«Prinsesse» av Usbekistan

Tiltalt for å lede kriminelt nettverk

Kvinnen er tiltalt for å ha hvitvasket flere hundre millioner dollar.

GLAMORØS LIVSSTIL: Gulnara Karimova på filmfestivalen i Cannes i 2010. Hun er nå tiltalt for å lede et verdensomspennende kriminelt nettverk. Foto: NTB / Shutterstock
GLAMORØS LIVSSTIL: Gulnara Karimova på filmfestivalen i Cannes i 2010. Hun er nå tiltalt for å lede et verdensomspennende kriminelt nettverk. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gulnara Karimova, eldste datter av den tidligere usbekiske presidenten Islam Karimov, er tiltalt i Sveits for å ha ledet et verdensomspennende, kriminelt nettverk. Det skriver The Financial Times.

Staten anklager den såkalte «prinsessen av Usbekistan» for å ha ledet en internasjonal, kriminell organisasjon kjent som «kontoret».

Organisasjonen skal ha omfattet mer enn hundre separate selskaper, og det er gjennom disse selskapene Karimova skal ha hvitvasket millioner av dollar.

Sveitsiske påtalemyndigheter anla sak mot Karimova i den sveitsiske føderale straffedomstolen i Bellinzona, torsdag ettermiddag.

Milliardær

Den tidligere motedesigneren og milliardæren levde lenge et liv i luksus hvor hun reiste jorda rundt som del av verdenseliten. Hun var kjent for å ha en spesielt ekstravagant livsstil, ifølge flere medier.

Til dags dato er fremdeles mer enn 400 millioner franc, eller omtrent 440 millioner dollar, av eiendeler i Karimovas navn fortsatt frosset i en av Sveits' mest prominente banker, Lombard Odier, ifølge avisa The Times.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at Sverige aldri har sett noe liknende da han snakker om voldsbølgen i landet. Dagbladet er på plass i Sverige for å gi deg siste nytt om situasjonen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Også banken blir nå etterforsket av sveitsiske myndigheter på grunn av «mistanke om å ikke ha utvist tilstrekkelig aktsomhet i finansielle transaksjoner og grov hvitvasking av penger.»

Hadde diplomatstatus

Karimova hadde i årevis immunitet mot påtale på grunn av statusen som diplomat, som datter av tidligere president Karimov. Etter farens død i 2016 opphørte diplomatskapet, og sveitsiske påtalemyndigheter startet en offisiell etterforskning.

Karimovas advokat, Grégoire Mangeat, sier at kvinnen «bestrider alle anklagene og vil kjempe for sin frifinnelse».

- Teorien om en kriminell organisasjon er omstridt og ikke riktig. Den ble trukket opp av hatten av den sveitsiske påtalemyndigheten for bare ett år siden, 10 år etter at etterforskningen startet, sier han.

- Vår klient Gulnara Karimova har blitt holdt i forvaring i nesten 10 år. Hun har ingen indikasjoner på hvor mye lenger hun vil måtte sitte i fengsel i Usbekistan, fortsetter Mangeat.

Fengslet i 2017

Karimova ble i 2014 plassert i husarrest i Usbekistan, anklaget for å ha underslått millioner av dollar fra hjemlandet. I 2017 ble hun dømt for underslag, og har siden sittet i fengsel i hovedstaten Tasjkent.

I et lekket dokument fra 2010 erklærte det amerikanske utenriksdepartementet henne som en «røverbaron» og bemerket at hun hadde «mobbet seg til å få en del av praktisk talt alle lukrative virksomheter» i Usbekistan ved å utnytte farens makt, skriver the Financial Times.

Prinsessen er seinere anklaget for å ha bestukket bedriftsledere og myndighetspersoner over hele verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer