Her bor Tor (76) og Jeanette (72)

Ekteparet har bodd side om side med industribygg i 50 år, nå skal det bygges grøntområde og boliger på området, men Fylkesmannen mener familiens bolig står i veien.

MIDT I INDUSTRIEN: Huset til Tor og Janette Torkelsen har stått på denne tomta siden 1946. Ekteparet har hatt industri tett innpå seg siden 70-tallet. Nå skal industrien byttes ut med boligområde, men Fylkesmannen mener eiendommen ødelegger. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
MIDT I INDUSTRIEN: Huset til Tor og Janette Torkelsen har stått på denne tomta siden 1946. Ekteparet har hatt industri tett innpå seg siden 70-tallet. Nå skal industrien byttes ut med boligområde, men Fylkesmannen mener eiendommen ødelegger. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer
Publisert

Familien Torkelsen har bodd i huset siden 1970 - den gang eiendommen var omkranset av gårder og natur.

Så kom industribyggene og tok stadig større plass i området.

Til tross for støy, støv og annen forurensing fra bedriftene rundt, har familien blitt boende på tomta ved Gandsfjorden i Stavanger. De har takket nei til lukrative tilbud, og valgt å bli boende med industrien tett innpå seg i 50 år.

Nede ved sjøen har de privat brygge og en liten sandstrand.

- Vi er så glade i huset og tomta vår. Vi har en egen oase her midt opp i all støyen. Det har aldri vært aktuelt for oss å flytte eller selge. Vi har sett konturene av dette fantastiske området i alle år, sier Tor Torkelsen til Dagbladet.

Det har også kommunen og boligutbyggere, som nå har bestemt at området skal bli et nytt bolig og grøntområdet. Planen har fått navnet Forus Øst.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

LANDETS DYRESTE: Mona Høiness ber om 125 millioner kroner for Frogner-villaen. Foto: Zovenfra. Reporter: Madeleine Liereng Vis mer

Nytt boligområde

Kommunen ønsker at boligen og eiendommen skal få bli slik den ligger i dag, men de ønsker at det etableres en tursti over eiendommen.

LEI: Boligeier Tor Torkelsen Foto: Privat
LEI: Boligeier Tor Torkelsen Foto: Privat Vis mer

- Vi er ikke til hinder for noen. Turstien har vi allerede gått med på, forteller Tor Torkelsen. På den måten vil allmennheten få tilgang til grøntområdene som vil bli etablert på begge sider av eiendommen.

Men etter at planen for området har vært på offentlig høring, har Fylkesmannen i Rogaland fremmet innsigelse mot eneboligtomta til familien Torkelsen.

Fylkesmannen mener boligen er i strid med hensynet til allmennhetens tilgang til området.

«Lokalisering av eneboligtomta i strandsonen, og som en satellitt i grønnstrukturen, er i strid med hensynet til allmennhetens tilgang til området. Eneboligtomta kommer også i konflikt med den sammenhengende grønnstrukturen langs sjøen», heter det i innsigelsen.

UTSIKTEN I DAG: Slik ser det ut på tomta til Torkelsen i dag. Foto: Privat
UTSIKTEN I DAG: Slik ser det ut på tomta til Torkelsen i dag. Foto: Privat Vis mer

- Vi har gått med på mye mens vi har bodd her. De siste åra har vi øynet muligheten til å endelig få den eiendommen vi kjøpte på 70-tallet, og endelig få ro og fred, sier Torkelsen og legger til:

- Hvis det blir sånn at Fylkesmannen får igjennom at huset skal rives mot å bli erstattet med plen, er det noe som er riv ruskende galt, sier en fortvilet Torkelsen.

- Vil gjøre alt

Frode Myrhol, leder i Stavanger kommunes utvalg for by- og samfunnsutvikling sier til Dagbladet at han vil gjøre alt han kan for at familien Torkelsen skal få beholde eiendommen sin.

- Her blir det altså fremmet en innsigelse til fordel mot et grøntområde som faktisk ikke eksisterer, og som går utover en enebolig som faktisk eksisterer og som i tillegg har vært der i en årrekke. Jeg kan ikke fatte hva de driver med, sier Myrhol.

PLAN: Det nye området kalles Forus Øst. Området skal nå fylles med nye boliger og grøntområder. Illustrasjon: Kjell Erik Berg/Dagbladet/Stavanger kommune
PLAN: Det nye området kalles Forus Øst. Området skal nå fylles med nye boliger og grøntområder. Illustrasjon: Kjell Erik Berg/Dagbladet/Stavanger kommune Vis mer

Tor Torkelsen og kona Jeanette er godt voksne, og er også bekymret for hva som vil skje med boligen med tanke på barn og barnebarn.

- Vi jublet da vi skjønte at det er bredt flertall i kommunen for å la oss bli, men fikk oss et nytt slag i ansiktet når innsigelsen fra Fylkesmannen kom, sier Torkelsen til Dagbladet.

- Dette går utover nattesøvn og livskvaliteten vår.

Boligen har stått på tomta siden 1946. Ekteparet kjøpte huset i 1970. I 50 år har de levd med industrien tett innpå seg, og har tidligere blitt forsøkt solgt ut av området.

Preget: - Dette går utover nattesøvn og livskvaliteten vår, sier Torkelsen om den pågående prosessen. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
Preget: - Dette går utover nattesøvn og livskvaliteten vår, sier Torkelsen om den pågående prosessen. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer

- Når det var industri passet vi ikke inn her, og nå når det nå skal bli boligområde passer vi ikke inn.

- Er dette takken for at vi har lagt ned hele vårt livsverk på denne eiendommen og stått imot utbygging, at vi skal fordrives fra vår eiendom til fordel for grøntområde, spør Torkelsen.

Fylkeskommunen svarer

Kommunens egen administrasjon anbefalte ifølge Stavanger Aftenblad opprinnelig det samme som Fylkesmannen, at huset til Torkelsen må bort.

Nå sier Frode Myrhol i kommunen at de vil forsøke å løse innsigelsen før planen kan vedtas, og vil innlede en i dialog med fylkesmannen om dette nå i høst.

KJEMPER PÅ: Frode Myrhol, leder i Stavanger kommunes utvalg for by- og samfunnsutvikling sier at han vil gjøre det han kan for at familien Torkelsen skal få beholde eiendommen sin. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KJEMPER PÅ: Frode Myrhol, leder i Stavanger kommunes utvalg for by- og samfunnsutvikling sier at han vil gjøre det han kan for at familien Torkelsen skal få beholde eiendommen sin. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke noe automatikk at boligen skal fjernes, selv om vi mener at eiendommen er i strid med hensynet til allmennhetens tilgang til området, sier Fylkesmiljøvernsjef og planansvarlig leder, May Britt Jensen hos Fylkesmannen.

Hun påpeker at de må prøve å finne en løsning som kan fungere for alle parter for best mulig bruk av dette området i framtida.

- Det skal veldig mye til for at de ikke skal forbli boende. Vi må prøve å finne en løsning med kommunen. Vi skal drøfte først, og så blir det mekling, men jeg håper vi blir enige før den tid, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer