Ellevill whisky-auksjon: - Satte verdensrekord

Sopet inn flere titalls millioner.

SKATTKAMMERET: Richard Gooding samlet på whisky i to tiår. Nå har første del av samlingen gått under hammeren. Foto: Whisky Auctioneer
SKATTKAMMERET: Richard Gooding samlet på whisky i to tiår. Nå har første del av samlingen gått under hammeren. Foto: Whisky Auctioneer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember ble det kjent at en av verdens største private whisky-samlinger skulle auksjoneres bort. Den eksklusive samlingen består av totalt 3900 flasker - og hadde en estimert verdi på i underkant av 100 millioner norske kroner.

Grunnet det enorme antallet, besluttet auksjonshuset Whiskey Auctioneer å dele opp samlingen i to. Nå er første auksjonsrunde avsluttet - og har ifølge en pressemelding slått flere verdensrekorder.

«Vi har skrevet whisky-historie etter at den første delen av samlinga er solgt på auksjon», skriver Whiskey Auctioneer i en pressemelding.

- Vinnerbud fra Europa

De opplyser at 1642 budgivere fra totalt 56 land tok del i begivenheten. En av de mest sjeldne flaskene, The Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old, gikk under hammeren for svimlende 1 072 000 dollar. Det tilsvarer om lag 10,3 millioner norske kroner.

Dermed ble verdensrekorden fra oktober 2018 slått, da samme whisky-flaske gikk under hammeren for 912 000 dollar.

«Whisky Auctioneer er med dette den første nettauksjonen som selger én flaske for over en million dollar. Budene kom fra elleve land, blant annet fra Storbritannia, Tyskland, Singapore og Australia. Vinnerbudet kom til slutt fra Europa.»

SATTE REKORD: The Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old er av eksperter omtalt som en av de mest sjeldne og ettertraktede whisky-flaskene som eksisterer. Foto: Whiskey Auctioneer
SATTE REKORD: The Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old er av eksperter omtalt som en av de mest sjeldne og ettertraktede whisky-flaskene som eksisterer. Foto: Whiskey Auctioneer Vis mer

Solgte for 40 millioner

Andre høydepunkter fra den første auksjonen, inkluderer salget av en Macallan 1928 Anniversary Malt 50 Year Old. Den gikk under hammeren for 119 863 dollar. Den tidligere auksjonsrekorden lå på drøye 93 000 dollar, og ble satt i oktober 2019.

- Vi visste at «The Perfect Collection» av Mr. Gooding ville skape whisky-historie, men under en auksjon kan alt skje. Ikke bare er det den dyreste flaska med Macallan 1926 Valerio Adami som noen gang er solgt, men vi knuste også flere andre auksjonsrekorder.

Totalt ble 1932 flasker auksjonert bort i første runde, til en verdi av 4,2 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 40 millioner norske kroner.

Døde

Samlingen stammer fra den amerikanske forretningsmannen Richard Gooding (67), som gikk bort i 2014.

I to tiår dyrket han en enorm interesse for whisky. Ifølge BBC dro forretningsmannen regelmessig til Skottland i sitt privatfly - i søken etter brunt gull.

Goodings samling vokste seg etter hvert stor, og ble plassert i et privat skattkammer i familiens Colorado-hjem. Da amerikaneren døde, skulle det gå fem år før offentligheten ble introdusert for det som har fått tilnavnet «den perfekte whisky-samlingen».

- Imponerende

Funnet har forbløffet eksperter, der Goodings lidenskapsprosjekt blir omtalt som «enestående», «ufattelig sjelden» og «hinsides imponerende.»

Enkelte er destillert før andre verdenskrig - og er så sjelden at det nærmest er umulig å få tak i.

Visse merker, blant annet fra nedlagte Stromness og Dallas Dhu, gikk ut av produksjon for en mannsalder siden.

- Samlingen er imponerende i den forstand at den er så stor. En helhet som dette er det sjelden man ser, uttalte whisky-entusiast og produktsjef for brennevin i Vinmonopolet, Martin Tønder Smith, til Børsen i desember.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer