Taxfree-milliardær er blakk: Hylles

Har offisielt oppfylt drømmen etter fire tiår.

NÅDDE MÅLET: Eksmilliardær Charles «Chuck» Feeneys største mål i livet var å ikke sitte igjen med ei krone når han dør. Her avbildet i San Francisco i 2014, der han bor i en beskjeden leiebolig med sin kone, Helga. Foto: Jim Wilson / NTB
NÅDDE MÅLET: Eksmilliardær Charles «Chuck» Feeneys største mål i livet var å ikke sitte igjen med ei krone når han dør. Her avbildet i San Francisco i 2014, der han bor i en beskjeden leiebolig med sin kone, Helga. Foto: Jim Wilson / NTB Vis mer
Publisert

- Vi lærte mye. Vi ville gjort enkelte ting annerledes, men jeg er svært fornøyd.

7. november 1960 markerer starten på det som skulle bli et milliardeventyr uten like for irsk-amerikanske Chuck Feeney (89).

Sammen med sin kompanjong Robert Warren Miller (87) grunnla forretningspartnerne det banebrytende konseptet Duty Free Shoppers.

Svimlende summer

Det har millioner av mennesker nytt godt av siden. Fulle handlevogner med avgiftsfrie luksusvarer, alkohol og tobakk, sikret 89-åringen en gigantformue på flere milliarder dollar.

60 år etter oppstarten er Feeneys bankkonto tom.

Gjennom sin private stiftelse Atlantic Philanthropies har forretningsmannen donert åtte milliarder dollar, drøye 72 milliarder norske kroner, til veldedige formål siste fire tiår.

Nå er rubbel og bit borte, og denne uka ble stiftelsen offisielt oppløst, ifølge Forbes. Eksmilliardæren gjorde det tidlig til sitt største mål i livet å forlate jorda slik han kom inn: Uten ei krone.

- Takk til alle som ble med oss på denne reisen. Og til de som lurer på å gi mens du lever: Prøv det, du vil like det, sier en strålende fornøyd Feeney i en eksklusiv uttalelse til Forbes.

EUROPAS STØRSTE: Oslo Lufthavn har åpnet ny taxfree-butikk for ankommende på flyplassen. Butikken er over dobbelt så stor, er langt mer luftig og har mange flere produkter enn den gamle butikken. Video: NTB Scanpix Vis mer

Begrunner gavmildheten

Ifølge Irish Times signerte 89-åringen dokumentene på kontoret sitt i San Francisco tirsdag, med blant andre kona Helga Feeney som vitne. Som filantrop har eksmilliardæren fått bred anerkjennelse for sine donasjoner - som ofte ble gitt anonymt.

Til gjengjeld har han «fått oppleve handling og resultat».

- Jeg ser liten grunn til å utsette å gi når så mye godt kan oppnås gjennom å støtte veldedige formål. Dessuten er det mye gøyere å gi mens du lever enn når du er død, uttalte Feeney i et intervju med Forbes i fjor.

- Vil ta tolv år

Atlantic Philanthropies er også inspirasjonen bak initiativet «The Giving Pledge», som ble opprettet i 2009. I motsetning til Feeney, som ga bort alt, oppfordrer «The Giving Pledge» verdens milliardærer til å gi halvparten av formuen sin til veldedige formål.

- Han er en rollemodell for oss alle. Det kommer til å ta meg tolv år etter min død å oppnå det samme som han har gjort i sin levetid, sier investor og en av grunnleggerne av ovennevnte initiativ, Warren Buffett, til Forbes.

- Ekstraordinært

En stor andel av donasjonene gjennom åra er blitt sendt til Irland. Da Atlantic Philanthropies ble oppløst denne uka, rykket den irske statsministeren, Micheál Martin, ut med en hyllest til hovedpersonen.

- Atlantic Philanthropies har virkelig hatt en bemerkelsesverdig innvirkning på Irland de siste fire tiåra. Chuck Feeneys visjon, ekstraordinære gavmildhet og uselviske lederskap har forandret livet til mange tusen irske mennesker, både store og små.

- På vegne av den irske regjeringen gir jeg Chuck Feeney mine oppriktige gratulasjoner. Hjertelig takk og de beste ønsker for framtida, uttalte Martin, ifølge Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer