Rikingene jubler

Noen kan gni seg litt ekstra i hendene over Aps krisevalg.

BLÅTT: Stein Erik Hagen er blant dem som har støttet Høyre med millionbeløp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLÅTT: Stein Erik Hagen er blant dem som har støttet Høyre med millionbeløp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 21 mandag kveld ble det klart for de fleste at Arbeiderpartiet gjør et historisk svakt valg. Samtidig skyller en blå bølge over landet; Høyre er for første gang på nesten 100 år større enn Ap.

- Det er vel et resultat av et dårlig rødgrønt styre i mange kommuner og en svært upopulær regjering, lyder milliardær Stein Erik Hagens umiddelbare analyse når Børsen tar kontakt.

- Flertallet av det norske folk ønsker ikke et sosialistisk samfunn. Folk vil ha frihet til å ta sine egne valg, legger Orkla-styrelederen til.

Frp med brakvalg i Flekkefjord - har ikke nok politikere på lista - må gi bort mandater. Vis mer

Har punget ut

Millioner av kroner har pøst ut av norske rikingers lommer for å støtte årets valgkamp. Brorparten av pengesekken er det Høyre som har fått. Mandag kan det nok ha betalt seg for flere av dem som har punget ut.

Christen Sveaas og Stein Erik Hagen har gitt henholdsvis 2,5 millioner kroner og 2 millioner kroner til partiet. Til sammen kommer sju av ti kroner i valgkampbidrag til Høyre fra Norges 400 rikeste personer.

Valgkampbidragene kan rikingene potensielt få stor avkastning på, skrev Børsen i forrige uke. Høyre har nemlig lovet å skrote eiendomsskatten.

- Katastrofe

Finansmann Jan Petter Sissener er fornøyd med at det i Oslo ligger an til borgerlig maktovertakelse. Han mener Aps tilbakegang skyldes mange faktorer.

- Framfor alt har folk hatt det dårlig under Støre. De aller fleste har fått det dårligere. Retorikken hans er forferdelig, og alle skjønner at det er feil vei å gå, hevder Sissener og legger til:

GLAD: Finansmann Jan Petter Sissener er fornøyd med at det i Oslo ligger an til borgerlig maktovertakelse. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
GLAD: Finansmann Jan Petter Sissener er fornøyd med at det i Oslo ligger an til borgerlig maktovertakelse. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Det er en katastrofe for Ap. Det kan man trygt si.

Sissener hevder «jakten på de rike» har ødelagt middelklassen - og rammer den vanlige mann i gata, som legeekteparet eller lærerekteparet.

- De som sliter med å få endene til å møtes, har fått økte skatter.

- Veldig hyggelig

Bunnpris-arving og trønder Christian Lykke var noe forsiktig med å slippe jubelen løs mandag kveld, da det ennå ikke var klart hvem som får ordførerkjedet i hjembyen.

- På landsbasis er det veldig hyggelig at Høyre igjen omsider ble størst, sier han.

I dette kommunevalget har det vært mye snakk om 1924, som var sist Arbeiderpartiet tapte et valg. Også Lykke nevner dette året.

- Jeg synes det er artig at Høyre har blitt største parti siden min oldefar ledet partiet til brakseieren i 1924, sier han.

Han er nemlig barnebarn av Ivar Lykke, som var statsminister for Høyre mellom 1926 og 1928.

- Ville vært et mareritt

Sissener sier han er «veldig glad» for at det ser ut til at hovedstadens byrådsleder Raymond Johansen er ferdig i sjefsstolen:

Eirik Lae Solberg, Anne Lindboe og resten av salen i Høyres valgvake jubler på valgdagen. Video: Håvard T.-L. Knudsen/Dagbladet TV Vis mer

- Hadde det blitt Raymond & Co, ville jeg bedt folk flytte ut. Oslo har vært skakkjørt de siste åtte åra. Fire år til ville vært et mareritt, har han nylig sagt til DN.

Til Børsen utdyper han:

- Hva har blitt bedre på åtte år? Ingenting. Helse og omsorg, skole, veier, parkering - dårligere. Ingenting er bedre, sier han.

- Gjelden har gått i taket. Prosjektstyringen står til stryk! Da har du ingenting ved makten å gjøre.

- Skal du feire nå?

- Nå er jeg på vei til Sveits, faktisk. Men ikke for å flytte, sier Sissener.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer