Enorm øyperle selges for ukjent sum

Eierne er i villrede om prisen.

6400 MÅL: Det er arealet man får tilgang på ved å kjøpe denne uvanlige eiendommen - men du må belage deg på en viss reisetid. Foto: Knut Skoglund
6400 MÅL: Det er arealet man får tilgang på ved å kjøpe denne uvanlige eiendommen - men du må belage deg på en viss reisetid. Foto: Knut Skoglund Vis mer
Publisert

- Det var noen som sa at øyas omgivelser framstår som en scene fra «Ringenes herre», sier investor og vindkraft-topp Geir Skoglund (66) til Børsen og ler.

- Vi ble bergtatt fra første stund.

I 2012 fikk han og broren Knut tilslag på en storslått eiendom på Sørøya i Hammerfest kommune. Eidegården, som ligger på Norges fjerde største øy, tilbyr en boltreplass på svimlende 6 400 000 kvadratmeter - mer spesifisert 6400 mål.

- Mange vurderingsrunder

Omgitt av et majestetisk landskap, utgjør strandsonen alene om lag 1000 mål. Åtte år etter at de to kapret den nordnorske perla, har brødrene besluttet å selge.

SELGER ETTER ÅTTE ÅR: Eidegården ligger på Sørøya i Hammerfest kommune, og er Norges fjerde største øy. Foto: Knut Skoglund
SELGER ETTER ÅTTE ÅR: Eidegården ligger på Sørøya i Hammerfest kommune, og er Norges fjerde største øy. Foto: Knut Skoglund Vis mer

- Det har vært en lang, lang marsj, med mange vurderingsrunder. Vi elsker plassen, men vi har kommet til et veikryss.

Eiendommens bebyggelse består av et hovedhus, en låve og et båthus. Opprinnelig hadde investoren planer om å satse på vindkraft ved øya - en idé som raskt ble avfeid.

FORELØPIG LITEN BYGDNINGSMASSE: Bygningene på Eidegården ble ifølge salgspresentasjonen gjenreist i 1947/48 etter at den tyske okkupasjonsmakten brant dem ned. Foto: Knut Skoglund
FORELØPIG LITEN BYGDNINGSMASSE: Bygningene på Eidegården ble ifølge salgspresentasjonen gjenreist i 1947/48 etter at den tyske okkupasjonsmakten brant dem ned. Foto: Knut Skoglund Vis mer

- Vi vurderte en del eiendommer for vindkraftutvikling i 2012, deriblant denne. Så skjønte vi ganske fort at området var mer egnet for å utvikle reiseliv og turisme. Vi var i dialog med en aktør, men finansieringen gikk ikke i boks. Da de kastet kortene ved årsskiftet, vurderte vi å gjøre noe selv.

- På samme tid har både jeg og min bror kommet opp i en viss alder. Vi bor begge litt langt unna, og mener det er på tide at andre aktører tar over stafettpinnen, forklarer Skoglund.

- Tar hansken

Brødrene har fått godkjent reguleringsplan for videre utvikling på eiendommen. Skoglund vil imidlertid ikke utelukke at Eidegården blir kjøpt opp av en privatperson.

- Jeg vil si at den passer til både næring og privatbruk - en aktør som tar hansken og ser potensial for utvikling.

Artikkelen fortsetter under:

Betalte to mill.

Det er heller ikke hver dag at slike objekter kommer for salg. Foreløpig er eiendommen presentert på ei nettside, i påvente av en komplett salgsoppgave. Brødrene, som selv betalte beskjedne to millioner kroner i 2012, er for øyeblikket i noe villrede rundt prisantydning.

- Vi vil anta at den blir priset et sted mellom fem og 20 millioner kroner. Bakteppet for det er at den for åtte år siden ble solgt som en landbrukseiendom, men at man nå i tillegg har sikret reguleringer til andre formål.

For den spesielt interesserte, kan presentasjonen før øvrig opplyse at området har et historisk sus over seg.

«Sørøya har noen av de eldste spor etter mennesker i Norge. De første skriftlige opplysningene om stedet Akkarfjord er i eldre tingbøker fra 1567.»

«I nyere tid har hendelser under 2. verdenskrig satt spor, da hele befolkningen og flere generasjoner siden har vært merket av tyskernes herjinger høsten 1944. Bygningene ble gjenreist i 1947/48 etter at den tyske okkupasjonsmakten brant ned disse og alle andre hus i Vest-Finnmark høsten 1944.», heter det.

Tross en naturskjønn destinasjon, må man belage seg på noe reisetid. Nærmeste flyplass oppgis å være blant annet Hammerfest lufthavn. Flyr man fra Oslo og Gardermoen tar det om lag tre timer. Videre tar det 25 minutter med hurtigbåt over til Sørøysundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer