Langer ut mot Vinmonopolet: - Tyveri på høylys dag

- En overraskelse er vanligvis noe positivt, men dette var en skandale.

Publisert
Sist oppdatert

Bjørn Håvard Larsen er som regel å finne lengst fram i køen på Vinmonopolets årlige Burgund-slipp. I år endte han som nummer tre, og var strålende fornøyd med fangsten av vin-nyheter for rundt 70 000 kroner.

Larsen forteller at Burgund-slippet inneholder viner fra verdens beste vinmarker, som nesten er umulig å få tak i.

TIDLIG UTE: Bjørn Håvard Larsen er ofte tidlig ute før Vinmonopolets Burgund-slipp. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
TIDLIG UTE: Bjørn Håvard Larsen er ofte tidlig ute før Vinmonopolets Burgund-slipp. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Og i motsetning til det man ofte forbinder med alkoholprisene her i landet, er de eksklusive vinene svært gunstig priset.

- I Norge er vi så priviligerte at hvem som helst kan sette seg foran polet i noen uker, og få tak i verdens beste viner, sier Larsen.

- En skandale

Et skår i gleden under årets vin-jakt var derimot en overraskelse med negativt fortegn servert de ivrigste entusiastene. Nå retter Larsen kritikk mot Vinmonopolet.

- En overraskelse er vanligvis noe positivt, men dette var en skandale, sier han.

Nytt av året var nemlig restriksjonene på 12 flasker per person av de mest eksklusive vinene.

- Noen hadde ligget i køen i noen uker, jeg hadde ligget noen dager, da vi fikk beskjed, sier Larsen.

- I fjor var det 2016-årgangen som gjaldt. Det var en av de minste avlingene på aldri så mange år. Det var nesten ikke vin. Da fikk jeg tatt ut 70-80 flasker på kønummeret mitt, sier han.

VENTET LENGE: Vinentusiast Bjørn Håvard Larsen mener vinen er verdt å kjempe for. Video: Per Ervland og Jon Even Andersen Vis mer

Klaget i fjor

Slik ble det ikke i år.

Ifølge Larsen kom det klager i etterkant fra folk som hadde møtt opp rett før åpning, og som dermed ikke fikk kjøpt fra det eksklusive slippet.

- Da sier jeg at det er sånn denne køen fungerer. Vil man ha mer vin, så må man komme seg lenger fram i køen. Det handler om engasjement. Spesielle viner, spesielt engasjement.

Han har svært lite til overs for de nye reglene.

- Det vil si at de refordeler 80-90 prosent av kvota vi har ligget i ukesvis for, til de lenger bak i køen som har stått der i 12-15 minutter, sier han.

- Det er tyveri på høylys dag.

- Alltid kvotert vin

At interessen for de edle dråpene er stor, er det ingen tvil om.

To timer inn i det eksklusive Burgund-slippet hadde Vinmonopolets spesialbutikker solgt vin for 8,5 millioner kroner, kunne Børsen melde i går.

Hvert eneste minutt gjennom de to første timene la Burgund-kundene igjen 70 000 kroner i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag.

Produktsjefene Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet har fått med seg kritikken. De understreker at begrensningen bare dreier seg om rundt åtte prosent av vinene på spesialutsalget på Aker Brygge.

- Vi har alltid kvotert vin, og vi har alltid påpekt ønsket om at de mest eksklusive vinene skal fordeles til så mange som mulig. Vi har tatt dette et lite skritt videre i år, og det er noen glade for og andre ikke glade for, sier Nordlien.

Han har forståelse for at de nye reglene rammer hardest de som står fremst i køen, men sier de får kritikk både fra dem som vil kvotere mer og dem som vil kvotere mindre.

- Samtidig har vi ny rekord med 134 køståere, så det er også ganske mange som setter pris på akkurat dette, sier han.

- Unikt i Norge

De dyreste flaskene under årets Burgund-slipp er Romanée-Conti fra 2014 og 2016. Det er tatt inn henholdsvis to og én flaske til 55 000 kroner hver.

Per Mæleng sier man får god valuta for å stå i kø om man velger en av disse. På det åpne markedet omsettes flaskene for tregangeren.

- Det er et enormt stort internasjonalt marked for disse vinene, og det produseres veldig lite. Så det norske markedet er helt unikt. Her må milliardærer og studenter stå i samme kø for å få tak i de samme flaskene. Det er bra, sier Mæleng.

Selv sto han i kø torsdag sammen med kollega Nordlien.

At det er nettopp de to som har smakt seg fram til og valgt ut hvilke viner som skal tas inn til Burgund-slippet, spiller ingen rolle.

- Ønsker vi disse flaskene må vi oppføre oss som vanlige kunder - komme tidlig og stille oss i kø. Det er ingen mulighet til å snike i køen for oss heller, sier Mæleng.

Et utvalg fra Burgund-slippet

Torsdag 6. februar lanseres oppunder 500 ulike viner fra Burgund i Vinmonopolets spesialbutikker. Her er et knippe utvalg:

• Romanee-Conti (2014) - 55 000 kroner. Totalt antall: 2
• Romanee-Conti (2016) - 55 000 kroner. Totalt antall: 1
• Montrachet (2014) - 27 000 kroner. Totalt antall: 1
• Richebourg (2014) - 15 000 kroner. Totalt antall: 1
• Richebourg (2016) - 15 000 kroner. Totalt antall: 6
• Tache (2014) - 15 000 kroner. Totalt antall: 6
• Tache (2016) - 15 000 kroner. Totalt antall: 30

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer