Bussdirektørenes lønnsfest: - Perverst

Skattebetalernes kollektivkroner ender opp i skyhøye lederlønninger i busselskapene. Samtidig sakker sjåførene akterut i lønnskampen, sier Fellesforbundets Jørn Eggum.

UTHOLDENHET: Tillitsvalgt i Fellesforbundet, Unibuss, Annstein Garnes mener at folk er klare for å streike så lenge det trengs. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer
Publisert

- I samme periode som sjåførene systematisk er holdt utenfor å få den avtalte lønnsutviklingen, har enkelte bussdirektører fått en lønnsøkning på nivå med det en bussjåfør tjener. Det er perverst, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Han har tatt ut 3800 bussjåfører i streik på det sentrale østlandsområdet og er klar til å trappe opp med ytterligere 4500 til helgen. Mange av kundene er tvunget til å bruke apostlenes hester, skinnegående kollektivtrafikk eller bilen.

Men begeret er mer enn fullt hos en gruppe som føler de har stått på tapersiden i lønnsoppgjør etter lønnsoppgjør. Bakteppet er en bransjeavtale partene inngikk i 2006 der det heter at gapet mellom bussjåfører og industriarbeidere skal tettes.

I stedet har gapet økt fra 25 000 til 40 000 kroner, ifølge Fellesforbundet.

Samtidig har lønningene til direktørene i de nye busselskapene som har anbudene for å drifte bussrutene skutt i været.

- Dette har skjedd under anbudsregimet og det er skattebetalernes penger - som skulle gått til kollektivtransport - som finansierer disse lønningene. Bussdirektørene tjener nå mellom 2,5 til 3,5 millioner kroner. Det vil si nesten ti ganger så mye som en bussjåfør, sier Eggum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer