Michelin-guiden:

- Book bord nå!

I dag drysser Michelin-guiden stjerner over Nordiske restauranter. Her er favorittene.

STJERNEDRYSS: I dag blir det klart hvilke norske restauranter som fortsatt har en plass i Michelin-guiden. Foto: NTB
STJERNEDRYSS: I dag blir det klart hvilke norske restauranter som fortsatt har en plass i Michelin-guiden. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Skal du feire noen store anledninger snart, eller er du bare glad i å spise veldig god mat? I dag annonserer Michelin-guiden hvilke restauranter som fortsatt har en stjerne i boka, og kanskje blir det noen nye? Vil du spise på en av disse restaurantene, kan det være smart å sikre deg et bord allerede nå.

I dag har Norge elleve restauranter med en eller flere Michelin-stjerner. Hvilke dette er kan du se helt nederst i artikkelen.

Storfavoritten

En restaurant du bør merke deg, om du ikke allerede kjenner til den, er Rest. Denne restauranten er på alles lepper når vi spør dem om mulige nye stjernekandidater. Her lager kjøkkensjef Jimmy Øien og teamet hans gourmetmat av råvarer som ellers ville ha blitt kassert. Restauranten har allerede en grønn stjerne i guiden, en utmerkelse som deles ut til spesielt bærekraftige restauranter.

- Jeg håper Rest endelig får, de er veldig dyktige, sier Bent Stiansen, kjøkkensjef og eier av Statholdergaarden.

Statholdergaarden og Stiansen har hatt en stjerne i Michelin-guiden hele 24 år på rad. Blir det stjerne i år også kvalifiserer det kanskje til en gullkniv?

Også Bjørn Svensson, kjøkkensjefen som tidligere har fått en Michelin-stjerne for hele av tre av restaurantene sine, har Rest blant sine favoritter til å få en ny stjerne i år.

REST: Slitne, skrukkete gamle epler er tryllet om til små friske munnfuller på Restaurant Rest. Foto: Elisabeth Dalseg
REST: Slitne, skrukkete gamle epler er tryllet om til små friske munnfuller på Restaurant Rest. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Rest har vært nevnt som en mulig stjernekandidat siden restauranten åpnet i 2019. Det er ikke den eneste. Både Svennson og Stiansen trekker fram A L'aise, Ulrik Jepsens franske perle ved Colosseum.

- En outsider som også fortjener en stjerne er Hot Shop, den liker jeg veldig godt sier Svensson.

I GUIDEN: Bjørn Svensson (foran) og teamet hans på Schlägergården er trukket fram i guiden. Foto: Kristin Svorte
I GUIDEN: Bjørn Svensson (foran) og teamet hans på Schlägergården er trukket fram i guiden. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Stiansen holder også en knapp på Kvitnes gård med Halvor Ellingsen over grytene.

- Det hadde vært morsomt om Halvor Ellingsen fikk en stjerne for sin originalitet, det er jo noe som er som hånd i hanske for Michelin det han driver med. Med nasjonal identitet, lokal identitet, økologi og alt.

- Glimrer med sitt fravær

Michelins guide til gode restauranter inneholder ikke bare stjernerestauranter, her er også Bib Gourmand, som deles ut til restauranter der du kan få god mat til en rimelig penge. De har også operert med L'Asiette, som gis til restauranter som tilbyr god mat, som ikke nødvendigvis er rimelig, men denne utmerkelsen er nå fjernet.

I stedet er det en rekke anbefalinger, og i guiden er det nå hele 52 norske restauranter.

JUBILEUM? Statholdergaarden og Stiansen har hatt en stjerne i Michelin-guiden hele 24 år på rad. Blir det stjerne i år også kvalifiserer det kanskje til en gullkniv?
JUBILEUM? Statholdergaarden og Stiansen har hatt en stjerne i Michelin-guiden hele 24 år på rad. Blir det stjerne i år også kvalifiserer det kanskje til en gullkniv? Vis mer

Et sted som merkelig nok ikke er inkludert er kokkefavoritten Le Benjamin i Oslo.

- Er det en restaurant i Oslo som aldri har vært i guiden men som fortjener det så til de grader, så er det alle kokkers favoritt, Le Benjamin. Den glimrer med sitt fravær i guiden, sier Stiansen.

- Spennende med nykommerne

Nytt av året er at Michelin-inspektørene har lagt til en håndfull restauranter i guiden et par måneder i forkant av selve stjerneutdelingen, noe de kaller «live additions». Det betyr at inspektørene røper noen av sine favoritter i forkant av utdelingen.

Dette startet med noen andre europeiske land under corona, og nå har turen kommet til Skandinavia. Fra april har de med jevne mellomrom avslørt nye navn i guiden. Det de ikke har avslørt, derimot, er om restaurantene vil få en utmerkelse.

- Vi vet jo at de har vært på Jossa Mat & Drikke, så det er utrolig spennende å se - jeg håper de får en Bib Gourmand, sier Heidi Bjerkan. - Eller kanskje en grønn stjerne?

BÆREKRAFT: Heidi Bjerkan håper på utmerkelse til Jossa Mat & Drikke. Foto: Thomas Rasmus Skaug.
BÆREKRAFT: Heidi Bjerkan håper på utmerkelse til Jossa Mat & Drikke. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Vis mer

Bjerkan driver Jossa i tillegg til Edo Ramen og Michelin-restauranten Credo, og var med å starte gatemathallen Vippa i Oslo. Hun var også den første i Norden som fikk bærekraftsprisen.

- Det var absolutt kult å få en stjerne også, men det var veldig stas å få den grønne stjernen, kanskje det aller kuleste for min del.

De nye norske restaurantene i guiden er Moon i Bergen, Sabi Enso i Stavanger, Jossa Mat & Drikke i Trondheim, Boen Gård på Tveit og Oslo-restaurantene Villa Heftye, Avalon, Hyde, Xef og Code.

Mister stjernen

En av restaurantene som ikke får fornyet stjerna i år er Omakase by Vladimir Pak. Kjøkkensjefen, som har gitt navn til restauranten, er inne i sin siste arbeidsuke på restauranten før han går i gang med et nytt prosjekt.

- Jeg har gitt beskjed til Michelin, og vi kommer ikke til å være på lista, sier Pak til Dagbladet.

DEN FØRSTE STJERNEN: Vladimir Pak (til høyre) og Aleksander Iversen (tidligere restaurantsjef) med flunkende ny stjerne 6. mars 2020. Foto: Elisabeth Dalseg
DEN FØRSTE STJERNEN: Vladimir Pak (til høyre) og Aleksander Iversen (tidligere restaurantsjef) med flunkende ny stjerne 6. mars 2020. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Pak, som for øvrig er tidligere verdensmester i sushi, har planer om å åpne en ny restaurant til høsten. Enn så lenge holder han kortene tett til brystet, men skal vi tro ryktene skal han fortsatt holde seg til det japanske kjøkkenet.

Roger Asakli Joya, som startet det japanske Michelin-eventyret i Norge, med en stjerne til Sabi Omakase, har også forlatt restauranten. Den restauranten beholdt stjernen sin også etter at kjøkkensjefen sluttet i april i fjor. Joya jobber i dag på Sabi Enso i Stavanger. Omakase by Vladimir Pak er for øvrig en del av det samme konsernet, og Pak jobbet på Sabi Omakase før han pakket knivene og flyttet til hovedstaden.

Med unntak av Paks omakase er det bred enighet om at alle restaurantene som har en stjerne i dag bør beholde den.

- Jeg håper ingen mister stjerna, etter to år med brutale forhold får man være litt ydmyk for de hardtarbeidende restaurantørene og kokkene, sier Stiansen.

En av tre ansatte har forlatt serveringsbransjen i Oslo i løpet av coronapandemien, noe som tærer på dem som har valgt å bli. Også besøkende har merket frafallet, og ikke minst de mange nye ansatte som trenger tid å få inn alle rutinene.

Et ordentlig raid

Stiansen har ikke snakket med noen Michelin-inspektører på sju-åtte år.

- Jeg vet at de har vært i Oslo, men ingen har identifisert seg hos oss.

Tipser dere hverandre om mulige besøk?

- Om vi har mistanke om at noen kan være fra Michelin, eller de identifiserer seg, så går jungeltelegrafen fort. Men nå tror jeg de ikke identifiserer seg så ofte som før, fordi de vet at vi ringer hverandre, sier Stiansen, og avslutter:

- Jeg vet at de har vært på en ordentlig raid i Norge i år.

Dagens stjernelag

STJERNEKOKK: Esben Holmboe Bang er foreløpig den eneste kokken med tre stjerner i Michelin-guiden for sin restaurant Maaemo.
STJERNEKOKK: Esben Holmboe Bang er foreløpig den eneste kokken med tre stjerner i Michelin-guiden for sin restaurant Maaemo. Vis mer

Totalt er 52 restauranter nevnt i guiden, men bare noen få kan smykke seg med de gjeveste utmerkelsene. I dag er dette:

Tre stjerner:

 • Maaemo, Oslo

To stjerner:

 • Re naa, Stavanger

En stjerne:

 • Bare, Bergen
 • Credo, Trondheim
 • Fagn, Trondheim
 • Kontrast, Oslo
 • Omakase by Vladimir Pak
 • Sabi Omakase, Stavanger
 • Speilsalen, Trondheim
 • Statholdergaarden, Oslo
 • Under, Lindesnes

Grønn stjerne: Bærekraftig

 • Credo, Trondheim
 • Fyr Bistronomi & Bar, Oslo
 • Maaemo, Oslo
 • Rest, Oslo
 • Stallen, Oslo

Bib Gourmand: Billig og bra

 • Fagn bistro, Trondheim
 • Smalhans, Oslo

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer