Kaja Kallas:

Raser etter ektemann-avsløring: - Heksejakt

Det blåser fremdeles friskt rundt Estlands statsminister Kaja Kallas. Nå setter hun ned foten.

SLÅR TILBAKE: Avsløringen om statsminister Kaja Kallas' ektemann har slått ned som ei bombe i Estland. Nå har hun fått nok av kritikken. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB
SLÅR TILBAKE: Avsløringen om statsminister Kaja Kallas' ektemann har slått ned som ei bombe i Estland. Nå har hun fått nok av kritikken. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Estlands statsminister Kaja Kallas står i en dyp tillitskrise etter avsløringen om at ektemannen Arvo Hallik har hatt økonomiske bånd til Russland under krigen i Ukraina.

Som en høylytt Putin-kritiker og en av Ukrainas mest trofaste støttespillere utad, har skandalen mildt sagt satt statsministeren i et lite flatterende lys.

Siden avsløringen i august har Kallas måttet tåle gjentatte kraftsalver fra kritikerne. Nå har hun fått nok.

- Dette er en heksejakt fra opposisjonen, tordner Kallas overfor The Guardian.

- Skammelig

Estlands president, Alar Karis, er blant dem som har hudflettet Kallas' håndtering og mener hun «setter hele landet i et dårlig lys».

Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu har omtalt saken som «skammelig». Mart Helme, som er en frontfigur i nasjonalistpartiet Ekre, har gått enda lenger og krevd at Kallas går av.

VENTER: Estlands statsminister Kaja Kallas blir rådvill når Boris Johnson uventet bryter en lang tradisjon. Video: Reuters Vis mer

Selv har statsministeren avfeid kritikken og forklart at hun ikke hadde kjennskap til ektemannens forretningsvirksomhet i Russland. Hun hevder også at angrepene fra politisk hold er en avledning, og presiserer at hun ikke har noen intensjon om å gå av som statsminister.

- Det er en unnskyldning for å kaste bort tid i parlamentet og hindre vår progressive agenda, sier Kallas til avisa.

Trakk seg

Det var i august at estiske medier avslørte at hennes ektemann, Arvo Hallik, eide en eierandel i et logistikkselskap som fortsatte å gjøre forretninger i Russland etter at krigen brøt ut.

TOK GREP: Ektemannen til Kaja Kallas, Arvo Hallik, frasa seg alle roller i Stark etter avsløringen. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB
TOK GREP: Ektemannen til Kaja Kallas, Arvo Hallik, frasa seg alle roller i Stark etter avsløringen. Foto: AP / Pavel Golovkin / NTB Vis mer

Hennes ektemann valgte innledningsvis ikke å kommentere saken. Kort tid etter at avsløringen slo ned som ei bombe, snudde Hallik og tok sin kone i forsvar.

- I lys av mediedekningen som har kommet fram, forstår jeg at mine forretningsaktiviteter, aksjeinteresser og arbeid i Stark Logistics, et selskap som har utført transporttjenester fra Estland til Russland for vår klient AS Metaprint, har reist spørsmål - som uavhengig av svarene - vil påvirke min kones arbeid, skrev Hallik i en uttalelse, gjengitt av ERR.

Hallik la seg deretter flat og beklaget skaden saken har påført kona. Han bekreftet også at han hadde bestemt seg for å selge sin andel på 24 prosent i Stark Logistics og trekke seg tilbake fra selskapet.

- Jeg forsikrer alle om at kona mi var uvitende om mine forretningsaktiviteter, framholdt han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer