Tor Olav Trøim:

Finanstoppens skjulte London-luksus

I årevis har Tor Olav Trøim (60) eid leiligheter for nærmere 300 millioner kroner gjennom selskaper registrert i Liberia. - Overraskende, melder skatteekspert. Nå avdekker Børsen investorens ukjente London-luksus.

RIKINGBYGG: 21 Manresa Road er forbeholdt dem med lomma full av penger - som milliardæren Tor Olav Trøim. Skjermdump: Google Maps
RIKINGBYGG: 21 Manresa Road er forbeholdt dem med lomma full av penger - som milliardæren Tor Olav Trøim. Skjermdump: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av Tor Olav Trøims og kosmetikkarving Celina Midelfarts (50) tidligere leilighet i 72 Eaton Square, som Børsen avslørte torsdag, er del av en delvis ukjent historie om Trøims investeringer eid via Liberia-selskaper.

Nå avslører Dagbladets finansnettsted Børsen nye opplysninger om nordmannens vanvittige London-luksus.

Tjue minutters gange fra Eaton Square, i 21 Manresa Road, har Trøim en annen leilighet.

Den stiller salgsprisen for Eaton Square-leiligheten, som i juni i år ble solgt for 5,95 millioner pund, fullstendig i skyggen.

Skjult bak Liberia-selskap

I 2014 kjøpte selskapet Blue Horizon Properties Inc. leiligheten i Manresa Road, for hele 18,6 millioner pund.

Det tilsvarer 187 millioner norske kroner i daværende kurs. Med den svake norske krona tilsvarer det svimlende 249 millioner norske kroner.

Blue Horizon er registrert i Liberia, et av verdens mest lukkede skatteparadiser, hvor det vanligvis er nesten umulig å finne ut hvem eierne er.

BODDE HER: I dette praktfulle boligkomplekset i Belgravia-området i London hadde Tor Olav Trøim og Celina Midelfart i flere år sitt hjem. Nå er boligen solgt for 80 millioner kroner. Foto: Google Maps
BODDE HER: I dette praktfulle boligkomplekset i Belgravia-området i London hadde Tor Olav Trøim og Celina Midelfart i flere år sitt hjem. Nå er boligen solgt for 80 millioner kroner. Foto: Google Maps Vis mer

Men nå viser opplysninger fra et nyopprettet britisk register at Tor Olav Trøim er Blue Horizons såkalte «tilgodesette eier».

Dermed kan enda en leilighet i mega-luksusklassen knyttes til Trøim.

I likhet med Eaton Square, hvor Trøim i flere år bodde sammen med Midelfart, ligger Manresa Road i et av Londons aller dyreste strøk.

I samme område har noen av Russlands rikeste, som oligark og tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj, siden årtusenskiftet kjøpt luksuseiendommer for milliarder av pund.

Omfattende sikkerhet

I leiligheten i Eaton Square hadde Trøim og Celina Midelfart ifølge en DN-artikkel fra 2016 over 200 kvadratmeters boltreplass, og tilgang til både hage og tennisbane.

Lite tyder på at luksusen i leiligheten Manresa Road, i bydelen Chelsea, står noe tilbake for dette.

Bildene i en salgsbrosjyre for en leilighet i samme bygning viser utsøkte, luksuriøse detaljer. Sikkerhetstiltakene er omfattende, med 24-timers portner- og vakt-tjeneste og 52 overvåkningskameraer.

BRØT SAMARBEIDET: Norsk-kypriotiske John Fredriksen hadde i en årrekke Tor Olav Trøim (t.h.) som sin samarbeidspartner og høyre hånd. Samarbeidet tok slutt i 2014. Her er de på en fest på seilskuta Christian Radich i 2013. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
BRØT SAMARBEIDET: Norsk-kypriotiske John Fredriksen hadde i en årrekke Tor Olav Trøim (t.h.) som sin samarbeidspartner og høyre hånd. Samarbeidet tok slutt i 2014. Her er de på en fest på seilskuta Christian Radich i 2013. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«21 Manresa Road betraktes i vide kretser som den mest diskrete og prestisjefylte residens-bygningen i beste Chelsea», heter det.

I brosjyren står det også at det er 15 leiligheter i bygget.

Hit flyttet Tor Olav Trøim sin postadresse i 2016, ifølge opplysninger i det norske folkeregisteret.

Bodde med Midelfart

Også Midelfart registrerte seg i en periode i det norske folkeregisteret med postadresse i Manresa Road-leiligheten. I 2015-2017 satt hun i styret for det britiske selskapet 21 Manresa Road, hvor Liberia-selskapet Blue Horizon Inc. er en av 16 aksjonærer.

Likevel er bare Tor Olav Trøim oppført som eier av Liberia-selskapet Blue Horizon Property, den registrerte eieren av leiligheten i Manresa Road.

Det samme gjelder Liberia-selskapet ES Property, som eide leiligheten på Eaton Square.

Børsen har vært i kontakt med Trøims advokat Erling Lind og agenten som registrerte de to Liberia-selskapene i det britiske firmaregisteret. De er bedt om å formidle en rekke spørsmål til Trøim. Spørsmålene har ikke blitt besvart.

KJENDISPAR: Tor Olav Trøim og Celina Midelfart var selvsagt på tribunen da Trøim-eide Vålerenga spilte mot Real Madrid på Ullevaal Stadion i 2015. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
KJENDISPAR: Tor Olav Trøim og Celina Midelfart var selvsagt på tribunen da Trøim-eide Vålerenga spilte mot Real Madrid på Ullevaal Stadion i 2015. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Børsen spurte blant annet om Midelfart på noe tidspunkt var Trøims medeier i leilighetene i 72 Eaton Square og 21 Manresa Road.

Celina Midelfart har ikke ønsket å svare på spørsmål om leilighetene.

Britisk grep mot kriminalitet

Opplysningene om Trøims eierskap i de to Liberia-selskapene ble nylig tilgjengelig i et nyopprettet britisk register for utenlandske selskaper som vil kjøpe eller selge britiske eiendommer.

Det trådte i kraft i august 2022, som en nøkkelkomponent i regjeringens strategi for å «kjempe mot finansiell kriminalitet».

Registeret skal bidra til oversikt over eiendommer som de siste tiårene har blitt kjøpt opp av utenlandske rikinger. Særlig etter at krigen i Ukraina brøt ut, har luksusboliger eid av russiske oligarker vært et brennhett tema.

I november i fjor meldte nyhetsbyrået Bloomberg at bare den delen av russernes London-eiendommer som myndighetene til da hadde frosset, var verdt minst 2 milliarder pund.

Men også andre tvinges til mer åpenhet - blant dem Tor Olav Trøim og hans Liberia-selskaper ES Property Inc og Blue Horizon Property Inc.

Skatteekspert: - Mindre respektabelt

Trøim har i en årrekke hatt en forkjærlighet for Liberia, som tradisjonelt har vært mye brukt av shippingselskaper.

14 av oljeriggene til Trøims riggselskap Borr Drilling er registrert i landet. Ytterligere sju er registrert i Vanuatu og en i Panama. Alt dette er land som regnes som skatteparadiser.

- Jeg er litt overrasket over at leiligheten eies via Liberia. Vanligvis går folk gjennom De britiske jomfruøyer eller Caymanøyene. Liberia har et offshore selskapsregister, men det er definitivt på den mindre respektable enden av skalaen.

Det sier administrerende direktør i organisasjonen Tax Justice Storbritannia, Robert Palmer, til Børsen.

EIER LONDON-LUKSUS: På denne adressen i Liberia er Trøims to eiendomsselskap registrert. Her er også 13 selskaper knyttet til Panama Papers-lekkasjen registrert. Skjermdump: Google Maps
EIER LONDON-LUKSUS: På denne adressen i Liberia er Trøims to eiendomsselskap registrert. Her er også 13 selskaper knyttet til Panama Papers-lekkasjen registrert. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Han forklarer at de mest kjente skatteparadisene, som nevnt over, tilbyr hemmelighet og skjult eiersskap, men at de er ansett som bedre regulert enn Liberia.

534 milliarder kroner

En nylig rapport fra Stripe Property Group viser at 80 460 hjem i England og Wales er eid gjennom selskaper registrert i skatteparadis. Det dreier seg om eiendommer til en verdi av svimlende 40 milliarder pund, tilsvarende 534 milliarder norske kroner. Liberia står ikke på lista over skatteparadisene som benyttes mest.

- Folk eier britisk eiendom gjennom utenlandske selskap for en rekke grunner. Personvern har vært en drivkraft. Selv med det nye registeret er det mulig å bruke truster og liknende strukturer til å skjule hvem som er den egentlige eieren av en eiendom, forklarer Palmer.

- Historisk har også å redusere skatteregninga vært en motivasjon for å eie eiendom gjennom utenlandske strukturer. Dette har imidlertid blitt mindre fordelaktig på grunn av ulike britiske skatteendringer det siste tiåret. Så det kan dreie seg om gamle strukturer som har blitt liggende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer