Per Sandberg

- Satser tungt

Per Sandberg er styreleder i nytt selskap i Halden. Han forteller at selskapet satser tungt på en ny form for gjenvinning.

HALDEN: Tidligere FrP-politiker Per Sandberg rengjør bardisken før åpningen av puben Grand Bar i Halden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HALDEN: Tidligere FrP-politiker Per Sandberg rengjør bardisken før åpningen av puben Grand Bar i Halden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den tidligere politikeren Per Sandberg (60) og samboeren Bahareh Letnes (30) bosatte seg i Halden på begynnelsen av året. Det var kanskje mange som var overrasket da paret kunngjorde at de skulle åpne sin egen bar i Halden.

Noen måneder seinere åpnet baren, etter litt utfordringer forårsaket av coronaviruset.

Nå setter Per Sandberg i gang med et nytt prosjekt:

Han står nemlig oppført som styreleder i Halden Plastgjenvinning AS, et selskap som foreløpig er under registrering, skriver Halden Arbeiderblad.

- Jeg ble forespurt om å være styreleder, forteller Per Sandberg til Børsen.

Ny teknologi

Han forteller om selskapet med stor interesse. Sandberg sier han ble spurt fordi han har jobbet med lignende i Stortinget og regjering.

- De ville bruke mine ressurser, og det er jeg glad for.

Ifølge lokalavisa har selskapet sendt en redegjørelse til kommunen, hvor det kommer fram at selskapet i et samarbeidsprosjekt ønsker å undersøke mulighetene for å etablere et anlegg for bedre utnyttelse av avfallsplast ved hjelp av ny, miljøvennlig teknologi.

Målet med anlegget er å behandle mellom 6000 og 7000 tonn med avfallsplast, som i dag brennes. Tidsperioden dette skal gjøres på står ikke oppført i redegjørelsen.

Selskapet ønsker å gjøre plasten om til en type olje med kjemisk resirkulering ved hjelp av pyrolyse. Oljen skal da enten brukes til miljøvennlig drivstoff eller produksjon av ny plast.

- Dette er noe nytt. Vi vet alle sammen om fokuset rundt plastproblematikken. Men fortsatt brennes 80 prosent av plasten, sier Sandberg.

Tall TV 2 hentet inn i sommer viser at mer enn en tredjedel av plasten vi samlet i 2019 ble brent. Årsaken skal være at dette er emballasje som ikke er egnet til materialgjenvinning. Flere av produsentene velger ofte emballasjetyper som ikke kan bli til ny plast.

- Satser tungt

I redegjørelsen til kommunen, som Børsen har fått tilgang på, heter det at «selskapet produserer og selger sluttprodukter fra de kjemiske prosessene som omformer plast og organisk materiale til flytende karbonforbindelser».

Det svenske selskapet Green Ideas Group AB står oppført som stifter.

- Dette er et nytt selskap som satser tungt, sier Sandberg, som forteller om investeringer opp til 200 millioner kroner.

Redegjørelsen skal opp i kommunens Hovedutvalg for plan, teknisk, landbruk, klima og miljø tirsdag neste uke.

- Det er en referat-sak som i denne omgang tas til orientering, skriver utvalgets leder, Øivind Holt (MDG), i en tekstmelding til Børsen.

- Vi har hatt god dialog med kommunen hele veien, sier Sandberg.

Sandberg selv vil jobbe som styreleder om selskapet får grønt lys.

- Men dette vil være en kompetansearbeidsplass, det handler mye om kjemi. Det vil bli et forsknings- og utviklingsprosjekt også, og vil i tillegg gi Halden mellom 20-25 arbeidsplasser.

Selskapet er interesserte i å etablere flere anlegg, ifølge Sandberg.

- Dette er første steg. Her er det potensiale, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer