Sporløst forsvunnet: - Sperr henne inne!

Hun var Jeffrey Epsteins høyre hånd og beste venn. Nå vet ingen hvor Ghislaine Maxwell befinner seg.

HØYRE HÅND: Ghislaine Maxwell (bak t.h.) var Jeffrey Epsteins beste venn. Her er hun avbildet i sitt eget hus sammen med prins Andrew og den da 17 år gamle Virginia Giuffre, som hevder at hun ble tvunget til å ha sex med prinsen i huset. Foto: REX / NTB scanpix
HØYRE HÅND: Ghislaine Maxwell (bak t.h.) var Jeffrey Epsteins beste venn. Her er hun avbildet i sitt eget hus sammen med prins Andrew og den da 17 år gamle Virginia Giuffre, som hevder at hun ble tvunget til å ha sex med prinsen i huset. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske skandaleprisen Andrew har for alvor stått midt i stormens øye den siste tida, etter at han i et intervju på BBC skulle forsøke å svare på de alvorlige anklagene om flere seksuelle overgrep som ble rettet mot ham.

Det gikk heller dårlig.

Epsteins høyre hånd

Men i kulissene bak prins Andrew stormer det også rundt Ghislaine Maxwell (57). Hun er kvinnen som introduserte prinsen for den avdøde og overgrepsanklagede finansmilliardæren Jeffrey Epstein, som har hovedrollen i dramaet som ryster det britiske kongehuset.

Maxwell er datter av mediemogul Robert Maxwell, og har kjent prinsen siden hun gikk på universitetet. 57-åringen er også ekskjæreste og tidligere forretningspartner til Epstein.

Hun anklages for å være en av Epsteins medsammensvorne i å skaffe mindreårige jenter til de celebre festene han avholdt, der tenåringsjenter skal ha blitt brukt for å underholde gjestene, blant annet på milliardærens beryktede ranch i New Mexico-ørkenen.

Et av de aller mest omtalte bildene av prins Andrew, der han holder rundt den da 17 år gamle Virginia Giuffre, som har forklart at hun ble tvunget til å ha sex med prinsen tre ganger, ble tatt hjemme hos Maxwell. Maxwell selv står glisende bak de to helt til høyre i bildet.

Hjemme hos Maxwell skal Giuffre ha blitt tvunget til å ha sex med prinsen, ifølge henne selv.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Ble gjort til «sexslave»

Til NBC har Giuffre forklart at hun traff Maxwell på Donald Trumps Mar-a-Lago-resort da hun var 16 år gammel. Giuffre jobbet i garderoben på det fasjonable feriestedet.

- Jeg ble oppsøkt av denne nydelige, veltalende damen med engelsk aksent. Hun fortalte meg at hun het Ghislaine Maxwell, og hun sa: «Jeg kjenner en eldre gentleman som ser etter en reisende massør. Han er superrik, han flyr over alt. Hvis du vil, så kan du komme inn til intervju», fortalte Giuffre.

BORTE: Siden 2016 har Ghislaine Maxwell holdt seg borte fra offentligheten. Foto: Evan Falk / Penske Media / REX / NTB scanpix
BORTE: Siden 2016 har Ghislaine Maxwell holdt seg borte fra offentligheten. Foto: Evan Falk / Penske Media / REX / NTB scanpix Vis mer

I rettsdokumenter som ble gjort tilgjengelige i august i år kom det fram at Giuffres advokater hevder at hun ble gjort til en «sexslave» for Epstein mellom 1999 og 2002.

I et intervju med Miami Herald hevder Giuffre at hun fikk «opplæring» i rollen.

- Det handlet om alt fra hvordan man gir oralsex, hvordan være stille, være underdanig, gi Jeffrey det han ville ha. Mye av treningen ble gitt av Ghislaine, hevdet Giuffre.

Hun hevder at Maxwell jobbet aktivt for å rekruttere og «groome» mindreårige jenter til å tilfredsstille milliardærens seksuelle behov.

Også flere andre kvinner har anklaget Maxwell for å ha gjort det mulig for Epstein å bedrive sexhandel, enten ved å rekruttere jentene direkte eller å planlegge besøk hjemme hos milliardæren.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Introduserte Epstein for kjendiser

Maxwell selv nekter for anklagene, selv om New York Times har skrevet at Maxwell tidligere har inngått forlik i to saker, der det ble hevdet at hun hjalp Epstein med å rekruttere jenter.

Maxwell, som for alvor tilhørte sosietetseliten, skal også ha vært kvinnen som introduserte Epstein for kjendisverdenen. Blant den avdøde milliardærens venner finner vi blant annet Bill Clinton, Israels tidligere statsminister Ehud Barak, prins Andrew og et skuespillerkobbel med Kevin Spacey i front.

For selv om forholdet mellom Maxwell og Epstein tok slutt etter ganske kort tid, forble de nære venner. I et portrett om Epstein i Vanity Fair fra 2003 omtaler Epstein Maxwell som sin beste venn.

Maxwell skal uansett gjennom åra ha hjulpet Epstein med administrere de mange husene og eiendommene han eide og å rekruttere massører for å tilfredsstille Epsteins tilsynelatende umettelige appetitt på massasjer. Massasjene skal ha vært påskudd for seksuelle overgrep.

Tidligere ansatte ved Epsteins enorme eiendom på Palm Beach i Florida omtaler Maxwell som «lady of the house», og en finansmann som deltok under fester de to arrangerte i New York har sagt at hun «lot til å være halvt ekskjæreste, halvt ansatt, halvt bestevenn og fikser».

OVERGREPSANKLAGET: Jeffrey Epstein. Foto: New York State Sex Offender Registry via AP / NTB scanpix
OVERGREPSANKLAGET: Jeffrey Epstein. Foto: New York State Sex Offender Registry via AP / NTB scanpix Vis mer

Det som foreløpig er helt i det blå er hvorvidt Maxwell personlig blir dratt inn i det rettslige etterspillet av avsløringene. Påtalemyndigheten har sagt at de fremdeles etterforsker anklagene mot Epstein, men for øyeblikket kommenterer de bare saken generelt, og nevner ingen ved navn.

I august gikk også justisminister William Barr ut og forsikret om at Epsteins potensielle medsammensvorne vil måtte stå til ansvar for sine handlinger, skriver The Guardian.

- La meg forsikre dere at denne saken vil fortsette mot alle som har vært Epsteins medsammensvorne. Medsammensvorne bør ikke føle seg trygge. Ofrene fortjener rettferdighet og vil få det, sa Barr.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Har gått i skjul

Foreløpig er ikke Maxwell siktet for noe, og det er heller ingen som egentlig vet hvor hun befinner seg.

Overklassemagasinet Tatler har forsøkt å oppsøke Maxwells fasjonable leilighet i London, men der fikk de ikke tak i henne. I august ble et bilde som visstnok skulle vise Maxwell på en hamburgerrestaurant i Los Angeles spredd i mediene.

Det ville vært første gang siden 2016 at Maxwell ble sett i offentligheten, men bildene ble raskt diskreditert for å være falske, blant annet ble det vist til at bildets metadata hadde blitt tuklet med.

Så selv om både verdenspressen og FBI gjerne skulle hatt henne i tale, har hun ikke vært å se noe sted. Den siste informasjonen man har om henne er faktisk fra det mye omtalte intervjuet prins Andrew gjorde med BBC. I intervjuet forklarte han at han møtte Maxwell i vår, men at de ikke diskuterte deres felles venn Epstein.

- Han var ikke i nyhetsbildet. Vi hadde beveget oss videre, sa prinsen.

NEKTER: Prins Andrew hevder at han ikke kan huske å ha møtt Virginia Giuffre. Giuffre har forklart at hun ble tvunget til å ha sex med Andrew. Video: Newsnight, BBC Vis mer

I 2017 sa Maxwells advokater at hun oppholdt seg i London.

Maxwell har avvist alle anklager, men flere, og spesielt Virginia Giuffre mener at hun bør arresteres.

På Twitter går hun hardt ut mot både Epsteins høyre hånd og prins Andrew. Der videreformidler hun blant annet en Twitter-melding der det står at «hun (Maxwell) skulle ha vært arrestert nå».

«Amen til det», skriver Giuffre, før hun seinere skriver:

«Fortsett og legg press på myndighetene for å holde hver og en av dem som deltok, muliggjorde eller visste, og ikke gjorde noe, ansvarlige. Ingen flere narrespill, det er på tid å sperre ALLE overgriperne inne. De la oss i lenker, nå er det deres tur».

Overgrepsanklaget

Hovedmannen i den store skandalen er den avdøde finansmilliardæren Jeffrey Epstein, som ble funnet død på fengselscella i august. Måneden før hadde han blitt pågrepet og siktet for både menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

Det var ikke første gang Epstein havnet i myndighetenes søkelys. Allerede i mars 2005 skal ei 14 år gammel jente ha anklaget Epstein for å ha antastet henne etter at hun ble invitert til villaen hans på Palm Beach for å gi ham massasje for penger.

Det førte til en etterforskning av milliardæren, som avdekket at Epstein hadde en rekke bilder av mindreårige jenter på PC-en sin.

Finansmannen ble siktet for sexovergrep som kvalifiserte til livsvarig fengsel ut fra Florida-lovens seksuelle lavalder på 18 år.

I 2008 tilsto Epstein «ulovlig seksuell omgang» med to jenter under 18 år. Fengselsstraffen ble 18 måneder.

Den totale løsningen, som skapte høylytt krangel mellom politi og påtalemyndighet, ble at 36 andre tenåringsjenter fikk erstatning fra Epstein i et taushetsbelagt forlik utenfor rettssalen.

Men selv om Epstein nå er død, ruller etterforskningen altså videre.

SE TV: Lørdag ble Jeffrey Epstein funnet død på sin egen celle i New York. Nå vender etterforskerne på hver stein i jakten på hans medsammensvorne. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer