Invaderes av superrike: - Alt kan kollapse

Corona-trøtte rikinger rømmer til Dubai. Nå vokser uroen for at skrekksituasjonen fra 2008 skal gjenta seg.

BEKYMRET: For 13 år siden havnet Dubai i et mareritt av en gjeldskrise. Enkelte frykter at historien skal gjenta seg som følge av en voksende trend under coronapandemien. Foto: Shutterstock / NTB
BEKYMRET: For 13 år siden havnet Dubai i et mareritt av en gjeldskrise. Enkelte frykter at historien skal gjenta seg som følge av en voksende trend under coronapandemien. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På midten av 2000-tallet var Dubais eiendomsmarked på full frammarsj, og det ble igangsatt en rekke prestisjefylte luksusprosjekter.

Ingen drømmer var for avsindig, og på kort tid ble det bygget eksklusiv arkitektur og kunstige palmeøyer - for ikke å glemme verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa.

Utbyggingen førte til en eksplosiv vekst i eiendomsprisene, som firedoblet seg fra 2002 til 2007. For å finansiere de tallrike byggeprosjektene måtte emiratet riktignok låne enorme summer.

Plutselig traff boligfestens bakrus som en tsunami.

Under finanskrisen i 2008 varslet det statlige investeringsselskapet Dubai World at de ikke lenger kunne betjene gigantgjelda si på om lag 100 milliarder dollar.

- Tiltrekkende

Nyheten sendte sjokkbølger gjennom verdens børser, og Dubai møtte et boligkrakk med halverte eiendomspriser. Videre falt innbyggertallet dramatisk da vestlige utlendinger rømte fra et Dubai i ruiner.

Nå frykter flere at den dystre historien skal gjenta seg. Under coronapandemien har flere av verdens rikeste forflyttet seg til emiratet. Deriblant den franske forretningsmannen Christophe Reech.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.