«Var sikker på at du kom til å latterliggjøre oss»

Isabelle Ringnes om ubevisst diskriminering, hva hun lærte av foreldrenes skilsmisse og hvorfor bryllupet er lagt på is.

TAR SATS: Isabelle Kristine Ringnes utsetter bryllupet med forloveden. Det er bare et par essensielle utfordringer som skal løses først. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR SATS: Isabelle Kristine Ringnes utsetter bryllupet med forloveden. Det er bare et par essensielle utfordringer som skal løses først. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg var i et møte med en redaktør for noen år siden. Vi diskuterte mulighetene for å lage en teknologiserie sammen. I ett av de avsluttende møtene, sa han: «Jeg må innrømme at vi har vært veldig skeptisk til deg. Jeg skjønner at du har noe substans i hodet , men i begynnelsen var jeg ganske sikker på at du kom til å latterliggjøre oss.»

- Da svarte jeg: «Ja, men det forstår jeg jo.»

Tech-gründer Isabelle Ringes (31) ler oppgitt. Hun har fortalt historien før - blant annet i bokform. Fra et samfunnsperspektiv er det likevel grunn til å tro at den har ubegrenset holdbarhet. Enn så lenge.

- Da jeg gikk fra møtet, tenkte jeg: «Hvorfor sa jeg det?! Hvorfor forstår jeg at han tenkte det?».

- Frustrert

For hun hadde jo en stødig utdannelse, og hundrevis av foredrag på baken. Ringnes hadde reist verden rundt på kodekurs og teknologikonferanser. I tillegg kunne hun skilte med et opphold på Singularity University hos NASA.

PÅ FARTEN: I en alder av 31 år har Isabelle Ringnes opparbeidet seg en imponerende CV. Nå er hun i ferd med å bygge opp sitt første selskap, Equality Check - sammen med ekskirurg Marie Louise Sunde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ FARTEN: I en alder av 31 år har Isabelle Ringnes opparbeidet seg en imponerende CV. Nå er hun i ferd med å bygge opp sitt første selskap, Equality Check - sammen med ekskirurg Marie Louise Sunde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kanskje var det de blonde, lange lokkene? Kanskje var det måten hun bar seg på? Eller var det bakgrunnen? For jo, hun er «tross alt» datter av eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes. Det vil være relevant i visse aspekter av «mennesket Isabelle». Som forretningskvinne står hun på egne bein - og har bygget karrieren på sine premisser.

- Du brenner for teknologi, men er spesielt opptatt av likestilling og mangfold innenfor bransjen?

- Årsaken er sammensatt. Da jeg studerte i New York, reiste jeg mye rundt på teknologikonferanser og ble frustrert over fåtallet kvinner rundt meg. Selv kunne jeg få spørsmål om jeg var en del av personalet. Eller om jeg «egentlig skjønner den teknologien her».

- Frihet under ansvar

Et frø var sådd. Da 31-åringen pakket kofferten hjem til Norge i 2015, inneholdt den mer enn klær og eiendeler: En idé - som skulle få ringvirkninger. Det kommer vi tilbake til.

For fordommer har Isabelle Ringnes aldri vært fritatt for. Hun vokste opp i fasjonable omgivelser på Oslos beste vestkant, var Montessori-elev, og hadde en far som stadig frekventerte norske avisspalter.

Rammene rundt oppveksten og oppdragelsen har i stor grad formet den hun er i dag.

- Jeg har alltid blitt oppfordret til å gå min egen vei. Til å tørre, til å ta sjanser. Hjemme hos oss har det alltid vært kult å være annerledes eller rar. Og så var det mye frihet under ansvar.

- Hva betydde det i deres hus?

- Mamma og pappa viste oss tidlig tillit. På skolen måtte vi sikte på å gjøre det bra og å legge ned den innsatsen som krevdes. Da ble vi belønnet i form av større frihet.

FAR OG DATTER: Isabelle Ringnes kommer fra et ressurssterkt hjem, men bygger karrieren på egne premisser. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Isabelle Ringnes kommer fra et ressurssterkt hjem, men bygger karrieren på egne premisser. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer

- Var en «einstøing»

Som person framstår Ringnes målbevisst, uredd og oppriktig nysgjerrig - på alt og alle.

- Jeg var faktisk en «einstøing» på barneskolen. Jeg hadde én nær venn, sier hun og ler.

Det var før læreren tok tak, og spleiset duoen med to elever som heller ikke nødvendigvis tilhørte det store felleskapet. Firkløveret ble sin egen flokk. En av dem er 31-åringens bestevenninne og forlover i dag.

- Jeg var definitivt ikke en del av «de kule» på barneskolen, men det plaget meg heller ikke.

- Hvordan da?

- Jeg hadde god selvfølelse og følte meg trygg på hvem jeg var - erting prellet bare av. Det kan jeg i stor grad takke mine foreldre for.

Lærte av foreldrenes skilsmisse

Som barn var Denise Peterson Ringnes (59) og Christian Ringnes (65) hennes store forbilder.

- Jeg synes de var to utrolig kule mennesker. Mamma fordi hun var morsom, omsorgsfull og til stede. Pappa fordi han var klin gæren og veldig annerledes - på en fin måte.

- MINE FORBILDER: Isabelle Ringnes vil i stor grad takke foreldrene Christian Ringnes og Denise Peterson Ringnes for å gi henne en solid grunnmur. Her er eksparet avbildet i 2008. Foto: NTB Scanpix
- MINE FORBILDER: Isabelle Ringnes vil i stor grad takke foreldrene Christian Ringnes og Denise Peterson Ringnes for å gi henne en solid grunnmur. Her er eksparet avbildet i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rundt middagsbordet har det alltid vært høylytt engasjement, som gjerne kulminerte i sang og dans. «Et sirkus», som 31-åringen så fint oppsummerer det. I 2011 opplevde Isabelle likevel det som så mange andre har gjort før henne. Foreldrene tok ut skilsmisse etter 28 års ekteskap.

- Hvordan preget det deg?

- Jeg lærte en hel masse om kjærlighet. Jeg fikk et veldig realistisk bilde av parforhold over lang tid. Noen ganger vokser man i forskjellige retninger. Samtidig tenker jeg ... Dette er muligens en brannfakkel, sier hun og ler:

- Det er virkelig ikke alle som er så heldig at de finner den ene personen som de har lyst å være sammen med resten av livet. Det er beundringsverdig, men ikke nødvendigvis formelen for alle.

- Bevare vennskapet

Ringnes mener hun er en av de privilegerte.

- Kjærlighet er ikke enkelt. Det jeg beundrer mamma og pappa for er at de har klart å bevare vennskapet på en verdig måte overfor oss barna. Det er fantastisk inspirerende.

VIL GJØRE EN FORSKJELL: Isabelle Ringnes har mange mål. Ett av dem er å inspirere kvinner til å bli interessert i teknologi og å bidra til å forme framtida. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL GJØRE EN FORSKJELL: Isabelle Ringnes har mange mål. Ett av dem er å inspirere kvinner til å bli interessert i teknologi og å bidra til å forme framtida. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kanskje var det en solid grunnmur som gjorde at hun har kastet seg fryktløst inn i teknologibransjen. Da Ringnes kom hjem til Norge i 2015, grunnla hun teknologinettverket TENK. Målet er å inspirere kvinner til å bli interessert i teknologi og å bidra til å forme framtida.

Samtidig har hun stått i bresjen for likestillingskampanjen #HunSpanderer sammen med ovennevnte Sunde. Den bar seinere frukter i form av boka «Hvem spanderer?». Det handler om å bekjempe ubevisst diskriminering.

- Er det mulig å få bukt med problemet?

- Ja! Selvfølgelig er det det, utbryter 31-åringen - som om svaret hadde to streker under seg.

- Ble flau

Hun presiserer:

- Det handler om å skape bevissthet. Redaktøren, som jeg nevnte tidligere, har i ettertid kommet til meg og sagt at han var «så flau». Da hadde han lest boka, og opplevd at det ble en «øyeåpner» for ham.

Selv bærer hun ikke nag.

- Jeg tror helt alvorlig at han ikke mente noe vondt, at det kanskje skulle oppfattes som en morsom bisetning. Det viser bare hvor underbevisst det kan være. Selv får jeg blod på tann til å fortsette.

SØKSMÅL: USA tok gull i fotball-VM, men de kjemper fortsatt en kamp om likelønn. Her protesterer de igjen. Video: @ashlynharris24 Vis mer

I dag er Ringnes godt i gang med byggingen av sitt første selskap, Equality Check - sammen med ekskirurg Marie Louise Sunde. Plattformen oppfordrer ansatte til å vurdere deres egen opplevelse av likestilling og mangfold på arbeidsplassen, helt anonymt.

- Det er et produkt som har vokst fram etter mange års jobbing med #HunSpanderer. Akkurat nå har vi ansatt tre nye på teamet. Det går i ett eneste kjør, men det er helt fantastisk!

FULLT FOKUS: Isabelle Ringnes trives best med mange jern i ilden. Akkurat nå har hun og Marie Louise Sunde hendene fulle med Equality Check. Foto: Christian Roth Christensen
FULLT FOKUS: Isabelle Ringnes trives best med mange jern i ilden. Akkurat nå har hun og Marie Louise Sunde hendene fulle med Equality Check. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Utsetter bryllupet

Å løse verdensproblemer, skjer derimot ikke over natta. Det er også bakgrunnen for at Isabelle Ringnes og forloveden, Nimbus-direktør Bjørn Erik Ihlen (37), nå utsetter bryllupet. Paret, som møttes på en sjekkeapp i 2017, forlovet seg under en skitur i februar.

- Vi hadde egentlig tenkt å gifte oss neste sommer, men har bestemt oss for legge det på is.

- Vi er fortsatt forlovet, altså, forsikrer 31-åringen raskt mens hun ler.

SKAL GIFTE SEG: Isabelle Ringnes og Bjørn Erik Ihlen møttes i 2017. I februar forlovet paret seg. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKAL GIFTE SEG: Isabelle Ringnes og Bjørn Erik Ihlen møttes i 2017. I februar forlovet paret seg. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Men et bryllup skal være noe hyggelig. Ikke «nok en ting på lista som du må gjennomføre». Det er ganske tidkrevende å bygge opp et selskap, i tillegg til å kjøpe hus, og selge leilighet.

- Ønsker meg barn

I september sikret paret seg en luksusvilla til 17 millioner kroner på idylliske Ormøya.

- Hvorfor falt dere for denne eiendommen?

- Vi kikket på absolutt alt - overalt. Ormøya er et ekstremt vakkert sted. En liten sørlandsperle like utenfor Oslo sentrum. Jeg er jo et ekstremt bymenneske. Så jeg er spent på hvordan det blir å flytte ut dit. Det er nok kanskje litt tidligere enn det jeg er klar for rent mentalt, men så hadde begge lyst. Det føles som en veldig riktig beslutning.

Ute på den lille øya ser Ringnes fram til å bygge sitt eget familierede.

- Ja, er du gæren. Jeg skal ha fem barn!

- Neida, jeg ønsker meg tre barn. Så har jeg en veldig realistisk følelse av at når jeg først går gravid, og skal føde, kommer jeg kanskje til å skalere ned antallet. Men jeg har lyst å lage en flokk, jeg synes barn er fantastisk. Når man kommer fra en familie med tre barn, og har hatt en kjempefin oppvekst, så har man lyst til at tre nye barn skal få oppleve det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer