Hvert år publiserer finansnettstedet Kapital ei liste over Norges 400. rikeste. I år har rederiarvingen Helen Juell (76) med en formue som er anslått til 2,1 milliarder kroner, seilt opp til en 203. plass.
- Det er feil. Her tror jeg nok noen i Kapital må ha bommet veldig, for dette kjenner jeg meg ikke igjen i.
Det sier Juell til Tønsbergs Blad, som først omtalte saken.
Kapital sier på sin side at tallene de har kommet fram til, må oppfattes familieformuer og ikke personlige formuer.

Dukket opp i Oslo
- Feilinformasjon
76-åringen benekter ikke at hun hører til på rikinglista, men hun hevder at formuetallet er feilaktig.
Ifølge Kapital skal Juell ha økt formuen sin med 550 millioner kroner fra fjoråret. Følgelig klatret hun 99 plasser opp på lista, og regnes nå som Norges 25. rikeste kvinne.
Til Dagbladet Børsen sier hun at dette dreier seg om feilinformasjon. Videre henviser hun til sine uttalelser til TB.
- Jeg vil helst slippe overskrifter om at jeg er milliardær. For det er jeg ikke. Et godt stykke unna, faktisk, framholder Juell.

Finanstoppens skjulte London-luksus
I 2022 hadde hun en inntekt på 1 219 586 kroner, ifølge skattelistene. Hun var samtidig oppført med en formue på 93 718 076 kroner.
Ifølge søketjenesten Proff.no har Juell fire roller i norsk næringsliv.
Hun er blant annet styreleder i sitt eget investeringsselskap Snotra AS, styremedlem i Nøtterøy hagelag og varamedlem i sameiet Trosterudveien 13C og D.

Vil kvitte seg med luksusyacht
- Kontroll og ikke formalia
I en egen artikkel redegjør Kapitals redaksjon for metodene og grunnlaget de har brukt i sine beregninger. Dette viser hvorfor rikingene på 400-lista har en samlet faktisk formue som er seks ganger så høy som den skattemyndighetene opererer med.
- Hovedregelen er at vi følger kontroll og ikke formalia, forklarer Kapital-journalist Tonje Tellefsen til Dagbladet.
Hun påpeker at tallene deres derfor må oppfattes som familieformuer, og ikke personlige formuer.
- Mange av landets rikeste har formelt sett gitt bort store deler av formuen til barna i form av forskudd på arv. Likevel er det den eldre generasjon som dominerer på listen, ettersom disse ofte fortsatt sitter på makten gjennom stemmerike A-aksjer, sier Tellefsen.

Snart foreldet: - Terskelen er høy
Står midt i familiefeid
Juell er tilknyttet familiefirmaet Wilh. Wilhelmsen, som i mange år var Norges største skipsrederi. Sammen med sine tre søsken skal hun i 1978 ha overtatt familieaksjene etter faren. Broren Morten Wilhelm Wilhelmsen ble seinere direktør i firmaet.
- Etter at Morten Wilhelm Wilhelmsen gikk bort i 2020, tok Thomas Wilhelmsen over kontrollen i Wilhelmsen-konsernet. Ny informasjon viser imidlertid at også andre deler av slekten har betydelige verdier i rederiet, skriver Kapital i sin redegjørselse.
De siste åra har selskapet Wilh. Wilhelmsen sett en sterk børsoppgang, noe som resulterer i formueøkninger.
I slutten av 2020 brøt det ut en offentlig familiekonflikt. Flertallet av eierne i familieselskapene er misfornøyde med styringsstrukturen slik den fungerer i dag, og flere slektninger har måttet møte i retten.
Finansavisen skrev tidligere i år at det fortsatt er steile fronter i konflikten.