advokat Torbjørn Ek (63) har solgt boliger for flere milliarder kroner. Selv beskriver han sitt eget karriereløp som en «klassereise». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MILLIARDMANNEN: Eiendomsmegler og advokat Torbjørn Ek (63) har solgt boliger for flere milliarder kroner. Selv beskriver han sitt eget karriereløp som en «klassereise». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Du kan ikke se deg over skulderen og tro at du skal leve på det du har gjort. Du er nødt til å være bedre enn du var i går. Hvis ikke er du ute, sier luksusmegler og advokat Torbjørn Ek (63) til Dagbladet.

Han har åpen invitasjon til en verden de færreste har tilgang på. Når landets rikeste jakter ny lekegrind, står Torbjørn Ek ofte i sufflørkassa. Bak brilleglasset hviler 30 års erfaring. Han er i besittelse av et omfattende nettverk og et høyt bevoktet album fra innsida av Norges mest eksklusive eiendommer.

Herskapsvillaer med spesialdesignede bomberom. Vinkjellere proppfull av verdens edleste dråper. Penthouse-leiligheter med svimlende utsikter. Du kan banne på at Ek har sett det meste. Det vil han aldri fortelle pressen.

- Kundene mine vektlegger diskresjon, sier han og smiler.

VELKLEDD: Når penger skifter hender i det øvre sjiktet av eiendomsmarkedet, er Torbjørn Ek gjerne involvert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VELKLEDD: Når penger skifter hender i det øvre sjiktet av eiendomsmarkedet, er Torbjørn Ek gjerne involvert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Klassereise

I løpet av de siste 20 åra har 63-åringens selskap solgt nærmere 4000 boliger til anslått verdi på 30 milliarder kroner. Da Ek - hvis far var ingeniør og pastor - forlot hjemstedet Rjukan for seinere å operere i indrefileten på Oslo vest, sto han på «bar bakke».

Torbjørn Ek

  • Født 14. oktober 1956, fra Rjukan i Telemark.
  • Eier og driver meglerfirmaet AdvokatEk som ble opprettet i 1996.
  • Har bakgrunn fra Skattevesenet, Obos, ABC Bank, Sparebanken NOR, Advokatforeningens eiendomsmeglingsgruppe og Eiendom Norge.
  • Er gift, og har to voksne døtre.

- Det har vært en klassereise. Jeg eide null og niks, kjente ingen i Oslo, og skulle konkurrere mot de største og mest etablerte meglerhusene. Jeg prøvde å tenke nytt innen markedsføring, og det slo an. Da var det bare å bygge, bygge, bygge. Jeg var sta som et esel.

Han hadde riktignok noen år på baken. I ung alder ble Norsk Hydro - hjørnestensbedriften på Rjukan - ett av hans første møter med arbeidslivet. Så, i oljealderens spede begynnelse, begynte Ek på jussutdanning i hovedstaden.

- Jeg tok petroleumsrett som spesialfag. Etter endt studie, kunne jeg fått jobb i Stavanger eller Bergen. Men det fungerte dårlig. Jeg hadde kjæreste i Oslo.

- Så du valgte det bort på grunn av kjæresten?

- Ja. Og så synes jeg de var litt fisefine. Jeg skal ikke nevne navn ...

Ek snur:

- Eller, jo, jeg var på intervju ute på Norsk Hydro, som jeg hadde en god relasjon til hjemmefra. Men der var det kelnere med hvite ...

Han avbryter seg selv.

- Nei. Det fristet ikke. Men det var kjæresten som trakk mest.

- Hvor er hun i dag?

- Det vet jeg ikke. Det er tre koner siden.

GRUNN TIL Å SMILE: De siste 20 åra har Torbjørn Eks selskap solgt nærmere 4000 boliger til anslått verdi på 30 milliarder kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRUNN TIL Å SMILE: De siste 20 åra har Torbjørn Eks selskap solgt nærmere 4000 boliger til anslått verdi på 30 milliarder kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Avslo millionavtale

Ek hadde som mål å infiltrere gullpolerte postkoder på Oslo vest. Så sikret han seg kontorer på «prime location» ved Rådhusplassen - i Pan Ams gamle lokaler. Året var 1996. Han sto alene, men gikk til innkjøp av åtte pulter, som ble smykket med «litt papirark her og der».

- Så inviterte jeg 250 gjester til åpning. I starten var det nok mange som tenkte: «Hva i all verden er det denne mannen driver med?». Det er fake it till you make it.

Sakte, men sikkert begynte oppdragene å tikke inn. Tomme kontorpulter ble fylt med sultne meglere. Det eneste kriteriet var å være tro mot konseptet.

Så kom det telefon fra en av hovedstadens dyreste adresser.

- Jeg husker at jeg fikk en forespørsel om selge en villa i Solveien (bydel Nordstrand, journ.anm.) til 20 millioner. Da sa jeg nei takk. Begrunnelse: Dette kan jeg ikke. Jeg har spesialisert meg på et annet område, og det er der jeg skal selge. Den gang hadde jeg knapt nok penger til lønninger engang.

OVERDÅDIG: Noen unner hundene sine litt ekstra. Og litt mer. Vis mer

Han smiler.

- De blir helt himmelfalne. Du får kred når du sier nei, med den begrunnelsen. Å være tro til konseptet og tro til verdiene har alt å si. Jeg har tjent mer på å si nei enn å si ja opp gjennom.

- Hvilke kunder er det du takker nei til i dag?

- De jeg ikke liker.

Ek framstår uaffektert. Som om han venter på et nytt spørsmål.

- Jeg tuller ikke nå.

- Å jobbe med mennesker som du ikke har kjemi med, betyr trøbbel. Det er slitsomt og vanskelig. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt det: «Jeg må ikke selge for deg. Skal vi kanskje avslutte dette her nå?».

BESTEMT: Torbjørn Ek er tydelig på hvilke kunder han ikke ønsker å samarbeide med. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESTEMT: Torbjørn Ek er tydelig på hvilke kunder han ikke ønsker å samarbeide med. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kastet inn håndkleet

For skilsmisser har ikke bare vært forbeholdt Eks privatliv. I 2014 satset tv-kjendis og luksusmegler Fredrik Eklund med brask og bram i Norge. På stjernelaget var blant andre Torbjørn Ek. Bare ett år etter lanseringa, var champagnefesten over.

Skyhøye lønninger og få oppdrag skal ha vært medvirkende årsaker til at Eklund valgte å trekke ut stikkontakten.

- I den perioden leide jeg meg selv ut. Vi hadde det veldig moro i ett års tid, til Fredrik dessverre kastet inn håndkleet. Jeg tror det var for lite kontroll. Selskapet tjente ikke penger det første året, og da ville han ikke ha «negativ enerhui», sier Ek på svorsk.

- Hva synes du om den avgjørelsen?

- Jeg synes det var synd. Det handler om langsiktighet. Jeg tror absolutt at konseptet hadde livets rett, og at det var et friskt pust i bransjen.

Opprivende partnerbrudd

Ek lot seg ikke tynge av champagnefestens bakrus. I stedet pakket han sammen, og tok med seg fire utvalgte meglerene over til egne lokaler. Der var de operative etter to dager.

- En av dem var eiendomsmegler Hans Houeland?

- Det vil jeg egentlig ikke si så innmari mye om. Det er en historie jeg veldig gjerne ville vært foruten.

Etter Eklund-konkursen, satset meglerduoen sammen for fullt. De var et velsmurt maskineri og millionene rant inn. Så - i 2017 - skjer det noe. Norske finansspalter kunne melde om en opprivende skilsmisse, etter store uenigheter på bakrommet.

BRØT MED PARTNEREN: Torbjørn Ek ønsker ikke å si stort om bakgrunnen for det brutte samarbeidet med en av hans da nærmeste kolleger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRØT MED PARTNEREN: Torbjørn Ek ønsker ikke å si stort om bakgrunnen for det brutte samarbeidet med en av hans da nærmeste kolleger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ek ønsker ikke å gå i detalj.

- Jeg trodde vi skulle få det til, men det gjorde vi ikke. Personutfordringene ble for store. Jeg burde sett utfordringene tidligere, konstaterer han.

- Skal bevare nattesøvnen

Videre fulgte en turbulent periode og negative årsresultater i selskapet. Det ble straffen for illojalitet mot eget konsept.

- Vi måtte se oss tilbake. Rendyrke den gamle profilen. Nå er vi en liten og dedikert gruppe på fire personer. Tre på megling, én på grafisk design.

I fjor omsatte selskapet for 9,4 millioner kroner. Et byks på nær tre millioner fra 2017. Kanskje aller viktigst var tallene en indikasjon på at bedriften igjen er på rett spor.

- Jeg kommer aldri til å bli søkkrik på dette. Felles for oss er at vi skal ha det gøy, vi skal tjene penger, og så skal vi sove godt om natta.

- Hva er den største tabben din løpet av karrieren?

SER FRAMOVER: Torbjørn Ek har ingen planer om å pensjonere seg med det første. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SER FRAMOVER: Torbjørn Ek har ingen planer om å pensjonere seg med det første. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det spørs hvordan man ser på det. Rent økonomisk, er nok den største «tabben» å avvise frierier til butikken. Vi har vært forsøkt kjøpt opp et par ganger. Jeg har i ettertid sett at det ville vært en økonomisk suksess, forteller Ek, uten å ville utdype hvilke virksomheter det gjelder.

- Hvorfor takket du nei?

- Da hadde jeg vært en del av et stort system, og løpt på en tredemølle jeg overhodet ikke ønsket å løpe på. Jeg har sagt nei, og skyldt på at jeg skulle ha mer penger. Sannheten er nok at jeg uansett aldri ville solgt. Hva skulle jeg gjort da? Jeg har jo trucksertifikat, så kanskje jeg kunne drevet med det, sier han og ler.

Ek kan aldri skru av telefonen. Med jobben kommer en uformell kontrakt om å være tilgjengelig «døgnet rundt». Det har også familien fått erfare.

- Jeg har to døtre på 32 og 29 år. Jeg husker at jeg spurte dem hva de ville bli, og svaret var: «I alle fall ikke megler». Når vi spiser middag sammen, lar jeg telefonen ligge, men i 99,9 prosent av tilfellene må jeg ta den. Du er helt avhengig av en familie som skjønner funksjonen din. Det er jeg heldig som har.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer