- Vi har solgt to av disse ja, de er i produksjon nå, sier dressgründer og designer David Strømman Nedal, som har spesialisert seg på eksklusive herreklær du ikke finner i butikk.
Han møter oss i dress, selvfølgelig. Mannen som i en årrekke har kledd opp norske menn i dress med en prislapp de fleste ikke ville trodd var omsettelig, smiler. Ved første øyekast, ser den ut som en tilsynelatende vanlig pen dress.
Men denne dressen finnes det altså bare tre av i Norge. Det sier seg selv at prisen da blir deretter, men 330 000 kroner?
- Ja, det er dyrt for mange, men for noen er dette en vanlig julebordsdress. De kundene vi har søker bare etter det beste, og vi jobber kontinuerlig med det. Dette er en konstruksjon, og skreddersøm gjort i Italia. Den blir en del av deg. Men det er ikke det som gjør den så dyr, sier Nedal.
Sjeldent stoff
Det som gjør dressen så dyr, er at dressen er laget av et svært eksklusivt stoff. Den er sydd i ull fra vikunja som er et kameldyr i alpakka-familien og som lever i fjellene i Peru, Bolivia og Argentina.

- Vikunjaen kan bare klippes annethvert år og maks fem ganger gjennom hele livet. Ullen har rykte på seg for å være det mest eksklusive klesfibre i hele verden og før i tiden var det imot loven å ikle seg stoffet da det var forbeholdt de kongelige inkaene, forklarer Nedal.
Det finnes ifølge Store norske leksikon om lag 100 000 vikunjaer i verden.

Nå styres den rådyre produksjonen av presidenten i Peru. Dressen blir sydd på mål og kommer med eget importsertifikat utstedt fra den peruanske regjering.
- Og hvem er de to andre i Norge som har bestilt denne dressen?
- He-he, nei, det kan jeg selvfølgelig ikke svare på. Men det jeg kan si er at markedet for dresser som denne er til stede blant nordmenn, sier Nedal som også tilbyr enda dyrere dresser enn disse.
Eksklusiv linje
I 13 år har han og tre venner fra Kristiansund drevet selskapet Julius Cæsar og levert eksklusive klær til de som er villige til å betale litt mer. Mange av kundene har fulgt dem helt siden de startet.
Dressene de ellers tilbyr ligger også langt over snittet for en eksklusiv dress. Det er ikke uvanlig at prislappen ligger på mellom 50-60.000.
- Dette er etter hvert blitt et stort marked, Kundene har kunnskap, interesse og er villige til å bruke midler til å handle, sier Nedal.
Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye sier at luksusvarer i dette segmentet har fått fotfeste i Norge.
- Flere nordmenn handler mer luksusvarer nå enn før. Det har vært en jevn omsetningsøkning på det bare de siste ti åra.
- Men så dyre ting som denne dressen?

- Ja. Det er typisk norsk å synes dette er dyrt, og det er det jo for de fleste. Men hva er definisjonen av dyrt? Ofte sier man det ut fra din egen økonomiske situasjon. Vi er en pietistisk nasjon, og alt som tenderer til å virke å være overflodskjøp, reagerer vi på, sier Øye.
Hun mener vi må sette dette i sammenheng med kjøperens økonomiske situasjon.
- Om en sjeik eller en annen godt bemidlet kjøper så dyre varer, er det kjøpet for dem mye mindre belastende for dem enn for mange av oss i folkemengden.
- Formidler formuen
Grunnen til at supereksklusive varer i visse kretser er ettertraktet, er at det ikke bare er kvalitet du kjøper, men også et brand og tilhørighet. Og pris er i seg selv er en ekstremt sterk variabel for å spisse den bare mot de superrike ifølge Øye.
- Disse stille sublime merkene som er bortenfor og langt over Gucci og Prada kan nesten ta så mye de vil for et produkt. Fordi det først og fremst er av en helt unik kvalitet og har en unik historie knyttet til selve produktet sitt, sier Øye og fortsetter:
- Denne dressen er i et prissegment som i seg selv gjør at den henvender seg til et smalt segment. De som forstår det, eller spør hvilket merke det er, formidler formuen sin med en gang gjennom materialet.