Hytteeiere tordner mot lekeplass

- Ingen bruker millioner for å høre skrik og skrål hele dagen.

I BITTER LEKEPLASS-STRID: Det har oppstått full klinsj mellom hytteiere i Kragerø og kommunen etter planer om utvidelse av en lekeplass. Lekeplassen på bildet har ikke noe med saken å gjøre. illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
I BITTER LEKEPLASS-STRID: Det har oppstått full klinsj mellom hytteiere i Kragerø og kommunen etter planer om utvidelse av en lekeplass. Lekeplassen på bildet har ikke noe med saken å gjøre. illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I den ellers så idylliske kystbyen Kragerø har to hytteeiere havnet på krigsstien mot kommunen.

Bakteppet er et nybyggprosjekt ved Kragerø Resort på Stabbestad der det skal oppføres 36 fritidsboliger. I den anledning er planen å utvide en eksisterende lekeplass i feltet nær ovennevntes fritidsboliger.

Det får eierne til å se rødt.

- Vi hadde aldri kjøpt tomt og bygd hytte med lekeplass som nærmeste nabo. Det er ingen som bruker mange millioner for å høre skrik og skrål hele dagen, heter det i ett av to klagebrev til kommunen.

- Vi hadde aldri kjøpt dersom vi hadde blitt orientert om en utvidelse av lekeplass, står det i brev nummer to.

Det var Telemarksavisa og Kragerø Blad Vestmar som først omtalte saken.

- Ikke interessert

I den ene klagen påstår hytteeierne at lekeplassen ikke var en del av prospektet da de kjøpte tomta for fem år siden.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

«På vårparten 2016 ble det plutselig fylt opp med sand og to lekeapparat på tomta. Siden det ikke var sendt ut nabovarsel vedrørende plassering av lekeplass, så antok vi det var en midlertidig plassering.»

Midlertidig var det altså ikke.

- Vi må bare akseptere den eksisterende lekeplassen, men når alle de hyttene skal knyttes opp mot den nye og utvidede lekeplassen ... Det er vi ikke interessert i, sier en av partene til Børsen.

Hytteeieren forklarer at de har slått seg til ro med nåværende lekeareal. De mener imidlertid at en større lekeplass vil oppleves som «belastende» på flere måter.

- Vil slappe av

Uroen knytter seg blant annet til at en utvidelse vil medføre økt støy som vil være sjenerende overfor dem. Videre hevder klagerne at fritidseiendommene vil falle i verdi.

Det fremmes også bekymring knyttet til trafikksikkerhet som følge av økt bil- og golfbiltrafikk.

- Det er mye støy fra lekeplassen allerede. Det er mange barn som kommer tidlig på morgenen. Det er ikke mye rekreasjon på hytta når du hører mye støy. (...) Vi er på hytta for å slappe av, heter det i et av brevene.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Barnefiendtlig

Onsdag tok politikerne i hovedutvalg for plan og bygg stilling til klagene. Ifølge Kragerø Blad Vestmar tok det ikke mange minutter før behandlingsrunden var over.

- Arealene skal tilpasses mennesker med nedsatt funksjonsevne og barn i alle aldersgrupper. Det er en videreføring av gjeldende reguleringsplan. Derfor er det forstemmende, rent ut sagt trist, at det kommer inn to klager fra naboer. Jeg kan nesten ikke tro at det finnes slike barnefiendtlige holdninger i landet vårt!, uttalte Mette Katrine Kjelstrup Ofstad (Ap) blant annet, ifølge avisa.

- Så drøyt

Når Børsen tar kontakt med en av hytteierne fredag morgen, sitter vedkommende lamslått tilbake.

- At en kommunepolitiker kaller dette for barnefiendtlig, fordi man ikke ønsker en utvidelse av lekeplassen ... Det er så drøyt, og så til de grader på kanten av hva som er greit.

- De har ikke skjønt hva dette handler om. Vi har akseptert nåværende lekeplass, poenget er bare at vi ønsker en egen lekeplass for det nye hytteområdet. Det er utvidelsen dette handler om og ikke noe mer.

- Helt uforståelig

Mette Katrine Kjelstrup Ofstad (Ap) står imidlertid inne for sin uttalelse. Hun slår samtidig kraftig tilbake:

- Jeg sperret opp øynene da jeg leste i klagen at «det er ingen som bruker mange millioner for å høre skrik og skrål hele dagen». Det synes jeg er på kanten - og faktisk litt over, fastslår Ofstad overfor Børsen.

- At man ikke tåler litt latter og gråt, er for meg helt uforståelig. Hvis det er så belastende, får de heller finne seg en annen plass å være.

- Har du en viss forståelse for hytteeiernes frustrasjon?

- Den lille reguleringsendringen gjør at man får tilgang på et større naturområde, noe som igjen vil medføre at barna fordeles utover. I tillegg får man en noe større lekeplass, og det kan jeg ikke se at er veldig farlig. Tvert imot - jeg ser det som veldig gunstig for barna, og mye hyggeligere for alle parter.

UENIG: Mette Katrine Kjelstrup Ofstad (Ap). Foto: Privat
UENIG: Mette Katrine Kjelstrup Ofstad (Ap). Foto: Privat Vis mer

- Ingen reell utvidelse

Ifølge Telemarksavisa mener kommunedirektør i Kragerø kommune, Inger Lysa, at trafikksikkerheten er ivaretatt i planen for feltet. Videre avfeier hun påstanden om at hyttene vil falle i verdi som følge av tiltaket.

I sin vurdering av klagen skriver hun at «feltet i praksis er en videreføring av den tidligere vedtatte reguleringsplanen for området, og at det ikke medfører noen reell utvidelse».

Børsen har vært i kontakt med Inger Lysa, som ikke har noe å tilføye i saken.

Kragerø Blad Vestmar skriver at et enstemmig hovedutvalg stemte for kommunedirektørens innstilling om å ikke ta klagene til følge. Dermed går saken videre til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer