Statsbudsjettet 2022

Silje Sandmæl: - Gledelig nyhet

Det nye statsbudsjettet har en god nyhet til barnefamilier, mener «I lomma på Silje»-programlederen.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller hva Solberg-regjeringens statsbudsjett betyr for deg. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er klart at statsbudsjettet ikke ble som forventet. Det ble strammere, fordi regjeringen har lagt seg under handlingsregelen. Her har regjeringen tatt på seg sikkerhetsbeltet, sier Silje Sandmæl.

Tirsdag svarte forbrukerøkonomen i DNB og programlederen i «I lomma på Silje», Dagbladet på spørsmål om statsbudsjettet fra Solberg-regjeringen.

Handlingsregelen fastslår hvor stor andel av oljepenger som kan brukes i norsk økonomi Den ligger på tre prosent.

Regjeringen kutter i oljepengebruken og foreslår å bruke 322,4 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet.

- Vi går mot lysere tider i norsk økonomi, sier Sandmæl.

- Overrasket

Det var en ting som overrasket Sandmæl veldig.

- Det er en endring i foreldrefradraget og det overrasket meg. Før fikk man opptil 25 000 fradrag fra første barnet og deretter 15.000 kroner for hvert barn utover ett. Nå kan man få 25 000 kroner per barn. Det er gledelig og betyr en god skattelette for barnefamilier, sier hun og fortsetter:

NYTT BUDSJETTÅR: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
NYTT BUDSJETTÅR: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det som også overrasket meg litt var at de vil senke formuesskatten. I dag skal det betales formuesskatt for formuer over 1.5 millioner kroner. Nå vil regjering øke det til 1.6 millioner kroner.

Sandmæl synes også det var overraskende at regjeringen kommer med nye tiltak av verdsettelse av formue.

- Det kan bli dyrere å eie hytte og sekundærbolig. Hytta er foreslått å få en verdsettelse på 40 prosent, opp fra 30 prosent. Sekundærbolig blir også dyrere med enn økning av verdsettelse fra 90 prosent til 95 prosent, sier hun.

Det betyr formueskatten på hytta og sekundærbolig kan øke.

Det kan være positivt for boligmarkedet, fordi det blir dyrere å eie flere boliger, mener Sandmæl.

- Det kan senke trykket på boligmarkedet og hjelpe de unge som skal inn på markedet.

Påvirker boligrenta

Sandmæl mener at statsbudsjettet ofte ikke direkte påvirker lommeboka di. Men boliglånsrenta kan bli påvirket av budsjettet og det har mye å si for nordmenn flest. Sandmæl tror renta blir stående slik den er nå, på grunn av et stramt budsjett.

- Det er bra for folk flest. Jeg tror statsbudsjettet er bra for norsk økonomi, sier hun.

Hun vil også peke på jobbfradraget, noe hun synes er positivt.

- Det kan nok hjelpe flere unge i arbeid, sier hun.

REFSER REGERINGA: SVs Kari Elisabeth Kaski kommer med krass kritikk til regjeringens statsbudsjettforslag. Video: Vegard Krüger. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer

Dyrere med elbil

- Hva har budsjettet å si for dem som kjører bil?

- Reisefradraget øker for dem som bor i de mindre kommunene og ikke de store byene. For dem i mindre kommuner blir det billigere å pendle. Det betyr også at det er flere som får reisefradrag nå, da reisestrekningen for å oppfylle fradraget blir kortere.

- Det blir dyrere å røyke e-sigaretter, men elavgiften går ned. Så du vil spare strøm, sier forbrukerøkonomen.

Det kan bli dyrere for elbiler nå. Den nye regjeringen vil foreslå moms på elbiler som koster over 600 000 kroner. Sandmæl tror også det blir dyrere med bensin og diesel.

- Hvilke forslag kommer ikke til å bli stående?

- Det er flere ting de er uenig i. Reisefradraget tror jeg vil stå, sier hun og fortsetter:

- Det som blir presentert i dag kommer ikke til å stå. Vi kommer til å se tre sagaer. Først la finansministeren fram budsjettet, så skal den nye regjeringen gå gjennom det og så vil vi se det endelig resultatet etter nyttår.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer