Refses: - Fortjeneste på 2400 prosent!

Oslo Ap går i strupen på Høyre og partiets «rikes onkler». - Tydelig at Oslo Ap er desperate i valgkampinnspurten, kontrer Høyres generalsekretær.

RAUSE PENGEGAVER: Milliardærene Petter Neslein og Christian Ringnes er blant de største giverne til Oslo Høyre. Ifølge Kapital har eiendomsbaronene henholdsvis 6,5 og 6,8 milliarder i estimert formue. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB
RAUSE PENGEGAVER: Milliardærene Petter Neslein og Christian Ringnes er blant de største giverne til Oslo Høyre. Ifølge Kapital har eiendomsbaronene henholdsvis 6,5 og 6,8 milliarder i estimert formue. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er Høyres rike onkler som vil tjene de store pengene på Oslo Høyres skattepolitikk, tordner leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, overfor Børsen.

Ap-toppen tar nå et kraftig oppgjør med Høyre og beskylder partiet for å svartmale den omstridte eiendomsskatten i Oslo. Mens Ap går til valg på å bevare skattesatsen, ønsker Høyre å skrote en ordning de mener er «usosial og urettferdig».

- Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg kan være mer ærlig om hvem sin kake det er han meler.

Jacobsen mener det egentlig handler om «Høyres rike onkler».

- Innsyn i partienes valgkampfinansiering viser at Oslo Høyre nå har mottatt over to millioner kroner fra noen av byens aller rikeste, sier han.

- Fortjeneste på 2400 prosent

Milliardærene Christian Ringnes og Petter Neslein utgjør de største giverne til Oslo Høyre. Jacobsen har regnet på hvor mye Eiendomsspar og Pecunia vil få i skattekutt dersom Høyre vinner årets lokalvalg.

Ifølge utregningene, som Børsen har ettergått, vil eiendomsinvestorer som Ringnes få en himmelhøy avkastning ved et maktskifte.

Selskapet Eiendomsspar, der Ringnes er hovedaksjonær og daglig leder, ga nylig Oslo Høyre et valgkampbidrag på 750 000 kroner. Det samme gjorde Neslein gjennom selskapet Pecunia AS, hvor han er eier og styreleder, ifølge partifinanisiering.no.

OVERRASKELSESFEST: Tirsdag kveld var det duket for en spektakulær feiring av hotellkongen Petter Stordalen. Av hans mangeårige venn Christian Ringnes, får Stordalen en gave som kan smake. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- Eiendomsspar betaler om lag 18 millioner kroner i eiendomsskatt i året, fordelt på 42 fulleide underselskaper. Dersom Oslo Høyre vinner valget og fjerner eiendomsskatten, vil Eiendomsspar få en fortjeneste på over 2400 prosent!

- Sånn sett kan du si at Ringnes egentlig er gnien.

Jacobsen viser videre til Pecunia AS og Petter Neslein som betaler i overkant av 7,6 millioner kroner i eiendomsskatt i Oslo 2023. Da er det tatt utgangspunkt i ti fulleide underselskaper.

- Det betyr at Pecunia kan gange investeringen sin i Oslo Høyre med 1000 prosent dersom Raymond blir bytta ut. En 750 000 kroners investering vil gi dem 7,6 millioner i økt profitt fra fjernet eiendomsskatt.

- Skal treffe de rikeste

Jacobsen illustrerer sitt poeng ved å ta utgangspunkt i Karl Johans gate 33. Eiendommen er for mange bedre kjent som Magnusgården, og ble kjøpt av Eiendomsspar for flere hundre millioner kroner i 2014.

UMUSIKALSK: Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, utenfor Magnusgården. Bygården ble kjøpt av Christian Ringnes i 2014 for 460 millioner kroner. - Bare for denne ene gården betaler selskapet hans 950 000 kroner i eiendomsskatt i året, sier Jacobsen. Foto: Oslo Ap
UMUSIKALSK: Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, utenfor Magnusgården. Bygården ble kjøpt av Christian Ringnes i 2014 for 460 millioner kroner. - Bare for denne ene gården betaler selskapet hans 950 000 kroner i eiendomsskatt i året, sier Jacobsen. Foto: Oslo Ap Vis mer

- Her har Ringnes blant annet en bilforretning som leietaker, og bare for denne ene gården betaler selskapet hans 950 000 kroner i eiendomsskatt i året. Fortjenesten for Ringnes og andre rike onkler er potensielt enorm om Høyre vinner valget og skroter skatten.

Selv understreker Jacobsen at Oslo Ap er «garantisten for en moderat eiendomsskatt som først og fremst treffer byens aller rikeste».

- Vi vil ikke øke nåværende satser på eiendomsskatten på folkets boliger.

- Hvordan kan du garantere dette?

- Det er det ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved. Den modellen ligger fast og det er det vi går til valg på.

- Tjener ikke penger

Høyre er ikke det eneste partiet som mottar rause pengedonasjoner. Blant annet har Oslo Ap mottatt over 900 000 kroner fra Fagforbundet i 2023.

- Dere kritiserer Høyre for å motta gaver fra «rike onkler». Ap får på sin side store bidrag fra fagbevegelsen. Hvordan kan velgerne være sikre på at det ikke gir uheldige bindinger?

- Fagforbundet tjener ikke penger på at Ap fortsetter å styre i Oslo. Det er ingen økonomiske overføringer fra kommunen til Fagforbundet dersom vi vinner valget. Det vil i stedet bety at en hjelpepleier får 100 000 mer i lønn som følge av at kommunen overtar et sykehus som tidligere var privatisert.

- Ap som er svar skyldig

Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug fnyser av kritikken.

- Det er tydelig at Oslo Ap er desperate i valgkampinnspurten, sier Skaug til Børsen og kommer med følgende lovnad:

- Høyre har styrt Oslo uten eiendomsskatt i tiår, så det kan neppe komme som en overraskelse på noen at vi ønsker å fjerne den dersom vi vinner valget på mandag.

Skaug retter deretter kraftig skyts i retning Ap.

- Jeg skjønner godt at Ap ønsker å dreie oppmerksomheten bort fra sine egne løftebrudd om eiendomsskatten. Raymond Johansen lovte i 2015 at ingen i OBOS-leilighet skulle betale eiendomsskatt, nå betaler 20 000 mennesker i OBOS-leilighet eiendomsskatt. Samtidig nekter Oslo Ap å svare på hvor mye de vil øke eiendomsskatten i neste periode. Her er det de som er svar skyldig.

Ringnes: - Til å leve med

Børsen har stilt Christian Ringnes spørsmål om kritikken fra Ap og hvordan han stiller seg til eiendomsskatten. I en uttalelse på e-post skriver han «at Eiendomsspar har gitt bidrag til både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet».

- Det gjør vi fordi vi mener de fører en bedre politikk på trygghet, barnehage, skole, eldreomsorg, boligbygging, infrastruktur, vedlikehold og næringsvennlighet. Med andre ord alt det som skal til for at Oslo skal fungere best mulig for innbyggerne og derfor for oss som gårdeiere.

Ringnes understreker at eiendomsskatten «bare er et lite spørsmål i dette».

- I de fleste tilfeller er det våre leietakere som betaler eiendomsskatten i våre bygg, så for Eiendomsspar selv er den til å leve med. Men eiendomsskatt er ikke vennlig verken overfor byens næringsliv eller innbyggere. Oslo opplever blant annet derfor betydelig utflytting til nabokommune, som stort ikke krever eiendomsskatt, skriver Ringnes.

Petter Neslein har ikke besvart Børsens henvendelser tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer