Invaderes av superrike: - Alt kan kollapse

Corona-trøtte rikinger rømmer til Dubai. Nå vokser uroen for at skrekksituasjonen fra 2008 skal gjenta seg.

BEKYMRET: For 13 år siden havnet Dubai i et mareritt av en gjeldskrise. Enkelte frykter at historien skal gjenta seg som følge av en voksende trend under coronapandemien. Foto: Shutterstock / NTB
BEKYMRET: For 13 år siden havnet Dubai i et mareritt av en gjeldskrise. Enkelte frykter at historien skal gjenta seg som følge av en voksende trend under coronapandemien. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På midten av 2000-tallet var Dubais eiendomsmarked på full frammarsj, og det ble igangsatt en rekke prestisjefylte luksusprosjekter.

Ingen drømmer var for avsindig, og på kort tid ble det bygget eksklusiv arkitektur og kunstige palmeøyer - for ikke å glemme verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa.

Utbyggingen førte til en eksplosiv vekst i eiendomsprisene, som firedoblet seg fra 2002 til 2007. For å finansiere de tallrike byggeprosjektene måtte emiratet riktignok låne enorme summer.

Plutselig traff boligfestens bakrus som en tsunami.

Under finanskrisen i 2008 varslet det statlige investeringsselskapet Dubai World at de ikke lenger kunne betjene gigantgjelda si på om lag 100 milliarder dollar.

- Tiltrekkende

Nyheten sendte sjokkbølger gjennom verdens børser, og Dubai møtte et boligkrakk med halverte eiendomspriser. Videre falt innbyggertallet dramatisk da vestlige utlendinger rømte fra et Dubai i ruiner.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Nå frykter flere at den dystre historien skal gjenta seg. Under coronapandemien har flere av verdens rikeste forflyttet seg til emiratet. Deriblant den franske forretningsmannen Christophe Reech.

Overfor nyhetsbyrået AP forteller Reech at de strenge coronarestriksjonene i London var utslagsgivende for at han tok med seg familien og flyttet.

- Her i Dubai er det bare én ting som gjelder: «Business as usual». Filosofien er enkel: La oss sørge for at vaksineringen går sin gang, og hold alt åpent. Selvfølgelig tiltrekker det folk som meg, forklarer Reech.

- Kjøper på stedet

Ifølge AP har trenden gitt kraftige utslag i eiendomsmarkedet, som igjen har skutt boligprisene til værs.

Tall fra et av de største meklerhusene i Dubai, viser et rekordsalg av eiendommer i 20-millionersklassen forrige måned. Det kommer etter et solid salg også i mars - og det som er den beste salgsperioden på ti år.

- Massevis av mennesker har kommet på banen og kjøpt eiendommer på stedet for flere millioner dollar, sier Matthew Cooke, partner i konsulentfirmaet Knight Frank, som står for luksussalg på Dubais kunstige øygruppe Palm Jumeirah.

Bekymret

Det er likevel ikke alle som jubler over boligfesten. En som fortsatt har boligkrakket fra 2008 friskt i minnet, er Jackie Johns. Hun er partner i det eksklusive meklerhuset Premier Estates, som også opererer i Dubai.

- Markedet boomer. Men folk er veldig bevisste på at Dubai kan utvikle seg for raskt, og at alt kan kollapse.

Johns får støtte av Taimur Khan i meklerselskapet Knight Frank.

- Vi må stille spørsmål om hvorvidt dette er bærekraftig, sier han til Bloomberg.

RISIKERTE FENGSEL: De ukrainske modellene som poserte på en balkong i Dubai blir nå sendt ut av landet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Færre restriksjoner

Det gjenstår å se om Dubai klarer å holde på sine nye og velstående borgere når pandemiens grep løsner. Ifølge Bloomberg er det flere årsaker til at mange har dratt til emiratet under pandemien.

- Dubai blir sett på som et relativt trygt sted, med færre restriksjoner enn mange andre steder, sier en eiendomseksperten Zhann Jochinke til avisa.

Emiratet har imidlertid måttet tåle kritikk for sin pandemihåndtering. Særlig da smittetallene skjøt i været etter nyttår, og man likevel valgte å holde grensene åpne for turister.

- Det er vår filosofi at vi må jobbe oss gjennom denne pandemien, uttalte Helal Saeed Al Marri, Dubais mektige turistsjef, til CNN i februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer