Hytteutleie:

Drastisk utleiegrep: - Kanskje for dyrt

Prisene på hytteutleie har økt markant under pandemien. - Så lenge markedet er interessert i å betale, ser jeg ingen grunn til å legge seg under dette nivået, sier hytteeier.

BYKS: Det koker på det norske hyttemarkedet, noe som har gitt voldsomme utslag i leieprisene. Avbildet er et hytteområde på Hafjell, som er blant landets mest populære skidestinasjoner. Illustrasjonsfoto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BYKS: Det koker på det norske hyttemarkedet, noe som har gitt voldsomme utslag i leieprisene. Avbildet er et hytteområde på Hafjell, som er blant landets mest populære skidestinasjoner. Illustrasjonsfoto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Har du vurdert å tilbringe vinter- eller påskeferie på fjellet, men synes leieprisene har blitt i overkant stive? Da er du ikke alene.

Den eksepsjonelle interessen for å søke seg bort under coronapandemien, har ført til en lukrativ åpning i markedet. Mens du har drømt om nypreparerte skiløyper, og solslikking i den berømte hytteveggen, har norske utleiere i det stille operert mot et smidig, men kraftig prishopp.

Det viser tall fra markedsplassen Finn.

- I fjor har vi data på at prisene økte med ti prosent. Oppgangen begynte i mai 2020 da folk flest plutselig skjønte at det ikke ble utenlandsferie på grunn av pandemien, sier Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise, til Børsen.

- Forholdsvis dyrt

Stengte grenser og utstrakt bruk av hjemmekontor, har dermed resultert i at privatpersoner - og bedrifter - med ei hytte for hånda kan nyte eksepsjonelt godt av situasjonen.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Børsen har vært i kontakt med en hytteutleier i vinterparadiset Trysil som har lagt seg i øvre del av prissjiktet. Vedkommende ønsker ikke navnet sitt på trykk i avisa, men forteller om et særlig trykk rundt jul og nyttår, samt i vinter- og påskeferien.

Prisene er derfor skrudd opp deretter, sier han.

- Vi har valgt å legge oss på en veldig høy utleiepris, hovedsakelig fordi vi ikke ønsker å leie ut til hvem som helst. Det er forholdsvis dyrt, men så lenge markedet er interessert i å betale, ser jeg ingen grunn til å legge seg under dette nivået.

- Fortsatt prisoppgang

For ei uke tar utleieren opp mot 50 000 kroner.

- Vi skrudde opp prisene i høst. Mange synes kanskje det er for dyrt, men her er det plass til tre familier, så hvis du deler summen på tre, koster det ikke mer enn å leie et feriehus i Danmark for ei uke, fortsetter han.

En rask gjennomgang på Finn viser at prisene for ei hytte med minimum fire sengeplasser i populære Hemsedal, starter et sted mellom 4 og 6000 kroner i uke åtte. Derfra er veien forholdsvis kort opp til et beløp på 35 000 kroner for ei uke.

At mange har sett sitt snitt til å innkassere mer under pandemien, underbygges av tall fra Finn.

- I år har prisoppgangen fortsatt med fem prosent økning på toppen av ti prosent i fjor. Vinterferieukene 8 og 9 er i praksis utleid, og det samme med påsken, fortsetter Berge.

- Rekord

Det er ikke bare privatpersoner som har opplevd hyttemani blant nordmenn under pandemien. Torsdag skriver NTB at fjoråret ble et rekordår for Statskogs utleiehytter - til tross for to over to måneder med stengte dører.

Statskog har over 80 utleiehytter og mer enn 100 åpne buer over hele landet.

- Vi trodde vi kom til å få historisk lite bruk av hyttene våre med en femdel av året stengt. Men resultatet ble faktisk rekordhøye tall med økning på nær 15 prosent, året sett under ett. Det sier noe om hvilken interesse som kom i sommer og høst, forteller hyttekoordinator Eva Kristin Grøndal hos Statskog til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer