Alexander (28) håver inn på uventet trend

Oppfordrer andre nordmenn til å ta en kikk i gamle skuffer og skap.

DYPDYKK I FORTIDA: Alexander Golten fra Sotra utenfor Bergen er en av flere som sitter på store verdier i form av Pokémon-kort. Dersom du trodde 90-tallssensasjonen var død og begravet, må du tro om igjen. Foto: Privat
DYPDYKK I FORTIDA: Alexander Golten fra Sotra utenfor Bergen er en av flere som sitter på store verdier i form av Pokémon-kort. Dersom du trodde 90-tallssensasjonen var død og begravet, må du tro om igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg har snakket med kjente profiler i USA som er ute etter mine spesifikke kort, sier Alexander Golten (28) til Børsen.

Som barn av 90-tallet kan du umulig ha trålet skolegården uten å ha blitt introdusert for Pokémon-kort. Det japanske fenomenet, hvis enkle prinsipp gikk ut på å samle, bytte eller å spille om kortene, tok barn og unge med storm.

POKÉMON-FEBER: Alexander Golten (28) er blant dem som har fått øynene opp for gamle Pokémon-kort. Det kan resultere i klirrende mynt i kassa. Foto: Alexander Golten / pokemon_gemmint
POKÉMON-FEBER: Alexander Golten (28) er blant dem som har fått øynene opp for gamle Pokémon-kort. Det kan resultere i klirrende mynt i kassa. Foto: Alexander Golten / pokemon_gemmint Vis mer

Svimlende summer

I takt med tida kjølnet imidlertid begeistringen, hvorpå Pikachu & Co. endte sine dager i en skuff eller på søppeldynga.

Nå - flere tiår seinere - har interessen for kortuniverset tilsynelatende eksplodert. Det betyr at du kan sitte på ei gullgruve.

I skrivende stund blir Pokémon-samlinger forsøkt solgt for mellom 20 000 og 550 000 kroner på Finn. Nylig ble også et Blastoise-kort solgt for over 10 000 kroner på Ebay. En av dem som rir bølgen, er ovennevnte Golten fra Sotra utenfor Bergen.

- Jeg begynte å se etter investeringsmuligheter med langsiktig gevinst allerede i 2017. Jeg kom over noen Pokémon-kort, og endte opp med å kjøpe noen eksemplarer til småbeløp. Siden har det økt jevnt og trutt i verdi, men ikke så mye.

Millionbeløp

Først da coronapandemien traff med full styrke, opplevde 28-åringen en formidabel verdivekst.

- Det er egentlig en hobby som har utviklet seg til å bli ganske så seriøs. Vi er en liten gjeng med kompiser som har gått sammen og kjøpt kort som vi har troen på.

Forrige uke skrev danske Politiken at Pokémon-feberen også hadde nådd Danmark.

- Vi solgte akkurat et kort til 3500 kroner (5155 norske, journ.anm.), så folk har penger til det. Det er helt vilt. Jeg klyper meg selv i armen noen ganger, uttalte Jacob Kratz, som driver nettbutikken Pocketmonster med sin bror.

SAMLER: Bård Hoksrud har kontoret på Stortinget fylt med pins. Som samler ønsker han ikke å være en moralist, men synes det er rart å gå med internasjonale symboler som FNs bærekraftsmål når Norge er i krise. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kompisgjengen, som anslår at de samlet har kjøpt og solgt for millionbeløp, er dermed ikke alene.

- Hvorfor den plutselige interessen i markedet?

- Jeg tror voksne folk har begynt å se på dette som en investering. Det er populære samlerobjekt. I USA ser man på Pokémon-kort som neste generasjons kunst, mener 28-åringen.

- Har alt å si

For en måned siden sikret Golten seg en utgave med Pokémon-figuren Charizard. For det utrente øyet ser det kanskje ut som et helt alminnelig kort. I realiteten er det snakk om et stykke verdipapir.

- Det kortet kjøpte jeg for 7000 kroner for en måned siden. Så solgte jeg det i går til en fyr fra USA for 50 000. Den samme utgaven ble nylig solgt for 2 millioner i USA. Samme kort, men i bedre tilstand. Det har alt å si.

Artikkelen fortsetter under:

Golten understreker at det er en fordel å sende kortet til en tredjepart for såkalt PSA-gradering.

- De tar 10-15 dollar for å studere kortet. Så graderer de det et sted mellom én og ti. Er det gjennomsnittlig slitt, får du fem. Er tilstanden perfekt, får du ti.

- Mest verdt

Sotraværingen anslår at han personlig sitter på en samling verdt om lag 1 million kroner. Selv om markedet er brennhett, har han foreløpig is i magen.

- Jeg tror markedsverdien skal ytterligere opp. Etter hvert har jeg en plan om å selge på en messe i USA.

- Kan man tjene raske penger?

- Alt er dessverre ikke av verdi. Men man kan potensielt tjene seg noen tusenlapper. Jeg vil absolutt oppfordre andre til å kikke i skuffer og skap etter gamle Pokémon-kort. Det er litt som å samle på vin. Jo eldre og mer sjelden, desto mer verdt.

- Samtidig er det noe alle kan holde på med.

- Øker veldig

Butikksjef ved Outland i Oslo, Michael Kjebekk, forklarer at også de har opplevd en økende interesse for Pokémon-kort den siste tida.

- Det som er med Pokémon er at det går litt i bølger. Det ene året er det veldig stor interesse, så går det kanskje ett-to år med en nedgang, før det øker veldig igjen, sier Kjebekk til Børsen.

Han peker på flere forskjellige faktorer som bakgrunn.

- Blant annet om det er noen nye, store oppdateringer i Pokémon Go-spillet eller om det kommer et nytt spill til Switchen. I det siste så tror jeg at den nye store økningen kommer av at flere store influensere har blitt gamle nok til å ta opp interessen de hadde som barn. Da vil mange samle på det samme som sine forbilder.

Han legger til:

- Når det kommer til priser på kort så følger det ofte hvor mye som er tilgjengelig. De eldre kortene vil alltid ha en høy verdi da det bare ble laget et visst antall.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer