Fant kunstskatt på bruktbutikk

Fire dollar kostet maleriet antikkentusiasten da hun kjøpte det på en bruktbutikk i 2017. Nå anslås det at hun kan få millioner for det.

FUNNET PÅ BRUKTBUTIKK: Maleriet er ett av fire som N. C. Wyeth malte i forbindelse med 1939-utgaven av Helen Jackson Hunts bok «Ramona», og skal være verdt 2,5 millioner kroner. Foto: Bonhams Skinner
FUNNET PÅ BRUKTBUTIKK: Maleriet er ett av fire som N. C. Wyeth malte i forbindelse med 1939-utgaven av Helen Jackson Hunts bok «Ramona», og skal være verdt 2,5 millioner kroner. Foto: Bonhams Skinner Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var under et besøk på en bruktbutikk i New Hampshire i 2017 at kvinnen, som ikke identifiseres med navn, gjorde det som siden har vist seg var et kupp nesten uten sidestykke, skriver CNN.

Lent opp mot veggen, sammen med for det meste ødelagte plakater, sto det et bilde hun falt for. Maleriet bar signaturen N. C. Wyeth, og kvinnen som punget ut fire dollar for å kjøpe det, skal ha spøkt med at dette kunne være et autentisk maleri av den kjente kunstneren.

Kvinnen tok med seg maleriet hjem, og forsøkte å finne informasjon om det på nettet. Da hun ikke klarte å grave fram noe informasjon om bildet på nettet hang hun det opp på veggen, før det seinere ble stuet inn i et skap.

- Bemerkelsesverdig tilstand

Men i mai i år gjenoppdaget hun bildet hun hadde gjemt bort i skapet, og la det ut på en Facebook-gruppe. Via kommentarene hun fikk der kom hun i kontakt med Lauren Lewis, en tidligere kurator, som hadde jobbet sammen med tre generasjoner av kunstslekta Wyeth - blant dem N. C. Wyeth.

Overfor Boston Globe forteller Lewis at etter at hun hadde sett maleriet med egne øyne var hun «99 prosent sikker på at det var autentisk».

- Selv om maleriet åpenbart hadde noen små riper og kunne hatt godt å få rengjort overflaten, var det i bemerkelsesverdig tilstand med tanke på at ingen av oss har noen anelse om reisen maleriet har vært gjennom de siste 80 åra, sier Lewis.

N. C. Wyeth, eller Newell Convers Wyeth som er hans fulle navn, var en amerikansk maler og illustratør, som i løpet av karrieren lagde over 3000 malerier og illustrerte 112 bøker. Han regnes som en av de fremste i sitt fag.

Priset til 2,5 millioner kroner

Maleriet er nå lagt ut for auksjon av Bonhams Skinner, og det er anslått at prisen kan komme opp i 250 000 dollar - rundt 2,5 millioner norske kroner.

Maleriet er ett av fire Wyeth lagde til 1939-utgaven av Helen Hunt Jacksons bok «Ramona», opprinnelige utgitt i 1884, og framstiller den unge tittelfiguren i romanen vendt mot sin fostermor.

Bare ett av de fire andre maleriene er tidligere funnet. Spesialister tror at forlaget Little, Brown and Company kan ha gitt verket videre til en redaktør eller til forfatterens bo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer