Ugland:

Milliardærens arvegrep: - En byrde

Rederarving Knut Ugland (37) har allerede skrevet to testament. En ting er sikkert: Barna skal ikke arve for tidlig.

BRUKER EGEN ERFARING: Rederarving, milliardær og eier av Ugland Rederi, Knut Tønnevold Ugland (37), mener han har sluppet enklere unna medienes søkelys enn visse andre norske milliardærarvinger. Det er en lærdom han tar med seg overfor egne barn. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
BRUKER EGEN ERFARING: Rederarving, milliardær og eier av Ugland Rederi, Knut Tønnevold Ugland (37), mener han har sluppet enklere unna medienes søkelys enn visse andre norske milliardærarvinger. Det er en lærdom han tar med seg overfor egne barn. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er ikke noe poeng å gi arven for tidlig. Det blir en byrde, det. Du får et helt annet liv.

Knut Nikolai Tønnevold Ugland var selv 23 år da han styrtet inn på landets avisforsider med et brak. Den da ukjente milliardæren fra Grimstad hadde arvet verdiene fra shippingselskapet Ugland Rederi, etter at morfaren Johan Jørgen Ugland døde i 2010.

Det ga ham brått en solid plassering på skattelistene over Norges rikeste under 30 år. Først i oktober 2021 fikk barnebarnet full råderett over verdiene som fram til da hadde blitt styrt av et forvaltningsråd.

«Fullverdig» toppsjef ble han riktignok ved årsskiftet, da han trådte inn som styreleder.

- Jeg byttet rolle med Jørgen Lund, som har vært styreformann siden morfar gikk bort. Det er først nå man virkelig kan føle på hvordan det blir, fortsetter Ugland.

Om formuen: - Vanskelig

Arven fra bestefaren sørget for å knytte store verdier til 37-åringens navn. Ifølge Kapital har Ugland en personlig formue på 4,8 milliarder norske kroner.

- Jeg har liksom ikke et forhold til det tallet.

Han følger opp:

- Det blir på en måte noe du representerer. Sånne summer er like vanskelig å forholde seg til for meg, som for en som ikke har slike tall tilknyttet seg, framholder han.

- Gått under radaren

Ugland lever vanligvis et tilbaketrukket liv i Grimstad, der han siden 2017 har vært sammen Mari Helene Aas Ugland - niesen til den tidligere kraftmilliardæren Einar Aas. Paret har to barn sammen på henholdsvis 1 og 3 år.

- Jeg er veldig glad for at jeg har - og fortsatt får - leve et ganske nøytralt liv. Jeg har likt å kunne gå under radaren.

I motsetning til milliardærarvinger som Katharina og Alexandra Andresen, eller Gustav Magnar Witzøe, har Uglands ansikt vært langt mindre eksponert i norsk offentlighet.

TOPPSJEF: Knut Ugland (37) lever et tilbaketrukket liv i Grimstad, sammen med kone og to barn. Ved nyttår gikk han også inn som styreleder i rederiet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
TOPPSJEF: Knut Ugland (37) lever et tilbaketrukket liv i Grimstad, sammen med kone og to barn. Ved nyttår gikk han også inn som styreleder i rederiet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer

Ubestemt arve-spørsmål

De to førstnevnte ble verdens yngste dollarmilliardærer da deres far, Johan H. Andresen, ga dem 42,5 prosent hver av Ferd-konsernet i 2007. Det erkjente nylig Ferd-sjefen at han angrer på - når han ser hvor stor oppmerksomhet dette ga.

- Hvis barna skal få utvikle seg stille og rolig, så må du ikke overføre verdier til dem for tidlig, sier Ugland og fortsetter:

- Andresen-søstrene dukket jo opp i Forbes i veldig ung alder. Da er du plutselig veldig kjent. Jeg opplevde aldri samme trykk, fordi selve verdiene kom seinere i livet.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

- Har du selv tatt et standpunkt på når dine barn eventuelt skal arve?

- Nei. Jeg vet jo ikke hvem eller om noen av dem er interessert. Eller hva de vil drive med. Det er ikke vits å overføre noe før de … Det er jo ikke sikkert de vil overta. Det må man ta etter hvert som de blir litt større.

- Måtte oppdatere testamentet

Med formuen følger riktignok enkelte forpliktelser. I en alder av 37 har Ugland allerede skrevet to testament.

- Det var før, og etter jeg fikk barn. Jeg hadde et midlertidig testament og måtte oppdatere det da jeg fikk barn.

I et intervju for to år siden uttalte Ugland at «jeg alltid kommer til å være usikker på om jeg er god nok». Selv drømte han om et liv som bonde. Så fikk han milliardarven i fanget.

- Hva har vært mest krevende?

- Jeg synes det har vært veldig lite krevende, sånn egentlig. Jeg har fått god tid til å vokse inn i rollen. Jeg har fått lov til å utvikle meg og få erfaring.

Forstår Røkke-flytting

Ugland Rederi leverte historisk godt resultat i siste regnskapsår i 2022. Resultatet før skatt endte på 384 millioner kroner. Det er en oppgang fra 258 millioner kroner fra 2021.

- Mange med store formuer har flyttet til Sveits de siste åra. Du har ikke - hvorfor?

- Vi trives veldig godt i Grimstad. Så har vi bygget et nytt fjøs som vi er veldig stolte av. Vi har røtter der vi er, og synes det er vanskelig å dra fra det.

Grimstad-mannen erkjenner likevel at han har stor forståelse for adresseendringene til Kjell Inge Røkke og co.

- Ja, absolutt. I aller høyeste grad.

Kritisk til skattenivå

- Har du et anstrengt forhold til hva du betaler i skatt?

- Nei, jeg har ikke det. Så klart skulle vi gjerne betalt litt mindre skatt og i stedet brukt pengene til å investere i bedriften. I hvert fall når man må ta utbytteskatt på nær 40 prosent. Det er helt ekstremt.

Det er ikke til å stikke under stol at rederiskatten, som sikrer norske rederier skattefritak for skipsfartsinntekter, er gunstig for virksomheten.

- Vi har en portefølje med selskaper som gjør at vi har gode vilkår i shipping. Så har vi dårlige vilkår med formuesskatt og arbeidende kapital, blant annet. Men totalt sett takler vi skattetrykket som vi har.

Han skyter inn:

- Men det er klart, hadde vi ikke hatt rederiskatteordningen i disse åra hvor shipping har gått bra, så … Jeg skal ikke si at jeg hadde flyttet, men det hadde vært alvorlig med tanke på formues- og utbytteskatten som har økt.

- Så du utelukker flytting?

- Man vet aldri hva framtida bringer, men sånn som det er nå, så er det utelukket, ja.