På fredag legger regjeringen fram sin plan for neste års statsbudsjett. I den forbindelse er flere av forslagene for 2024 allerede lekket.
Endrer arbeidsgiveravgiften
Regjeringen har lovet å fase ut økningene i arbeidsgiveravgiften. I statsbudsjettet, som legges fram i morgen, økes bare innslagspunktet med 100 000 kroner, ifølge Dagbladets opplysninger.
NRK fikk torsdag morgen bekreftet fra flere ulike kilder med innsikt i prosessen at det blir justeringer i den midlertidig økte arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750 000 kroner.
Dagbladet får bekreftet det samme.
Det blir den delen av inntekten som er over 850 000 kroner, som nå skattlegges ekstra.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har lovet at avgiften skal fases ut, men mye arbeid gjenstår.

- Har tøyd strikken vel langt
Politiet får mer
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil øke politibudsjettet med 500 millioner kroner, melder NRK.
Mehl sier til NRK at de blant annet skal bruke pengene på å styrke lokalpolitiet og forebygge og jobbe mot ungdomskriminalitet.
Over halvparten av budsjettøkningen går til det lokale politiet. Det er midler de kan bruke som de selv vil, med enkelte føringer fra regjeringen.
Målet er at det skal være fem politistillinger ved hvert av de nye politikontorene.
I tillegg settes det av 100 millioner til en opptrappingsplan mot overgrep og vold i nære relasjoner, 72 millioner ekstra til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og 50 millioner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet.
Vil bekjempe utenforskap
Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) opplyser til TV 2 at regjeringen setter av 10 millioner kroner for å øke deltakelsen til barn og unge og fritidsaktiviteter.
- Vi begynner med ti millioner kroner. Det er ikke nok til å løse utfordringene, men det viser at vi ønsker å gjøre noe, sier Jaffery til TV 2.
Hvert tredje barn som lever i familier med vedvarende lav inntekt eller andre sosioøkonomiske utfordringer, deltar ikke i faste fritidsaktiviteter. Forskjellene er større innen kulturaktiviteter enn innen idretten, opplyser Kulturdepartementet til NTB.
Nedenfor kommer en liste med øvrige forslag:

Ingen spor av Finnes' lobbyunntak
Samferdsel
- Nytt løp i Oslofjordtunnelen skal i gang neste år. Rammen er på 6,5 milliarder kroner. Et mindre beløp settes av i budsjettet for oppstart av byggeprosjektet.
- Oppstart av veiprosjekt på E6 mellom Megården og Sommerset i Sørfold i Nordland. 4 milliarder kroner.
- Penger til ny tunnel på E134 mellom Røldal og Seljestad i Ullensvang. Kostnadsrammen for prosjektet er på 4,9 milliarder kroner. 300 millioner kroner til forberedende arbeider for fellesprosjektet Arna-Stanghelle. I juli viste nye tall fra Statens vegvesen at ny vei og bane til Stanghelle vil koste 33,2 milliarder.
- 60 millioner kroner til oppstart av rassikring av veien Rødsliane i Suldal. Det skal bygges en tunnel forbi det rasfarlige strekket.
- Byvekstavtale for Kristiansand. 86,7 millioner kroner.
Oppvekst, skole og utdanning:
- Kutt i barnehageprisene fra 3000 til 2000 kroner i måneden i hele landet, og enda mer i distriktene. Helårseffekten blir på litt over 3 milliarder kroner.
- Rentestøtte til kommuner som investerer i bygg og utstyr, for å gjøre skolen mer praktisk. Lånerammen er på 1 milliard årlig over åtte år. Det er satt av 30 millioner kroner på budsjettet til ordningen.
- 120 millioner kroner til praktisk utstyr i klasserommene.
- Borteboerstipend til elever som ikke kan bo hjemme, økes med 600 kroner i måneden. 60 millioner kroner.
- Utstyrsstipend for elever på videregående skole øker i gjennomsnitt med 220 kroner. 40 millioner kroner.
- 35 millioner til styrket skolemiljø og bekjempelse av mobbing.
- Totalt 1,2 milliarder kroner til satsing på yrkesfag. Ordningen Fagbrev på jobb får en økning på drøyt 23 prosent, til 83,2 millioner. Totalt økes satsingen på yrkesfag med 200 millioner kroner, til 1,2 milliarder kroner.
Forskning og høyere utdanning:
- 1 milliard kroner til forskning på kunstig intelligens over de neste fem åra.
- Byggestart på NTNUs campus. 178 millioner kroner neste år, rammen er 6,6 milliarder kroner.
Helse og omsorg:
- 1500 nye sykehjemsplasser. Rammen økes med 300 millioner kroner fra 2,7 til 3 milliarder kroner.
- 33,3 millioner kroner til 66 nye LIS1-stillinger (Lege i spesialisering). 31 av disse er reversering av LIS1-kuttet fra forrige statsbudsjett. I tillegg 20 millioner til lavere gebyrer for søkere fra tredjeland.
- 150 millioner kroner for å bygge opp flere lavterskeltilbud for psykisk helse.
- 26 millioner kroner til utvikling av et digitalt helsekort for gravide.

Kommenterte kritikken
Militært:
- Regjeringen vil bruke 15 milliarder kroner mer på forsvar i statsbudsjettet for 2024.
- 150 millioner kroner til militær romsatsing på Andøya Spaceport.
- 100 millioner kroner ekstra til Heimevernet. 50 millioner skal gå til nye våpen og 50 millioner til trening og kompetanseheving som skal bedre den operative evnen.
Kultur:
- 40 millioner kroner til vedlikehold av den gamle jernbanestrekningen Tinnosbanen, som står på verdensarvlista.
- 1,1 millioner kroner er satt av til å opprette en bachelorutdanning i folkedans ved Universitetet i Sørøst-Norge.
- 37 millioner kroner til samisk språk og kultur
- Tromsø kulturkvartal – ytterligere 8 millioner kroner til forprosjektet, som vil koste til sammen mellom 15 og 20 millioner. Selve kulturkvartalet er et milliardprosjekt.
Klima:
- Økte utslippskutt på til sammen 6,4 millioner tonn CO₂ innen 2030 ved å øke drivstoffavgiftene for bensin og diesel økes med 15 øre literen og heve krav om innblanding av biodiesel. Avgifts- og prisøkningen (anslagsvis 27 øre per liter) kompenseres med å sette ned trafikkforsikringsavgiften for fossilbiler med 400 kroner i året.
Annet
- Rehabilitering av Bergen tinghus: 137 millioner kroner. Total ramme er beregnet til 1,18 milliarder.
- Bygging av kornlager: 63 millioner kroner.
- 55 millioner kroner til opprettelse av en egen avdeling for innsatte med alvorlige psykiske helseutfordringer ved Skien fengsel, som er omgjort til et rent kvinnefengsel.
- 50 millioner kroner ekstra til såkalte bygdevekstavtaler. Det innebærer en tredobling av potten sammenliknet med inneværende år.
- 40 millioner kroner ekstra til bredbåndsutbygging. Bevilgningen blir da på totalt 400 millioner.
- Styrke arbeid mot arbeidslivskriminalitet i Innlandet. 15 millioner kroner.
- 135 millioner til å styrke energiforvaltningen. 80 nye stillinger til NVE og Olje- og energidepartementet for å få fart på konsesjonsprosesser på kraftlinjer og kraftproduksjon.
- 380 millioner kroner til ungdomsgarantien i Nav. Det er opp fra 175 millioner i 2023-budsjettet.
- 90 millioner til å dekke forsikringskrav for yrkesskadde ofre etter Alpha Insurance-konkursen i 2018.
- 10 millioner kroner til å styrke rovviltarbeidet i Nord-Norge. Økningen anslås å øke antallet ansatte i Statens naturoppsyn i Nordland, Troms og Finnmark fra 28 til 35 ansatte.
- Økning i skattefradraget for langtransportsjåfører og arbeidere som bor på brakke. Blant annet økes den skattefrie delen av dekning av kost for opphold på brakke, pensjonat og hybel med kokemuligheter fra 250 kroner til 400 kroner. Kostsatsen for langtransportsjåfører ved fravær fra hjemmet i 24 timer økes fra 350 kroner til 400 kroner per døgn.