Ingen ville ha gratis hus

Nå kan det gå mot riving.

INGEN NAPP: Tidligere i år ble dette huset forsøkt gitt bort gratis. Nå har Borregaard sendt søknad om å få rive bygget. Foto: Privat

INGEN NAPP: Tidligere i år ble dette huset forsøkt gitt bort gratis. Nå har Borregaard sendt søknad om å få rive bygget. Foto: Privat

Vis mer
Publisert

- Vi har ikke lenger bruk for det, og ønsket derfor å gi bort huset gratis. Vi ville også bidra med 100 000 kroner til flytting dersom den nye eieren var en ideell organisasjon, sier kommunikasjonsdirektør Tone Horvei Bredal til Børsen.

Tidligere i år gikk industrikonsernet Borregaard ut med et tilbud om å gi bort Borregaardsveien 26 i Sarpsborg. Fristen var satt til 1. september, men gratis hus og pengestøtte til tross: Ingen reelle interessenter meldte seg.

- Fagforeningene på Borregaard har hatt sitt tilholdssted her de siste tiåra. Nå har de imidlertid flyttet inn i mer moderne bygg, noe som gjør at huset står tomt. Vi hadde derfor et håp om at noen ville overta.

Ukjent med forpliktelsene

Lokalavisa Sarpsborg Arbeiderblad har blant annet omtalt det spesielle tilbudet. Ifølge Bredal genererte spalteplassen en viss interesse fra publikum, men:

- Vi har fått noen henvendelser, men det er gjerne fra folk som ikke har lest saken godt nok.

IØYENFALLENDE: Dette huset har skapt uro blant naboene i Bærum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ettersom huset ligger innenfor Borregaards anleggsområde, må det flyttes dersom noen ønsker å overta og bevare det. I tillegg må husets kledning byttes ut.

- Du må faktisk plukke ned huset i deler og frakte det til en annen tomt. Det må også gjøres en investering for å få bygget opp i god teknisk stand. Eventuelle oppgraderinger må også gjøres i samarbeid med fylkeskonservatoren i Viken.

- Burde rives

Ifølge Bredal er ikke huset ansett som verneverdig. Viken fylkeskommune har imidlertid vurdert bygget som en del av et kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse.

- Hvem var målgruppa her?

- Det kunne være noen som hadde særskilte interesser i gamle bygg, for eksempel et museum eller en liknende aktør. Eier forplikter seg blant annet til å overta ansvaret for bevaring.

Det ansvaret ble tilsynelatende for stort. Bredal forklarer at selskapet nå har bedt fylkeskonservatoren om å vurdere en søknad om å rive bygget. Ifølge henne foreligger det foreløpig ikke et svar her.

- Er det synd at bygget potensielt sett skal rives?

- Man bruker generelt sett mye ressurser på å ta vare på gamle bygninger. Når vi ikke finner noen som ser verdien av huset, er vår innstilling at det burde rives.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer