Kjøpte Norges dyreste boliger

Milliardærer, arvinger og en mystisk riking fra USA. Disse har fått kloa i årets hittil dyreste eiendommer.

KREMEN AV BOLIGKREMEN: Dette er Norges dyreste boliger som har blitt solgt på det åpne markedet hittil i år. Video: Ola Strømman og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Selv om rentenivået har klatret til nye høyder i år, er det fortsatt store penger som skifter hender på boligmarkedet.

Det viser en oversikt fra Prognosesenteret, som tar utgangspunkt i årets hittil dyreste omsatte boliger på det åpne markedet.

Statistikken konstaterer at Norges mest gullbelagte postkoder finnes på Oslo vest og i Bærum. Den «billigste» eneboligen - på en foreløpig niendeplass - ble solgt for intet mindre enn 52 millioner kroner i januar.

Derfra peker alle piler brått oppover.

I eksklusive Stjerneveien i Oslo ligger en av Norges dyreste boliger. I vår punget Anders Misund ut 140,5 millioner kroner for den moderne villaen.

Tar grep

Salget av den desidert dyreste boligen er det Stein Erik Hagens datter, Nina Camilla Hagen Sørli (41), som står for. Ifølge en tinglysning punget oppkjøpstopp og milliardær Anders Misund (49) ut 140,5 millioner kroner for å sikre seg Sørlis kjempevilla i Vettakollen i vår.

For den summen fikk han en funkisbolig i eksklusive Stjerneveien på hele 900 kvadratmeter, samt en tomt på 3,9 mål. I tillegg kommer et frittstående bygg.

Misund har riktignok sett rom for forbedring etter overtakelse. I sommer søkte han til kommunen om tillatelse til fasadeendring, bygging av utendørs svømmebasseng og rammetillatelse til å innrede en ny boenhet i det frittstående garasjebygget sør på eiendommen.

SKAL BO I LONDON: Næringslivsleder Stein Erik Hagen avbildet sammen med datteren Nina Camilla Hagen i 2012. Foto: Erlend Aas / NTB
SKAL BO I LONDON: Næringslivsleder Stein Erik Hagen avbildet sammen med datteren Nina Camilla Hagen i 2012. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Ny adresse i London

Ifølge søknaden vil etableringen av ny boenhet innebære «fasadeendring med flytting av et vindu, supplering av vindusareal og endring av inngangsdør».

- Nye fasader blir helt i tråd med byggets nåværende fasadeuttrykk, presiseres det.

Oslo kommune har foreløpig ikke tatt stilling til søknaden. Misund har heller ikke besvart Børsens henvendelse.

Hagen Sørli, som betalte 8 millioner for eiendommen i 2014, endret på sin side postadresse til Camden i London i mai. Hun har ikke besvart vår henvendelse.

Treschow-arving Victoria Marie og mannen betalte 75 millioner kroner for denne skjermede eiendommen på Ris.

«En av de feteste»

75 millioner kroner var prisen arvingen Victoria Treschow Forsberg (34) og mannen måtte ut med for å sikre seg næringslivsprofil Christian Bjellands bolig på Ris før sommeren.

Den staselige eiendommen, tidligere beskrevet som en av «de feteste villaene i Holmenkollåsen» av Kapital, strekker seg over 900 kvadratmeter og kan friste med en 4,4 måls stor tomt.

MOR OG DATTER: Victoria Treschow kommer fra en av Norges mest ærverdige familier. Her er hun avbildet med sin mor Mille-Marie Treschow, som gikk bort i 2018. Mille-Marie ble en av Norges rikeste kvinner da hun overtok eierskapet til Fritzøe Skoger. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
MOR OG DATTER: Victoria Treschow kommer fra en av Norges mest ærverdige familier. Her er hun avbildet med sin mor Mille-Marie Treschow, som gikk bort i 2018. Mille-Marie ble en av Norges rikeste kvinner da hun overtok eierskapet til Fritzøe Skoger. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer

Tidligere eier var Christian Bjelland, som selv betalte 15 millioner kroner i 1997. Ifølge Finansavisen framsto standarden på boligen «forholdsvis sliten og gammeldags» da Treschow Forsberg-paret kjøpte den.

En eiendomsmekler anslo samtidig at det ville koste titalls millioner å få eiendommen opp til dagens standarder.

Treschow Forsberg ønsker ikke å kommentere boligkjøpet.

En av USAs rikeste kvinner sikret seg toppleiligheten i Kruses gate på Frogner tidligere i år. Her er hun i godt selskap med noen av Norges mest formuende.

Mystisk milliardærarving fra USA

Det er kanskje ingen overraskelse at «rikmannsblokka» på Frogner sikrer seg pallplass i oversikten. I januar ble det kjent at enka etter kaffearving Lars Staff, Monica Staff (61), hadde solgt selve kronjuvelen i det sagnomsuste boligkomplekset.

Ifølge tinglysningen endte salgssummen på 75 millioner kroner.

Ryktene skulle ha det til at Nicolai Tangen (57) var kjøperen av praktleiligheten da han byttet ut London med Oslo for å lede Oljefondet. Kjøpepapirer konstaterer imidlertid at selskapet AGF Oslo llc - registrert i den amerikanske delstaten Delaware - sikret seg kremobjektet.

Etter det Børsen kjenner til, som også Finansavisen omtalte i februar, er det datter av New Yorks største eiendomsbesitter og én av USAs rikeste kvinner, Amy Goldman Fowler (69), som eier toppleiligheten gjennom det private aksjeselskapet.

BONUSBARN I NORGE: Amy Goldman Fowler giftet seg med tidligere NMBU-professor Cary Fowler i 2012. Han har to sønner som skal være bosatt i Norge. Her er ekteparet avbildet i 2015. Foto: NTB
BONUSBARN I NORGE: Amy Goldman Fowler giftet seg med tidligere NMBU-professor Cary Fowler i 2012. Han har to sønner som skal være bosatt i Norge. Her er ekteparet avbildet i 2015. Foto: NTB Vis mer

Milliardærarvingen har to stesønner som bor i Norge, noe som kan forklare behovet om en bopel i landet. Hun skal også være bekjent av Monica Staff.

- Ingen kommentar, skriver Staff i en SMS til Børsen.

Amy Goldman Fowler har ikke besvart vår henvendelse.

Milliardær Kristian Adolfsen ser fram til å bytte ut hus i Holmenkollen med luksusleilighet på Sommerro.

Sommerros dyreste

I sommer sikret milliardær Kristian Arne Adolfsen (62) seg en bolig til 73,2 millioner kroner i fasjonable omgivelser like bak Slottet - nærmere bestemt i Sommerrokvartalet.

Området har opplevd en ny vår etter at hotellkonge Petter Stordalen (60) kom på banen og åpnet dørene til sitt 5-stjernershotell i fjor. I tilknytning til nabolagshotellet er det 56 leiligheter - der Adolfsen sikret seg den desidert dyreste i byggets åttende etasje.

FRA HUS TIL LEILIGHET: Velferdsmilliardær Kristian Adolfsen (t.v.) punget ut for Sommerro-luksus tidligere i år. Her er han avbildet med sin bror Roger Adolfsen i 2019. Foto: Kristin Svorte
FRA HUS TIL LEILIGHET: Velferdsmilliardær Kristian Adolfsen (t.v.) punget ut for Sommerro-luksus tidligere i år. Her er han avbildet med sin bror Roger Adolfsen i 2019. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Han og kona forlater altså Hemingland til fordel for sentrum.

- Vi har bodd over 28 år i et område som er tilpasset livsfasen med barn. Nå er alle tre sønnene blitt voksne og flyttet ut. Nå ønsker vi derfor å flytte tilbake til byen igjen, og flytter derfor fra hus til leilighet som mange i vår alder gjør, sier Adolfsen til Børsen.

Arving Nicolai Grieg kjøpte denne eiendommen i eksklusive Stjerneveien tidligere i år.

Bekrefter endringer

Et steinkast unna Norges desidert dyreste bolig omsatt i år, ligger villaen til Grieg-arving Nicolai Hafeld Grieg (37). I sommer kjøpte han en kremeiendom i nevnte Stjerneveien for 61 millioner kroner.

Og dyrere skal det bli.

SER FRAM TIL INNFLYTTING: Nicolai Hafeld Grieg kjøpte tidligere i år en kremeiendom i Stjerneveien. Foto: Grieg Group
SER FRAM TIL INNFLYTTING: Nicolai Hafeld Grieg kjøpte tidligere i år en kremeiendom i Stjerneveien. Foto: Grieg Group Vis mer

Ferske dokumenter viser at Plan- og bygningsetaten har gitt Grieg-arvingen grønt lys til en søknad om igangsettingstillatelse for både innvendige og utvendige endringer.

Helt konkret planlegges det påbygg, fasadeendring, endring av bærende konstruksjoner, samt riving av skorstein.

- Vi gleder oss til å flytte inn, og det stemmer at vi gjør noen endringer, i stor grad tiltak knyttet til energieffektivisering, forklarer Hafeld Grieg til Børsen.

Denne funkiseiendommen, bestående av fem leiligheter, ble solgt i mai for 60,5 millioner kroner.

Flere leiligheter

I mai ble en større eiendom i Bygdøynesveien, som består av fem eksklusive leiligheter, solgt samlet til 60,5 millioner kroner.

Ifølge prospektet ligger eiendommen på et sørvendt høydedrag på Bygdøy, et steinkast fra sjøen med utsikt over Oslofjorden og Langviksbukta. Boligstrøket er kjent for å være et av de mest attraktive og kostbare i Oslo.

Kjøperne er Jannicke Nielsen Bakken (58) og Petter Bakken (60), som blant annet står bak investeringsselskapet Weinberg Invest AS.

De to har ikke besvart Børsens henvendelse.

Fabian Emil Erla sikret seg denne perlen i Bærum for 58,5 millioner kroner tidligere i år.

Luksusbolig

I august ble det kjent at Fabian Emil Erla (32) hadde kjøpt en strandeiendom på Snarøya til 58,5 millioner kroner.

Han er sønn av Kim Erla (64), som har tjent enorme summer som eiendomsinvestor i Norge. Sistnevnte var blant dem som utvandret til Sveits i fjor.

Gitt boligkjøpet har 32-åringen tilsynelatende ingen planer om å følge i fars fotspor og forlate landet med det første. Eiendommen ligger også en kort kjøretur fra Oslo sentrum og Erla Eiendoms kontorer - der Fabian Erla er styreleder og finanssjef.

Etter endt arbeidsdag kan han returnere hjem til fasiliteter som privat svømmebasseng, privat brygge og en egen tennisbane.

Erla har ikke besvart Børsens henvendelse.

Henning Astrup kjøpte villaen til Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam for nær 60 millioner kroner.

Lav profil

Tidligere i år kjøpte Henning Eivindssøn Astrup (41) villaen til Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam (48) på Bygdøy for 57 millioner kroner.

Ifølge en tidligere Finn-annonse strekker huset seg over fire plan, ble oppført i 1910 og rommer i overkant av 400 kvadratmeter. Tomten er på cirka 1,3 mål.

Investor Henning Astrup - som for øvrig er lillebror til Høyres Nikolai Astrup (45) - har holdt en lav profil i media. Han har heller ikke vært spesielt snakkesalig om boligkjøpet.

- Jeg har ingen kommentar til det, sa Henning Astrup til Finansavisen i september.

I begynnelsen av året ble denne eiendommen på Høvik solgt for kjempebeløp.

Norges dyreste

I Plahteskogen på Høvik ble det på tampen av året tinglyst en arkitekttegnet villa på over 500 kvadratmeter. Toutou Mame Sanou Sene står oppført som kjøper og fikk tilslaget for 52 millioner kroner.

Det er lite offentlig informasjon tilgjengelig på Sanou Sene, som står oppført med en formue på 4,6 millioner og en inntekt på beskjedne 2445 kroner i 2021.

- Jeg har ingen kommentar, skriver Sanou Sene i en tekstmelding.

Selv om eiendomstransaksjonene hittil i år er imponerende i sum, er det fortsatt et stykke opp til norgesrekorden. I 2020 kjøpte Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl (54) det som trolig er Norges dyreste enebolig gjennom tidene. Prisen endte på 225 millioner.

I fjor ble det for øvrig kjent at Dahl hadde meldt flytting til Sveits, og i den forbindelse gitt bort gigantboligen på Bygdøy i gave til sin datter Nora (24).

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer