Svimlende gevinst på coronakrisa

Mens Amazon er i hardt vær, knuses rekorder - både for selskapet og sjefen Jeff Bezos.

HÅVER INN: Mens verdens økonomi står stille, drar et knippe personer inn store summer på vår nye hverdag. Blant dem er Jeff Bezos og Amazon. Foto: Katherine Taylor / Reuters / NTB Scanpix
HÅVER INN: Mens verdens økonomi står stille, drar et knippe personer inn store summer på vår nye hverdag. Blant dem er Jeff Bezos og Amazon. Foto: Katherine Taylor / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens store deler av næringslivet gjennomgår en krise verden aldri har sett maken til, og nesten 17 millioner amerikanere er uten arbeid tjener noen fett på coronaviruset.

Blant dem er verdens rikeste mann, Amazon-grunnlegger og administrerende direktør Jeff Bezos.

Da nettgiganten i går nådde tidenes bestenotering på børsen, ble samtidig verdens rikeste mann mer enn 66 milliarder kroner rikere. Det er en økning i formuen på nesten fem prosent, skriver Forbes.

Nye rekorder

Verdens børser har blødd kraftig de siste ukene, men Amazon-aksjen er likevel opp hele 20 prosent så langt i år.

Jubeltallene skyldes økt netthandel. Samtidig som en lang rekke butikker har stengt sine fysiske utsalgssteder, sitter mange hjemme i isolasjon eller karantene og handler på nett.

Ekskonas formue øker

Jeff Bezos er nå god for svimlende 138 milliarder dollar, ifølge Forbes' beregninger, og befester dermed posisjonen som verdens rikeste mann.

KASTES AV: Tre politimenn måtte til for å få denne passasjeren av rutebussen i Pennsylvania, USA. Reporter: Emilie Rydning. Video: Dagbladet TV / CNN Vis mer

I januar 2019 varslet han og kona, Makenzie Bezos, at det var slutt. I skilsmisseoppgjøret ga hun fra seg 75 prosent av aksjene de eide sammen i Amazon, i tillegg til eierandelene i avisa Washington Post og i romfartselskapet Blue Origin.

Også Makenzie Bezos så formuen skyte i været i går.

Mer enn 24 milliarder ekstra tikket inn som følge av aksjeoppturen, ifølge Forbes. Ifølge nettstedet eier Jeff og Makenzie Besoz henholdsvis 11,2 prosent og rundt 4 prosent av netthandelgiganten.

Ifølge Bloomberg har formuen til verdens 500 rikeste økt med 20 prosent fra bunnoteringen 23. mars.

Avisa påpeker at verdens rike har fått en boost av tidenes største krisepakker fra regjeringer og sentralbanker verden over.

Corona-kritikk mot Amazon

Alt er likevel ikke rosenrødt for Amazon. Mens coronaviruset herjer har selskapet måttet tåle krass kritikk for måten det håndterer pandemien på internt.

Wall Street Journal har snakket med ansatte som kritiserer manglende smitteverntiltak. De hevder det er umulig å overholde regler om sosial distanse i jobbsituasjoner, og sier at de får én eller ingen desinfiserende servietter om dagen.

TIL ANGREP: Donald Trump gikk til angrep på flere av de største amerikanske mediehusene under pressekonferansen mandag kveld. Video: AP. 13. april 2020 Vis mer

Det er også kommet kritikk om at sykepenger ikke har kommet.

Ifølge avisa er også flere ansatte blitt sagt opp den siste tida. Selv mener de oppsagte arbeiderne at selskapet hevner seg på grunn av deres krav om bedre betingelser under coronapandemien.

Amazon benekter ifølge avisa alle anklager om hevn, og sier de som er sagt opp har brutt interne retningslinjer - deriblant om å holde avstand. Selskapet anerkjenner at det i enkelttilfeller kan ha tatt lang tid med utbetalinger, men sier at det er unntak på grunn av en rekke nye tiltak innført på grunn av coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer